Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Buitenlandse pers lovend over Belgische aanpak: ‘Coronavirus brengt gefragmenteerd België samen’

"Het respect voor de maatregelen is over het algemeen goed. De straten in Brussel zijn grotendeels verlaten."Beeld Photo News

Het Brits internationaal zakendagblad Financial Times is lovend over hoe ons land de coronacrisis aanpakt. ‘België heeft aangetoond dat een gefragmenteerd land nog steeds een duidelijk antwoord kan geven op een pandemie’, klinkt het.

“Toen het coronavirus België trof, kon het land zich in geen slechtere politieke toestand bevinden”, zegt Financial Times. “België zat sinds december 2018 met een minderheidsregering en de premier Sophie Wilmès (MR) was nog geen zes maanden in functie.”

Ook de onderhandelingen tussen de talloze politieke partijen boekten in ons land weinig vooruitgang na de verkiezingen van mei 2019. Met de winst van de Vlaams-nationalisten werd een coalitievorming nog moeilijker. “Dit alles maakt het nog indrukwekkender dat het land vastberaden heeft gehandeld toen lockdownvoorwaarden moesten worden opgesteld en afgedwongen”, zegt Financial Times.

In ons land zijn bars en restaurants sinds 14 maart gesloten. En dat is een week voordat het Verenigd Koninkrijk vergelijkbare stappen ondernam. Ook besliste onze regering al snel om gezinnen binnen te houden. De ‘Blijf in uw kot’-slogan van minister van Volksgezondheid Maggie De Block ging dan ook viraal. België ligt er ondertussen verlaten bij.

‘Hopeloos en onbestuurbaar’

De maandenlange politieke impasse zorgde ervoor dat België het internationale imago ‘hopeloos en onbestuurbaar’ kreeg. “Maar Wilmès keerde het tij met haar kalme en serieuze aanpak”, schrijft Financial Times. “Haar regering kan ondertussen rekenen op een parlementaire meerderheid om het coronavirus te bestrijden. Tien partijen zijn eerder deze maand overeengekomen om het crisisbestrijdingsbeleid van Wilmès en haar minderheidsregering te steunen. Al is die regering tijdelijk: de crisisbevoegdheden mogen maximaal zes maanden duren.”

Maar niet alles loopt in ons land van een leien dakje. En ook dat is de buitenlandse pers niet ontgaan. De voorraad mondmaskers die werden vernietigd en daarna niet werd aangevuld en ook de misgelopen bestelling beschermende uitrustingen worden in het buitenland opgepikt.

Duidelijke communicatie

“Maar waarvoor België een goed voorbeeld is voor andere landen, is hun dagelijkse communicatie en persconferenties over de situatie in de gezondheidszorg en de maatregelen”, schrijft Financial Times. Die dagelijkse communicatie wordt door wetenschappelijke experts en woordvoerders van het crisiscentrum gedaan. “Ze zijn een gelegenheid om geruchten en samenzweringstheorieën te ontkrachten, misverstanden tegen te gaan, pogingen om de maatregelen te omzeilen terecht te wijzen en te duiden op het belang van solidariteit.”

“In tegenstelling tot wat velen hadden voorspeld, heeft de Belgische regering aangetoond dat een diep gefragmenteerd land nog steeds een duidelijk en beslissend antwoord kan geven op een nationale crisis", besluit Financial Times. “Hopelijk gaat het zo voort.”