© AP

CHRONOLOGIE. Hoe het coronavirus het IOC dwong de Olympische Spelen uit te stellen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft dinsdagmiddag bevestigd dat de Olympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio (24 juli-9 augustus) wegens de coronacrisis uitgesteld zijn tot volgend jaar. Met de beslissing komt er een einde aan de wekenlange onzekerheid over het al dan niet plaatsvinden van het mondiale event deze zomer. Een overzicht dat start in september 2013, toen het IOC de Spelen aan Tokio toekende:

belga

. 7 september 2013: het IOC wijst de Spelen van 2020 toe aan Tokio, dat de voorkeur krijgt boven Istanboel en Madrid.

. 23 juli 2019: een jaar voor de start van de Spelen is Tokio er al nagenoeg klaar voor. Vrijwel alle sportaccommodaties zijn af.

. 16 januari 2020: de eerste besmetting met het coronavirus in Japan komt naar buiten, in de dagen erna volgen er steeds meer.

. 5 februari: de voorzitter van het Japanse organisatiecomité spreekt zijn zorgen uit. . 25 februari: de Japanse minister van Volksgezondheid zegt dat het te vroeg is om te praten over annuleren van de Spelen.

. 3 maart: het IOC-bestuur moedigt in een verklaring alle atleten aan om door te gaan met hun voorbereidingen.

4 maart: in Japan worden speculaties over een mogelijke afgelasting van de Spelen weerlegd. “Dat is totaal geen afweging voor ons”, aldus de voorzitter van de lokale organisatie.

. 12 maart: op de dag dat in het Griekse Olympia tijdens een sobere ceremonie de olympische vlam wordt ontstoken, noemt de gouverneur van Tokio de annulering van de Spelen “ondenkbaar”.

. 13 maart: de estafetteoptocht van de vlam door Griekenland wordt uit voorzorg afgebroken, uit angst dat er te veel publiek op af komt.

. 17 maart: na overleg met de betrokken internationale sportbonden herhaalt het IOC de boodschap dat de Spelen gewoon doorgaan. De kwalificatieopties moeten wel worden aangepast.

. 18 maart: IOC-voorzitter Thomas Bach benadrukt in een videoconferentie met ruim 200 afgevaardigden van de sporters dat hun belangen voorop staan.

. 19 maart: het organisatiecomité van Tokio 2020 ontvangt in Athene, zonder publiek, de vlam. Een bestuurslid van het Japanse Olympisch Comité pleit voor uitstel van de Spelen. . 20 maart: Bach zegt dat het uitstellen van de Spelen op dit moment “voorbarig” zou zijn. Hij erkent wel dat het IOC diverse scenario’s overdenkt.

. 21 maart: de mondiale sportersvakbond WPA roept het IOC op om te overwegen de Spelen uit te stellen.

. 22 maart: Het IOC zegt voor het eerst te gaan onderzoeken of uitstel mogelijk is. Het comité wil binnen de 4 weken een beslissing nemen.

. 23 maart: als eerste land zegt Canada de Spelen te boycotten als ze komende zomer doorgaan en al snel volgen meer landen. Het vooraanstaande IOC-lid Dick Pound roept dat de Spelen worden uitgesteld.

. 24 maart: de Japanse premier Shinzo Abe en IOC-baas Bach besluiten in een telefoongesprek om de Spelen een jaar uit te stellen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer