Direct naar artikelinhoud
VK-correspondent

‘De Britten rennen nog steeds als beesten door de supermarkten’

Boris Johnson sprak maandag zijn land toe. In het VK sluiten onder meer niet-essentiële winkels.Beeld AP

Ondanks de scherpere maatregelen is de Nederlandse aanpak nog steeds de zachtste van Europa. Zeker nu de Britten maandag wel kozen voor een lockdown. We bellen erover met correspondent Patrick van IJzendoorn.

Waarom neemt de Britse premier Boris Johnson het woord lockdown niet in de mond?

“Dat woord roept negatieve associaties op. De Britten zijn erg vrijheidsgezind, veel meer dan Belgen: je kunt mensen niet opsluiten, vinden ze. Maar de nieuwe maatregelen komen wel degelijk neer op een lockdown, want ze zijn nu vergelijkbaar met die in Frankrijk en België.” 

“De nieuwe maatregelen maken reizen onmogelijk omdat je alleen de deur uit mag voor essentiële zaken, zoals boodschappen, sport in je eentje of zorg aan een oudere. Hoe ze controleren of je inderdaad in je eigen buurt rondloopt, is me onduidelijk, want hier is geen gemeentelijke basisadministratie. Hier toon je je adres aan middels een energierekening. Dus als ik morgen door Londen fiets, kan ik zeggen dat ik boodschappen doe, maar dat gaat niet op als ik de trein naar Liverpool neem. Dus die treinen zijn morgen leeg.”

Wie bij ons de maatregelen negeert, riskeert meteen een proces-verbaal. Hoe gaat dat in het Verenigd Koninkrijk? 

“De hoogte van de boete hangt af van de agent in kwestie, denk ik, daar is niets over gezegd. Als je een geloofwaardig verhaal hebt, kom je er hier gemakkelijk van af. Als ik in de trein kan uitleggen waarom ik geen kaartje heb, gebruikt de conducteur zijn gezond verstand.” 

Gedragen de Britten zich een beetje in de winkels?

“Nee, veel van hen rennen nog steeds als halve beesten door de supermarkt. Ik ben benieuwd hoe ze dat veranderen. Er wordt gesproken over een verbod op karretjes; een mandje biedt minder mogelijkheden om te hamsteren. Het onlangs ingevoerde ouderenuurtje is uitgebreid met een winkel-uur voor zorgpersoneel. Veel winkels sloten uit zichzelf al wegens de veiligheid van het personeel. Nu moeten alle winkels verplicht dicht, behalve supermarkten die voorzien in basisbehoeftes.”

Hoe pakt Johnson groepsvorming aan?

“Ook strenger dan in België. Twee mensen mag, op 2 meter afstand. In België is dat drie mensen op anderhalve meter. Dat terwijl uit onderzoek blijkt dat de Belgen bereid zijn meer vrijheid in te leveren dan de Britten.”

“Wel hebben de Britse ziekenhuizen veel minder bedden dan de Belgische, elke winter zorgt een griepgolf voor overvolle ziekenhuizen waarbij patiënten op de gang slapen. De zorg is fragiel en dat weet Johnson, dus neemt hij maatregelen waar hij lang tegenaan heeft gehikt.”

Belgische burgemeesters kunnen natuurgebieden zoals stranden afsluiten, gebeurt dit bij jou ook?

“De stranden waren minder populair dan bij jullie, maar het Nationale Park Snowdonia in Wales is na recordaantallen bezoekers dit weekeinde gesloten. Er is ook een grote afkeer van rijke mensen die in hun tweede of derde huisje op het platteland gaan zitten: komen die stadslui ons een beetje ziek maken, zeggen dorpelingen.”

Het Verenigd Koninkrijk ging eerst voor ‘groepsimmuniteit’. Vanwaar deze ommezwaai?

“Johnson stond zo onder druk dat hij zijn aanpak niet meer kon handhaven. Als de Britten zo laks bleven, dreigden de Fransen de grens te sluiten.”