Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Nu ook Verenigd Koninkrijk in lockdown: ‘Maximaal één keer per dag buiten om te bewegen’

Boris Johnson.Beeld l

De Britse premier Boris Johnson heeft gisterenavond in een televisietoespraak een nationale lockdown aangekondigd voor minstens drie weken. Alle niet-essentiële winkels moeten vanaf vanavond de deuren sluiten, samenkomsten van meer dan twee mensen zijn verboden. 

en

“Ik geef de Britten vanavond een erg simpele opdracht: u moet thuisblijven”, zei de premier. “Het belangrijkste dat we moeten doen, is de verspreiding van de ziekte tussen huishoudens stoppen. Enkel als het echt niet anders kan, mag er nog naar het werk gegaan worden. Alle sociale evenementen, zoals huwelijken en doopsels, worden uitgesteld.” Voor begrafenissen wordt een uitzondering gemaakt.

Johnson vroeg de Britten om hun huis enkel te verlaten bij een noodgeval of om boodschappen te doen. Naar buiten gaan om te bewegen - denk aan lopen, wandelen of fietsen - mag maximaal één keer per dag. “Dit virus is voor ons land de grootste bedreiging in decennia”, klonk het. Afspreken met vrienden of familieleden die niet onder hetzelfde dak leven, is niet toegestaan. Eten mag wel aan huis geleverd worden.

Johnson waarschuwde dat de politie de regels zal handhaven. “De harde waarheid is dat nog veel levens verloren zullen gaan. Als we ons niet allemaal maximaal inzetten, zal geen enkele gezondheidszorg de overrompeling nog aankunnen. Na drie weken volgt een nieuwe evaluatie.” Indien mogelijk zullen de maatregelen dan versoepeld worden.

Tot nu toe stierven in Groot-Brittannië 335 mensen aan het coronavirus. De Britse regering nam tot nu toe geen harde maatregelen, met de nodige felle kritiek tot gevolg. “Het moment is nu aangebroken voor ons allen om méér te doen. Ieder van ons is nu verplicht om samen te werken en vele duizenden levens te redden”, besloot Johnson. 

Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog.