Direct naar artikelinhoud
CoronacrisisMilieu

Lockdown blijkt wél goed voor Europese luchtkwaliteit

Lockdown blijkt wél goed voor Europese luchtkwaliteit
Beeld Shutterstock

De corona-pandemie zorgt ervoor dat het publieke leven in heel Europa zo goed als stilvalt. Overal op het oude continent worden strenge maatregelen genomen om het virus in te dijken. Al hebben die maatregelen ook een gunstig effect: ze zorgen ervoor dat de luchtkwaliteit plots een pak beter is.

Dat meldt het Europese Milieuagentschap (European Environment Agency of EEA, PG.). Op basis van de 4.000 meetstations die het agentschap heeft staan over heel Europa, ziet het een grote daling in de concentratie van giftige stoffen in de lucht, vooral dan voor stikstofdioxide (NO2). “Dat komt vooral doordat er minder verkeer en andere activiteiten zijn, vooral dan in de grote steden die in lockdown zijn”, klinkt het in een persbericht. “Op sommige plaatsen konden zelfs een daling van 50 procent zien.”

In Milaan ligt de concentratie stikstofdioxide NO2 de voorbije vier weken 24 procent lager dan de vier weken daarvoor. In Barcelona (-55 procent), Madrid (-41 procent) en Lissabon (-51 procent) was de impact van de lockdown van de ene op de andere week erg duidelijk.

Een slechte luchtkwaliteit is al jaren een probleem voor de Europese volksgezondheid en het milieu. Ook al daalden de concentraties giftige stoffen de afgelopen decennia stelselmatig, toch schat het EEA dat de slechte luchtkwaliteit elk jaar zorgt voor 400.000 premature overlijdens op ons continent. “Het is het grootste milieu en gezondheidsrisico in Europa”, klinkt het.

Al is de recente daling van stikstofdioxide door de coronacrisis volgens het agentschap geen reden tot juichen. “Deze problemen aanpakken, vereist een ambitieus beleid en langetermijninvesteringen”, zegt Hans Bruyninckx, directeur van het EEA. “De huidige crisis en de impact ervan op onze samenleving verhinderen net wat we proberen te bekomen, een weloverwogen transitie naar een meer duurzame samenleving.”