Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Ouders vragen tijdelijk verlofstelsel: ‘Dit kunnen ze niet lang volhouden’

Ouders vragen tijdelijk verlofstelsel: ‘Dit kunnen ze niet lang volhouden’
Beeld Wouter Van Vooren

Veel ouders met jonge kinderen hebben het bijzonder moeilijk om (thuis)werk te combineren met de zorg voor hun kinderen. De Gezinsbond en Ligue des Familles vragen daarom een oplossing in de vorm van een tijdelijk verlofstelsel voor ouders met kinderen onder de 12 jaar of kinderen met een bijzondere zorgbehoefte. ‘Het water staat ons aan de lippen.’

Ouders met jonge kinderen doen hun uiterste best om in de huidige omstandigheden zo goed mogelijk (van thuis uit) te werken in combinatie met de zorg voor hun kinderen, maar zullen volgens de Gezinsbond en Ligue des Familles de huidige omstandigheden niet lang volhouden. Beide gezinsorganisaties krijgen alsmaar meer verhalen van gezinnen die het moeilijk hebben.

“We krijgen verontrustende signalen van ouders over de combinatie van thuiswerk met de zorg voor jonge kinderen”, zegt Elke Valgaeren van de Gezinsbond. “Zonder kunst- en vliegwerk is het haast onmogelijk om dezelfde productiviteit te behalen als op een normale werkdag zoals we die kenden vóór de coronacrisis. Sommige ouders korten hun nachtrust in, hebben geen tijd meer voor noodzakelijke huishoudelijke taken of enige vorm van ontspanning. Dit kunnen zij niet lang volhouden. De meeste werkgevers zijn vaak nog begripvol en flexibel, maar ouders voelen zich toch schuldig als ze niet aan alle verwachtingen kunnen beantwoorden.”

Verlofstelsel

Beide gezinsorganisaties vragen daarom een oplossing in de vorm van een tijdelijk (ook deeltijds op te nemen) verlofstelsel voor ouders met kinderen onder de 12 jaar of kinderen met een bijzondere zorgbehoefte. Dit verlofstelsel kan de vorm aannemen van een extra ouderschapsverlof of een specifieke ziekte- of invaliditeitsuitkering, voldoende vergoed, en met opbouw van vakantiedagen voor volgend jaar.

De vraag voor deze speciale regeling is ook al gesteld aan Federaal minister van Werk minister Muylle. Voorlopig kregen de gezinsorganisaties nog geen feedback.