Er breken gouden tijden aan voor cybercriminelen als we nu niet op onze hoede zijn 

De cocktail van onstilbare informatiehonger, thuiswerk en angstgevoelens is volgens specialist Arnout van de Meulebroucke de ideale voedingsbodem voor online ellende. Deze bizarre tijden zijn voor cybercriminelen een gouden kans om u geld of gevoelige informatie afhandig te maken. Informeer daarom uzelf alleen bij betrouwbare bronnen, negeer en rapporteer onbekende mailafzenders.

opinie
Arnout Van de Meulebroucke
Oprichter van cybersecurity-start-up Phished

"You’ll never walk alone", witte lakens uit het raam en applaus om 20 uur: tijdens crisissituaties duiken hartverwarmende initiatieven op. Mensen houden zich ook aan maatregelen. Steeds met hetzelfde doel: het virus verslaan. Social distancing (afstand houden) lijkt de maatschappij hechter te maken. Helaas maakt de onlinewereld misbruik van deze samenhorigheid.

Dit is een gouden tijd voor cybercriminelen. De cocktail van onstilbare informatiehonger, thuiswerk en angstgevoelens maakt dat surfers sneller van de kaart zijn. Niet alleen zijn thuisnetwerken en persoonlijke computers vaak minder goed beveiligd dan op kantoor, surfers willen dezer dagen alles lezen over Covid-19 (de ziekte die het nieuwe coronavirus kan veroorzaken, red.) en zich informeren over hoe ze zichzelf kunnen beschermen. Een klik op een professioneel ogende e-mail met daarin “het laatste nieuws” over het virus, is snel gebeurd. Helaas, de drang om uzelf en uw omgeving te beschermen tegen het coronavirus leidt vaak tot een computervirus. 

De cocktail van onstilbare informatiehonger, thuiswerk en angstgevoelens maakt dat surfers sneller van de kaart zijn

Toch is het niet nieuw dat cybercriminelen inspelen op actuele trends om toe te slaan. Herinner u ook hoe elk jaar tijdens de kerstperiode het aantal phishing-mails van zogezegde postbedrijven de hoogte in schiet. Dat is nu niet anders. Beveiligingsbedrijven stellen nu dat nog nooit zoveel cyberaanvallen inhaakten op eenzelfde thema: de impact van Covid-19 is ook online ongezien. We krijgen dan ook alle ranzigheid van de digitale onderwereld te verduren: phishing, smishing, vervalste webpagina’s, spam, malware en downloaders. 

Geen social distancing dus voor cybercriminelen, maar social engineering. Dat houdt in dat cybercriminelen zich in e-mails voordoen als gerenommeerde organisaties zoals het WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie) of Rode Kruis. De oplichters trekken de aandacht met onderwerpregels zoals "Is het coronavirus in uw stad?" of "Nieuwe veiligheidsmaatregelen tegen coronavirus". Dat is pure clickbait met als doel bezorgde ontvangers achteloos op malafide links te doen klikken, met als einddoel om persoonlijke informatie of geld buit te maken. 

Beveiligingsbedrijven stellen nu dat nog nooit zoveel cyberaanvallen inhaakten op het coronavirus

RedLine Stealer roept dan weer surfers op om mee te helpen bij het vinden van een geneesmiddel voor covid-19. Het project vraagt surfers enkel om hun computerkracht aan te bieden, met een kleine moeite zou u op die manier een steentje kunnen bijdragen aan het onderzoek. In praktijk installeert de ongetwijfeld goedbedoelende consument malware die erop gericht is om bitcoins te minen. Weet dat elke vorm van scrupule vreemd is voor veel cybercriminelen.

Never waste a good opportunity, klinkt het ook bij cybercriminelen. IT’ers en ICT-diensten die jarenlang investeerden in een veilig bedrijfsnetwerk, dringen erop aan om elke mail met een gezonde dosis achterdocht te openen. Zeker als er links in staan. Nog meer dan gewoonlijk luidt het devies "oppassen geblazen online". Informeer uzelf alleen bij betrouwbare bronnen, negeer en rapporteer onbekende mailafzenders.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen