Direct naar artikelinhoud
GezondheidCoronavirus

Het coronavirus kan voor blijvende schade aan de longen zorgen

Een patiënt aan de beademing in Parijs in het hopital Bichat Assistence Publique.Beeld AFP

Zodra het coronavirus onder controle is, zal blijken hoe groot de schade is aan de longen van genezen patiënten. ‘Littekens in je longen zijn hetzelfde als op je armen. Die gaan niet meer weg.’

Veruit de meeste mensen die genezen van Covid-19 houden daar niets aan over. Toch merkt een kleine groep dat er blijvende schade is aan de longen. Hoe groot die groep is, is niet bekend. Dat zal later blijken als de pandemie voorbij is en er weer ruimte ontstaat voor niet-spoedeisende longonderzoeken.

Bij de milde variant van Covid-19 is waarschijnlijk geen restschade, zegt Leon van den Toorn, longarts bij het Nederlandse Erasmus MC. “Mensen die thuis met corona zitten en genezen hebben een milde infectie. Dat hoeft geen schade achter te laten. Heel wat anders is het voor patiënten op de IC die aan de beademing liggen. Dan ontstaan ontstekingen die overgaan in littekenweefsel. Littekens in je longen zijn hetzelfde als op je armen. Die gaan niet meer weg.”

In het ergste geval thuis aan de beademing

Littekens op de longen wordt fibrose genoemd. Wie fibrose oploopt, zal langer nodig hebben om te herstellen en klachten houden omdat de zuurstofopname minder is. Minder zuurstof in de longen betekent minder zuurstoftoevoer naar de rest van het lichaam. Dat kan leiden tot kortademigheid en snellere vermoeidheid na inspanning. “Dan heb je dus blijvende problemen,” zegt Van den Toorn. “Als de capaciteit door veel littekens vermindert, kan de zuurstofopname te laag worden en in het meest ernstige geval moeten mensen thuis zuurstof gebruiken.”

Uit Chinese onderzoeken blijkt dat ongeveer de helft van de patiënten aan de beademing Acute Respiratory Distress Syndroom (ARDS) krijgt. Daarbij komen vocht en eiwitten in het longweefsel terecht wat tot grote schade leidt. “Bij ARDS, en dat geldt niet alleen bij corona maar ook bij andere longaandoeningen, is het herstel moeizaam en is er sprake van blijvende schade.”

Als 5 procent van de patiënten op de intensive care terecht komt, kan dat weleens betekenen dat straks veel meer mensen met longklachten rondlopen dan voor de uitbraak van het coronavirus. “Voor nu is de eerste zorg: hoe krijgen we de uitbraak onder controle,” zegt Van der Toorn. “Daarna kijken we verder wat de totale blijvende schade is.”