Direct naar artikelinhoud
EconomieUpdate

Akkoord over steunpakket: 2 biljoen dollar voor Amerikaanse economie

Minister Steven Mnuchin.Beeld Photo News

De Amerikaanse regering heeft een akkoord bereikt met de Senaat over een steunpakket van ongeveer 2 biljoen dollar (1.850 miljard euro) om zowel de bevolking als de economie te helpen tijdens de uitbraak van het coronavirus.

In het akkoord is onder andere een eenmalige uitbetaling van 1.200 dollar (1.100 euro) aan een groot deel van de inwoners vastgelegd. Ook komt er een speciaal fonds waar kleinere bedrijven kunnen bijlenen en is er geld opzijgezet om extra kosten in ziekenhuizen op te vangen.

Over het akkoord werd vijf dagen onderhandeld door Chuck Schumer en Mitch McConnell, respectievelijk de Democratische en Republikeinse leiders in de Senaat, en minister van Financiën Steven Mnuchin. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, was ook betrokken bij de onderhandelingen.

Democraten blokkeerden maandag een eerdere versie van het stimuleringspakket, onder meer omdat ze vonden dat het vooral bedrijven hielp en zich onvoldoende richtte op gezinnen en gezondheidszorg.

De Senaat stemt vandaag over het akkoord. Het pakket moet vervolgens nog langs het Huis van Afgevaardigden, voordat het op het bureau van president Donald Trump belandt.De Amerikaanse economie kraakt net als die van andere landen onder de uitbraak van het nieuwe coronavirus. En het einde is nog lang niet in zicht, want volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de Verenigde Staten goed op weg om het nieuwe epicentrum van de pandemie te worden. Er zijn volgens de recentste cijfers meer dan 55.000 bevestigde gevallen en bijna 800 overlijdens.  

In kaart: de verspreiding van het virus in de VS