© De Telegraaf/Belga/AFP

Lars (17) ontkomt maar net aan vijf aanslagen

Een kwartier voordat een jihadist met een truck inreed op een kerstmarkt in Berlijn, wandelde Lars Pluijmakers (17) met zijn klasgenoten langs de stalletjes. Toen ze toekwamen aan het hotel, kregen ze het nieuws dat ze op het nippertje aan een aanslag waren ontsnapt en dat de schoolreis werd geschrapt. Maar dat was niet de eerste keer dat de Nederlandse tiener door het oog van de naald kroop.

jva

Nu hij terug thuis is in Maastricht, vertelt Lars in een video-interview met De Telegraaf hoe hij maar liefst vijf keer aan een ramp is ontkomen. De laatste keer was dus maandagavond in Berlijn, maar zijn engelbewaarder heeft hem nog al voor een groot onheil behoedt. Samen met zijn ouders zou hij op 17 juli 2014 op de vlucht MH17 van Schiphol naar Kuala Lumpur hebben gezeten, maar ze hadden kort voor hun vertrek een ander vliegtuig geboekt.

En hoewel de jongen er erg nuchter onder blijft, waren er de afgelopen twee jaar nog drie andere kleinere aanslagen die hij maar nipt heeft gemist. Bij een aanslag in Bangkok was hij 24 uur later op dezelfde plaats, bij een bomaanslag in het vakantieoord Phuket nauwelijks 2 uur later. Toen er een aanslag in München plaatsvond, had de familie een week eerder besloten om de trip af te schaffen.

“Ik breng eigenlijk ongeluk”, lacht Lars. “Maar dat is eigenlijk best eng, zeker als je erbij stilstaat dat het allemaal op zo’n korte tijd is gebeurd.” “Ga je binnenkort nog op vakantie?”, wil de reporter weten. “Ja, dat ga ik niet laten”, antwoordt Lars. “Het zal waarschijnlijk wel binnen Europa blijven, al weet ik nog niet precies waarheen.” Als Lars zijn volgende bestemming kent, belooft hij alvast De Telegraaf te waarschuwen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER