56 extra doden en stijgend aantal ziekenhuisopnames in België, aantal testen wordt uitgebreid naar 10.000 per dag

Er zijn de afgelopen 24 uur 668 nieuwe bevestigde coronagevallen bijgekomen in ons land. Dat zijn er een stuk meer dan de afgelopen dagen. Ook het aantal sterfgevallen stijgt verder, met 56 nieuwe rapporteringen. "We zijn duidelijk nog niet aan de piek", zegt viroloog Steven Van Gucht. De testcapaciteit wordt wel opgedreven: binnenkort zullen er 10.000 mensen per dag kunnen worden getest. Volg al het coronanieuws hier in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

vastgestelde besmettingen

overleden

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Van 2.000 naar 10.000 coronatests per dag in België

AFP or licensors

Er wordt een strategie gevolgd om geleidelijk over de volgende dagen het aantal testen gevoelig uit te breiden van 2.000 naar 10.000 per dag. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de ziekenhuizen en de ziekenhuislabo’s.

Afgelopen week werd door minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open VLD), een taskforce COVID-19-testing opgericht, onder leiding van minister Philippe De Backer (ook Open VLD). Doel is om de capaciteit om te testen op Covid-19 sterk uit te breiden.

Daarbij wordt de bestaande laboratoriumcapaciteit in kaart gebracht, wordt de aanvoer van reagentia voor de testen versterkt en worden nieuwe partners aangesproken doorheen het sterke gezondheids- en onderzoeksnetwerk van ons land. Het is ook absoluut noodzakelijk om, eens voorbij de piek, intensief te blijven monitoren hoe het virus zich verspreidt om een nieuwe opflakkering te vermijden.

Naast het testen op Covid-19 is het ook belangrijk om andere labotesten aan te houden om zo de kwaliteit van de zorg voor elke patiënt in ons land te garanderen. Het continue securiseren van reagentia en materiaal om de testen uit te voeren loopt verder. We zullen de komende dagen met de medische gemeenschap afspreken hoe we de opschaling naar 10.000 in de praktijk brengen. 

Straatvegers blijven doorwerken

In coronatijden vinden straatvegers het “zalig” dat ze kunnen doorwerken. “Weinig volk, er loopt niemand in je weg”, vertelt  een Mechelse straatveger aan “Vandaag”-reporter Sander Gillis. Bekijk hier de reportage.

Videospeler inladen...

"Impact coronacrisis op uitvaartsector is groot, mensen stellen herdenkingsdiensten uit"

Begrafenisondernemer Evelyne Haerens heeft in "Vandaag" op Eén getuigd over de moeilijke periode voor de uitvaartsector en de mensen die een dierbare hebben verloren. "Er is nog onbegrip, maar het is al veel verbeterd", aldus Haerens.

"De mensen hebben heel veel vragen. De laatste twee weken is het gebeterd. De mensen worden voldoende geïnformeerd zowel vanuit medisch oogpunt als van de overheid. Dat maakt het voor ons wat makkelijker. We zitten met enorme restricties, zoals uitvaarten met maximum twintig personen. In crematoria kunnen we gaan tot dertig mensen", legt Haerens uit.

Normaal heeft de begrafenisondernemer veel persoonlijk contact met de familie van een overledene. "Het is moeilijk werken voor ons. We hebben veel persoonlijk contact en ontvangen mensen op kantoor of we leggen huisbezoeken af. Dat mag nu niet meer. Er zijn heel wat mensen die geen gebruik maken van conference calls, Skype of andere onlinediensten. Er zijn nog mensen die niet vertrouwd zijn met de digitale maatschappij waarin we leven. We zien ook dat er meer en meer begrafenissen uitgesteld worden tot een latere datum."

Videospeler inladen...

Wereldgezondheidsorganisatie is zeer tevreden met uitstellen van Olympische Spelen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat volledig achter de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Japanse regering om de Olympische Spelen in Tokio omwille van het coronavirus uit te stellen. "Een in deze omstandigheden verstandig en wijs besluit", klinkt het.

"Wij geven adviezen over de volksgezondheid", zei Mike Ryan, topman van WHO. "De beslissing is geheel en onafhankelijk genomen door het IOC en de Japanse regering. Maar wij staan er volledig achter. Hoe moeilijk het ook is voor velen, er is op een juiste manier gehandeld."

