© Sven Dillen

“We zullen wekenlang bij onze zoon moeten slapen”

Twee dagen nadat een wolkbreuk grote delen van Zuidwest-Limburg blank zette, zijn de bewoners nog modder aan het ruimen. Een van de zwaarst getroffen gezinnen is de familie Flossie uit Halen, zij zagen het water in hun woning tot bijna een meter hoog stijgen. “Al onze leefruimtes liggen op het gelijkvloers, dus onze hele inboedel is vernield”, zucht Marc Flossie (56). Omdat hun huis onbewoonbaar is, zal de familie de komende weken bij hun zoon moeten intrekken.

Koen SNOEKX

Op een bankje voor zijn woning langs de Staatsbaan in Halen, zit Marc Flossie voor zich uit te staren. Zijn gele laarzen hangen vol smurrie. De tranen staan hem in de ogen. “We zijn alles kwijt”, zucht Marc.

“Dat water kwam echt van overal”, pikt zijn vrouw Marie-Jeanne Clairebaut in. “In het begin konden we het meeste water nog buiten houden met zandzakjes - die lagen hier nog van de overstroming in 2009. Maar terwijl we met aftrekkers het water dat toch binnensijpelde langs de voordeur naar buiten duwden, dreef langs de achterdeur een modderstroom het huis binnen. We waren letterlijk ingesloten door het water en zijn naar buiten moeten vluchten.”

Stort

In geen tijd stond het water in de woning van Marc en Marie-Jeanne bijna een meter hoog. “Zelf durfde ik niet te gaan kijken, maar onze schoonzoon is op het moment van de overstroming binnen foto’s gaan nemen. Alles dreef door het huis. Verschrikkelijk”, zegt Marie-Jeanne.

Twee dagen later is het water weggetrokken en wordt pas echt duidelijk hoe verwoestend de wolkbreuk het huis heeft getroffen. “Omdat al onze leefruimtes op het gelijkvloers liggen, is onze hele inboedel vernield”, zegt Marc. “De keuken - amper twee jaar oud - is om zeep. De koelkast, de oven, de microgolfoven zijn voor het stort. Maar ook van de badkamer, die ik net aan het renoveren was, blijft niets meer over.” Ook de living lijkt op een stortplaats. De flatscreen-tv is van de kast gedonderd en ligt in de modder. “Mijn muziekinstallatie is volledig kapot”, zegt Marc.

De modderstroom trok ook door de slaapkamers. “Het enige wat ik nog heb kunnen redden is mijn laptop”, zegt dochter Laura (19). “De rest is vernield. Ik heb zelfs geen zuivere kleren meer.”

Onbewoonbaar

Omdat hun huis onbewoonbaar is, is het gezin Flossie op familie aangewezen. “We slapen nu bij onze zoon Nico. En dat zal wellicht nog enkele weken duren.”

Gisteravond kreeg de familie eindelijk het bezoek van een verzekeringsexpert. “Hopelijk brengen ze ons snel een container zodat we aan de grote kuis kunnen beginnen. Alweer.” Het is immers al de vierde keer in 18 jaar dat de familie Flossie door waterellende is getroffen. “Maar zo erg als dit hebben we nog niet meegemaakt.”