Direct naar artikelinhoud
Vijf vragenLize De Coster

‘Iedereen beseft dat het voorlopig alleen maar erger wordt’: Vlaamse vanuit Spanje

Madrilenen houden afstand bij het aanschuiven aan een supermarkt in de Spaanse hoofdstad.Beeld AFP

In Spanje, na Italië het zwaarst getroffen land in Europa, heeft het coronavirus inmiddels meer dan 2.000 doden gemaakt. Vooral de hoofdstad Madrid wordt zwaar getroffen. ‘Het Spaanse gezondheidssysteem staat op instorten’, zegt Lize De Coster, die in Madrid woont en werkt.

Hoe is de situatie in Madrid?

“De situatie is hier heel vreemd. We zitten nu net een week binnen. De lockdown is hier een pak strikter dan in België. Je mag enkel nog buiten komen om naar de apotheek te gaan of boodschappen te doen, en dan nog enkel in de meest dichtstbijzijnde supermarkt. Je mag ook enkel alleen over straat lopen, niet per twee. En je mag ook de hond uitlaten, maar dat mag geen excuus zijn om een wandeling te maken. Je moet echt op vijf minuten naar buiten en weer naar binnen.”

Spaanse mensen komen graag op straat. Houdt iedereen zich aan de maatregelen?

“Het is echt moeilijk. De appartementen in Madrid zijn heel klein, de meeste mensen leven overdag voornamelijk buiten. Wij hebben nog het geluk dat we een balkon hebben, waardoor we af en toe even buiten kunnen staan, maar de meeste mensen hebben dat niet. Dan wordt het heel zwaar om voortdurend binnen te zitten.

“Ik heb wel de indruk dat de meesten zich nu aan de maatregelen houden. Wij wonen in Lavapiés, een wijk waar het normaal heel druk is, maar nu is het heel rustig. Als ik naar buiten kijk, zie ik nauwelijks volk. Er is wel heel veel politie op straat. De hoeveelheid agenten is de laatste dagen fel toegenomen. Als je met twee mensen over straat loopt, word je daar meteen op aangesproken. Nu wordt ook het leger ingezet. Ik heb in mijn buurt nog geen soldaten gezien, maar het leger is blijkbaar wel erg aanwezig in Atocha, het grote, centrale station van Madrid.”

Hoe reageren de Spanjaarden op die ordehandhaving?

“Er worden hier en daar vergelijkingen gemaakt met de situatie ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog. Daar zijn veel Spanjaarden heel gevoelig aan. Vrienden van mij hebben het moeilijk met hoe er gepraat wordt over de steeds strengere maatregelen en de inschakeling van het leger. Maar tegelijk is iedereen bang, iedereen beseft nu wel hoe ernstig de situatie is. Mijn bazin is een Spaanse, en zij is nog een pak voorzichtiger dan ik. Elke keer als ik haar spreek, benadrukt ze: ‘Houd je aan de maatregelen, ga vooral niet naar buiten.’”

Is er veel kritiek op hoe de minderheidsregering van Pedro Sánchez de crisis aanpakt?

“Ja. Elke dag, om acht uur, applaudisseert iedereen voor de zorgverleners. En om negen uur komt iedereen buiten, op zijn balkon, om op potten en pannen te slaan. Als protest tegen de regering en tegen de koninklijke familie – het is onlangs uitgekomen dat de vorige koning miljoenen van Saudi-Arabië heeft gekregen. Mensen willen dat dat geld naar de ziekenhuizen gaat. Daarom wordt er geprotesteerd.”

Hoe kijken jullie de toekomst tegemoet?

“Iedereen lijkt wel te beseffen dat het voorlopig alleen maar erger wordt. Officieel duurt deze noodtoestand nog een maand, maar ik ga ervan uit dat het minstens twee maanden zal duren. Het einde is nog niet meteen in zicht. En dat is slecht nieuws, want het Spaanse gezondheidssysteem staat op instorten. Er wordt nu in Madrid een noodziekenhuis gebouwd. Het ziet er niet goed uit voor Spanje, ook niet op economisch vlak. Daar stond Spanje al niet sterk, en dat gaat nu enkel verslechteren.”

Lize De CosterBeeld RV Lize De Coster