Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Coronavirus: 34 nieuwe overlijdens in ons land zetten dodentol op 122

In ons land werd deze morgen 0 kilometer file gemeten.Beeld Thomas Sweertvaegher

Het aantal doden wegens het coronavirus in België is de voorbije 24 uur opgelopen tot 122. Het gaat om een stijging met 34. Dat hebben de FOD Volksgezondheid en het Crisiscentrum bekendgemaakt in een nieuwe update. In de ziekenhuizen zijn in totaal 1.859 patiënten opgenomen, een stijging van 256 patiënten. Op intensieve zorgen liggen 381 patiënten, een stijging van 59 patiënten.

en

Sinds 13 maart zijn 410 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard. Het gaat om een stijging van 60 in de voorbije 24 uur.

In de laatste 24 uur zijn 256 patiënten met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat om de tweede daling op rij in het aantal nieuwe opnames in het ziekenhuis, merkte viroloog Steven Van Gucht van het wetenschappelijk comité op tijdens de persconferentie.

In de ziekenhuizen worden momenteel 242 patiënten beademd, bevestigde het Belgisch instituut voor gezondheid na de persconferentie. Dat zijn er 43 meer in de laatste 24 uur.

Er zijn de afgelopen 24 uur 526 nieuwe besmettingen vastgesteld, van wie 381 in Vlaanderen wonen, 87 in Wallonië en 38 in Brussel. Van de overige 20 gevallen heeft de FOD Volksgezondheid geen informatie over de woonplaats. Het totale aantal bevestigde besmette personen ligt op 4.269. Het aantal positieve gevallen is een onderschatting, omdat lang niet iedereen getest wordt.

Gezondheidswerkers

Bij ongeveer 4 procent van de bevestigde besmettingen gaat het om iemand die een gezondheidsberoep uitoefent. Het gaat dus om ongeveer 170 gezondheidswerkers. Die besmetting hoeft niet noodzakelijk gelinkt te zijn aan het beroep. “Dat kan ook op een andere manier verworven zijn”, aldus nog Van Gucht.

De viroloog merkte op dat de sterftecijfers sterk kunnen fluctueren van dag op dag, door een vertraging in het doorsturen van de gegevens. “Dat moet bevestigd worden door verschillende niveaus”, aldus Van Gucht. De cijfers zijn ook gebaseerd op de sterftecijfers in de ziekenhuizen.

Van Gucht merkte nog op dat virussen vaak stigma veroorzaken, zoals ook HIV en ebola. “Virussen zijn nooit de fout van iemand”, zei hij. “Ze maken geen onderscheid tussen taal, religie en herkomst. Een virus is een gegeven van de natuur, we moeten daar solidair mee omgaan en we moeten er samen tegen vechten.”

Yves Stevens, woordvoerder van het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken, beklemtoonde in de persconferentie dat de cijfers “pijnlijk aantonen dat we in een crisissituatie zitten”. Hij haalde ook nog uit naar mensen “die deze periode beschouwen als een soort alternatieve vakantie”.