Hogescholen verlengen digitaal onderwijs tot 18 mei, daarna contactluw onderwijs

De dertien Vlaamse hogescholen verlengen het digitaal afstandsonderwijs nog tot en met 17 mei. Vanaf 18 mei voorzien ze de mogelijkheid tot contactluw onderwijs, maar dat enkel voor de hoogstnoodzakelijke opleidingsactiviteiten.

kops

© Guy Puttemans

“Wij gaan ervan uit dat het opstarten van de lessen na de paasvakantie niet realistisch is. Daarom kiezen we nu voor zekerheid en een duidelijke communicatie”, motiveert Marc Vandewalle, algemeen directeur van UCLL, de beslissing. Tot 18 mei zullen de lessen dus op de digitale manier verlopen, onder andere via streamings, werksessies op Skype of Teams, online proeven en filmpjes.

Daarna zullen er beperkte contactmomenten zijn voor de opleidingsonderdelen waarbij het niet anders kan. Denk aan practica, labo’s, werkplekleren en stages. Dat zal steeds gebeuren onder strikte voorwaarden, zoals social distancing. “Door die specifieke werkvormen, die eigen zijn aan hogescholen, kunnen wij de universiteiten niet volgen, die eerder al beslisten om de rest van het academiejaar enkel nog online lessen aan te bieden”, aldus Vandewalle. Belangrijk detail: het contactluw onderwijs is uiteraard onder voorbehoud van andere instructies van de overheid.

Sprong voorwaarts

De huidige manier van werken loopt volgens Vandewalle trouwens goed. “Het is wennen voor iedereen, voor de studenten en voor het personeel. Maar we hebben een ongelofelijke sprong voorwaarts gemaakt wat betreft het online werken. Ik zie een grote kwaliteit en creativiteit in ons digitaal onderwijs. Iedereen is geëngageerd en positief.”

Daar sluit Ben Lambrechts, algemeen directeur van PXL zich bij aan: “Als hogeschool met de laptop, en nu met het netwerk, hebben wij een traditie dat we veel inzetten op onze online werking. We waren ook nooit verlegen om bijzondere initiatieven te bedenken om onszelf uit te dagen. Zo is er PXL Breekt Uit. Onze hogeschool kan dus wel tegen een stootje en dat merk je nu. Ik heb de afgelopen dagen de meest fantastische dingen gezien, bij studenten en personeel. Ze hebben allemaal korte tenen en geen lange, waarmee ik wil zeggen dat iedereen ontzettend geduldig is. En daar ben ik fier op.”

© Luc Daelemans

Studenten die wat meer moeite hebben met de huidige onderwijsvorm blijven bovendien niet in de kou staan. “De studiebegeleiding is nog steeds actief, ook al kan je niet meer fysiek langsgaan. Ik weet dat een face-to-face gesprek soms meer heil biedt, maar we volgen het goed op via Skype. Voor deze studenten zijn de contactmomenten vanaf 18 mei ook belangrijk”, zegt Vandewalle.

Examens

In het beste geval kunnen een beperkt aantal lessen in de hogescholen dus toch opnieuw doorgaan vanaf 18 mei, maar het coronavirus heeft hoe dan ook een enorme impact op het academiejaar. Veel studenten vragen zich dan ook af hoe het zit met de examenperiode. “Ik wil er niet te veel op vooruitlopen”, zegt Lambrechts. “We zijn klaar om online examens af te nemen en we denken na over vervangopdrachten voor stages. Maar de realiteit haalt ons elke dag in. Belangrijk is wel dat we twee dingen nastreven. Ten eerste willen we dat er zo weinig mogelijk studieduurvertraging komt, liefst geen natuurlijk. We doen er onze uiterste best voor om ervoor te zorgen dat iedereen naar het volgende jaar kan doorstromen of zijn diploma kan halen, maar we zijn god niet. Ten tweede willen we zoveel mogelijk uit de vakantieperiode blijven. Studenten en docenten hebben die rust nodig. Maar we gebruiken die tijd ook om ons voor te bereiden op volgend jaar. En niet te vergeten: studenten moeten hun vakantiejob kunnen doen en geld kunnen verdienen. Ik kan dus alleen maar zeggen dat we keihard werken, ons zo goed mogelijk voorbereiden en dat ik enorm fier ben dat iedereen er zo voor gaat.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer