Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Marc Van Ranst: ‘Dit virus is seizoensgebonden. Als het verdwijnt, zal het ook terugkomen’

Viroloog Marc Van Ranst bij VTM Nieuws.Beeld Wouter Van Vooren

Voorlopig kan ons land de coronacrisis nog aan. Dat heeft viroloog Marc Van Ranst gezegd op Radio 1. Ook met de geleverde mondmaskers kan onze gezondheidszorg voorlopig verder: “Ze kwamen net op tijd om de meubelen te redden.”

“Onze ziekenhuizen beginnen aardig vol te lopen”, aldus Van Ranst. “Zeker in de steden. Maar als we naar het hele land kijken, dan is de capaciteit nog niet getest.” Ook op intensieve zorg is er voorlopig voldoende plaats: “We hebben het geluk dat we in een land wonen waar veel bedden beschikbaar zijn. Ons land kan wel nog wat aan.”

‘Nooit genoeg’

Intussen zijn er ook extra mondmaskers geleverd, “net op tijd om de meubelen te redden”. Die ladingen zijn vliegensvlug verspreid over ziekenhuizen en de sectoren die er nood aan hebben. “We hebben nooit genoeg, maar we kunnen voorlopig verder.”

Van Ranst hoopt dat we bij volgende crisissen beter voorbereid zijn. “Het is nu continu de markt afschuimen om alles te kopen dat beschikbaar is, en andere landen doen hetzelfde. Dan krijg je dat problemen van land naar land verschuiven.”

Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog.

Antistoffen

Intussen durft Van Ranst ook voorzichtig verder te kijken dan de huidige uitbraak van het coronavirus. “Dit virus is seizoensgebonden. Wanneer het verdwijnt, zal het ook terugkomen. Dan moeten we tijd rekken, zodat we het behapbaar houden voor de gezondheidszorg tot er een vaccin komt. En daar zijn we nog meer dan een jaar van verwijderd.”

Maar wie het virus intussen heeft gehad, heeft daarvoor antistoffen, en is dus volgend jaar nog beschermd. “Wanneer je binnen een half jaar naar de dokter gaat, ga je wellicht kunnen nagaan of je het al hebt gehad.” Maar, waarschuwt Van Ranst, “dan kan je opnieuw een variant van dit virus oplopen”.

Testen

Ons land wil nu al meer testen op het coronavirus, maar dat is niet zo eenvoudig, legt Van Ranst nog uit: “Iedereen wil dat, maar dan moeten alle schakels in de ketting beschikbaar zijn.” Na een tekort aan toestellen en personeel raakt nu ook het tekort aan reagentia stilaan opgelost. 

Maar het materiaal waarmee de test afgenomen wordt, dreigt nu op te geraken. “We gaan grotere voorraden nodig hebben. Dan kan je weer een paar weken verder, tot er andere problemen opduiken qua toelevering.”