Dinsdag werd besloten de Olympische Spelen in Tokio, die voorzien waren van 24 juli tot 9 augustus, uit te stellen tot ten laatste de zomer van 2021.

Wall Street sluit overwegend hoger

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag wisselend gesloten. De historische winst van een dag eerder op Wall Street kreeg in de Dow-Jonesindex en de S&P 500 een vervolg. Alleen de Nasdaq eindigde in het rood. Beleggers verwerkten het nieuws dat de Amerikaanse regering en de Senaat een akkoord hebben bereikt over het omvangrijke noodpakket tegen de coronacrisis.

De Dow-Jonesindex sloot 2,4 procent hoger op 21.200,55 punten. Een dag eerder won de leidende index 11 procent, wat de grootste eendaagse stijging betekende sinds 1933. De brede S&P 500 klom 1,2 procent tot 2475,56 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,5 procent tot 7384,30 punten.

Het Witte Huis bereikte na lang onderhandelen eindelijk een akkoord met de Senaat over een ongekend steunpakket van ongeveer 2 biljoen dollar om de economie van de Verenigde Staten te helpen tijdens de coronapandemie. Discussie is er alleen nog over de woordkeuze in een maatregel over werkloosheidsuitkeringen.

Seizoensarbeid in de fruitteelt dit jaar uitgebreid naar 200 dagen

De regering heeft de regels voor seizoensarbeid in de land- en tuinbouw versoepeld. Dat moet een tekort aan arbeidskrachten vermijden. Door de coronacrisis dreigen immers heel wat Oost-Europese plukkers niet in ons land te geraken.

Concreet krijgen die seizoensarbeiders een tweede plukkaart. Zij zullen het dubbele quotum aan dagen (130 in plaats van 65) het hele jaar kunnen gebruiken. Volgens de Boerenbond heeft de regering ook beslist om het maximum aantal dagen voor de fruitsector nog eens op te trekken.

Open VLD-fractieleider Egbert Lachaert had daarover een wetsvoorstel ingediend. Tot nu toe gold in die sector ook een beperking van 65 dagen. Dat zou 100 dagen worden en dus uitzonderlijk dit jaar - door de coronacrisis - nog eens verdubbeld tot 200.

Videospeler inladen...
Grote massamanifestaties gaan we maar helemaal op het einde komen van de maatregelen die teruggeschroefd zullen worden. Tegen dan zal de grootste problematiek in ons land hopelijk gedaan zijn. Maar om mensen uit de hele wereld te ontvangen, dat is onmogelijk.
Viroloog Marc Van Ranst in "De afspraak"

Viroloog Marc Van Ranst na complimenten over communicatie: "Nood aan communicatie nog steeds nodig"

De aanpak van de coronacrisis en de invoering van de doorgedreven maatregelen om het nieuwe coronavirus het hoofd te bieden in België hebben lof gekregen van de Britse krant Financial Times en de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus.

"Goede communicatie kan je nooit te veel doen. Wanneer je denkt dat het overshooting is, dan onderschat je het nog. De nood aan communicatie naar iedereen is bijzonder nodig. Ik ben nog altijd zeker dat we bepaalde groepen minder bereiken dan nodig. Dat gaat bijvoorbeeld over jongeren. Die moeten we nog heel wat uitleggen. Dat moeten we hier in “De afspraak” niet doen. Dat moeten hun influencers doen", reageert viroloog Marc Van Ranst in "De afspraak" op Canvas.

De Britse zakenkrant Financial Times schrijft over de Belgische aanpak: "In tegenstelling tot wat velen voorspeld hebben, heeft de Belgische regering aangetoond dat een verdeeld land nog steeds een duidelijk en vastberaden antwoord op een nationale crisis kan geven."

De dagelijkse persbriefing van de FOD Volksgezondheid en het Crisiscentrum zijn volgens Financial Times "een nuttig voorbeeld voor andere landen". De krant merkt op dat die briefing niet gebeurt door politici, maar door wetenschappelijke experts en woordvoerders. "De briefings zijn een gelegenheid om geruchten en samenzweringstheorieën te ontkrachten, misverstanden te weerleggen en te waarschuwen voor pogingen om de lockdown te omzeilen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen