Direct naar artikelinhoud
Initiatieven

Bericht van het coronafront: ‘Mondmaskers naaien is nu een burgerplicht’

Karen François en Jean BobBeeld Karen François

Overal in Vlaanderen duiken de mooiste solidariteitsacties op. Van ‘de mis uitzenden via Facebook’ tot ‘poëzie in de straten’. De Vlaming toont zijn groot hart. Iedere dag zetten we de mooiste initiatieven in de verf in dit stuk.

en

MAANDAG 6 APRIL

Pro League schenkt geld voor 50.000 maaltijden aan de voedselbanken: ‘Een sterke bank is cruciaal’

CEO van Pro League Pierre FrançoisBeeld Photo News

Voor veel mensen die het al moeilijk hadden, maakt de coronacrisis het leven nog wat lastiger. De voedselbanken kunnen helpen, maar ook zij hebben moeite om aan alle vragen te voldoen. De voorraden raken op en dus moeten ze zelf basisvoedingsmiddelen aankopen.

Daarom besliste de Pro League, de vereniging van de Belgische profclubs, 100.000 euro aan de Federatie van Voedselbanken te schenken. Met dat geld kan die 50.000 maaltijden voorzien.

“Iedere voetbalsupporter weet dat een ploeg meer is dan de basiself op zondag”, zegt Pierre François, de CEO van de Pro League. “Om de moeilijke momenten tijdens het seizoen door te komen, is een sterke bank cruciaal. Zo is het nu ook voor de samenleving. In deze moeilijke periode is het belangrijk dat er een sterke voedselbank is.” “Dit mooie gebaar is hartverwarmend en motiveert alle vrijwilligers om zich blijvend te engageren in de strijd tegen de honger in ons land”, zegt Jozef Mottar, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken. De Federatie is een netwerk van negen regionale voedselbanken die hulp geven aan wie het nodig heeft. Vorig jaar zamelden ze 17.936 ton voedsel in en bezorgden dat aan 168.476 behoeftigen.

Karen François doet een zonnebloemenronde: ‘Ik heb hopelijk wat zon gebracht’

Karen François en Jean BobBeeld Karen François

“In de Facebook-groep van Borgerhout had ik een oproep van een bloemist gezien die zijn bloemen normaal op de markt verkoopt, maar die zijn afzetmarkt nu verkleind ziet. Iedere bestelling vanaf 30 euro zou gratis geleverd worden”, vertelt Karen François (28), die dan ook prompt voor 30 euro zonnebloemen bestelde. “De bestelling viel wat euh, imposanter uit dan verwacht. Mijn hele bad lag vol. Dus heb ik maar een fietsroute uitgestippeld om een bloem aan de deur te leggen bij iedereen die ik hier in de omgeving ken. Makkelijker gezegd dan gedaan. Het was een behoorlijke tocht”, lacht de Antwerpse.

“Ik had de bloemen vooraan in een bak op mijn fiets gelegd, en mijn pup Jean-Bob zat in mijn rugzak. Dat beest is een dikzak, en ik had zijn gewicht duidelijk wat onderschat. Ik heb een deel van mijn route nog niet kunnen afwerken omdat ik geradbraakt ben.”

François, die bij de VRT werkt en daarnaast haar eigen label met accessoires heeft, waaronder de beroemde totebag met opschrift ‘Ik wil naar huis’, is alsnog tevreden. “Ik deed het niet om in de gazet te komen”, lacht ze. “Het is een klein gebaar, maar ik heb toch die bloemist een beetje kunnen steunen, ben zelf nog eens buitengekomen en heb hopelijk toch wat zon gebracht. Al is het maar in de vorm van een bloem.”

Hatice Karakaya (38) maakt met 50 Turkse dames mondmaskers voor het zorgpersoneel: ‘Naaien is nu een burgerplicht’

“Op 30 maart nam ik het initiatief om mondmaskers te maken voor het ziekenhuis in Gent. Want ik wil mijn vader opnieuw kunnen knuffelen. Ik mis hem. Als we allemaal de regels volgen, kunnen we mekaar opnieuw zien. Ik ken iemand in het psychiatrisch ziekenhuis van Sleidinge en die vroeg me om mee te helpen maskers te stikken.

“Ik heb snit en naad gestudeerd en ben educatief medewerker bij de Unie van Actieve Verenigingen in Gent. Mijn netwerk is groot. Via WhatsApp heb ik in geen tijd vijftig Turkse dames gevonden die bereid waren om mee te werken.

“De stoffen leveren Gentse winkels gewoon gratis. Ik zorg voor ontsmetting en levering aan huis plus precieze instructies voor de naaisters, zowel in het Turks als in het Nederlands. Er zit ook een handleiding voor ontsmetting bij. Deze dames hebben allemaal een naaimachine en de meeste hebben dus een basiskennis. Wij stikken operatiekledij en mondmaskers, onder de hashtag #burgerplicht.

“Ik plak geen cijfer op het aantal, maar wij willen hier zolang mee doorgaan als de crisis duurt. Niet omdat we niets omhanden hebben, wel omdat wij weten dat we samen tegen dit virus moeten strijden en omdat we aan het zorgpersoneel willen laten zien dat ze niet alleen staan.”

ZATERDAG 4 APRIL

Stadsgids Wim Van Hauteghem maakte een podcast waarmee je Antwerpen al lopend ontdekt

Wim Van HauteghemBeeld Wim Van Hauteghem

“Normaal organiseer ik gegidste looptours doorheen Antwerpen. Door corona kan dat nu niet meer”, zegt Wim Van Hauteghem. “Als gediplomeerd stadsgids wil je wel blijven creëren, dus moet je van de nood een deugd maken. Zo kwam ik terecht in het virtuele, namelijk met een podcast. Dat had ik nooit eerder gemaakt. Ik dacht dus: waarom niet?

“Voor de podcast liep ik een tour van 5 kilometer met een microfoon in de hand. Al lopend iets opnemen ging echter niet zo goed, dus heb ik me op de fiets gezet. Over mijn gsm trok ik een washandje om de wind weg te houden bij de microfoon. Maar een aantal vrienden liepen sneller dan ik vertelde, dus zij zijn verloren gelopen. Daarom heb ik ook een versie gemaakt voor de snelle lopers. Bij de gebouwen die ik passeer, zoals het MAS of het Red Star Line Museum, geef ik dan wat interessante details. Vaak gaat dit om verhalen die de Antwerpenaren zelf nog niet kennen.

“Ik wil dat de Antwerpenaren hun loopschoenen aantrekken en hun eigen stad herontdekken. De mensen die niet kunnen lopen, kunnen vanuit hun zetel meeluisteren. We gaan waarschijnlijk niet naar het buitenland kunnen gaan, maar vakantie kan ook in eigen land.”

Jari Wostyn (20) belt met Ieperse ouderen die zich eenzaam voelen: ‘Ik begin de mensen te kennen’

Jari WostynBeeld Jari Wostyn

“Nu ik heel weinig lessen heb, probeer ik wat meer voldoening uit mijn dag te halen”, zegt Jari Wostyn, student orthopedagogie. “Daarom heb ik me op verschillende plaatsen aangemeld als vrijwilliger. Dat is beter dan elke dag mijn leerstof te herhalen. Makkelijk was het niet om in deze periode iets te vinden als externe kracht. Uiteindelijk kwam ik terecht bij het zorgnetwerk van Ieper. Voor hen bel ik nu elke vrijdagochtend naar eenzamere mensen. Ik doe ook af en toe boodschappen voor hen.

“De telefoongesprekken variëren van vijf tot twintig minuten. We babbelen over familie, het weer en uiteraard ook de coronacrisis. Die praatjes blijven spontaan. Deadlines zijn er niet. Ik merk wel dat ze nood hebben aan dat contact. Je hoort aan hun manier van spreken dat ze zich eenzaam voelen. Daarom probeer ik hen aan te moedigen om te skypen met familieleden of een wandeling te maken. Die kleine dingen in een dag worden vaak over het hoofd gezien.

“Deze week zal het al de vierde keer zijn dat ik dit doe, dus ik begin de mensen die ik bel al wat te kennen. Ze lijken ook echt voldoening te halen uit de gesprekken die ik met hen voer. Dat vind ik echt belangrijk. Ik wil hen bijstaan waar nodig.”

VRIJDAG 3 APRIL

Laura Van Poucke schrijft gedichten doorheen Oudenaarde om de inwoners een hart onder de riem te steken: ‘Mijn straatgedichten lijken echt een lichtpuntje te zijn voor andere mensen’

Laura Van PouckeBeeld Laura Van Poucke

“Vorige week trok ik met een stoepkrijtje door de stad, niet goed wetende wat ik precies ging doen”, zegt Laura Van Poucke, jeugdwerker in Oudenaarde. “Op mijn favoriete plekken schreef ik enkele gedichtjes. Die zitten soms wat verstopt, dus passanten komen er toevallig op uit. Sommige straatgedichten zette ik op Instagram, waarna een vlaag aan positieve reacties me overspoelde. Ik leek met mijn kleine tekstjes echt iets in gang te hebben gezet.

“Ondertussen verspreidde ik al een 35-tal teksten. Ze vallen te lezen op banken, wandelpaden, muren en fonteintjes. Soms krijg ik applaus wanneer ik er een nieuwe aanbreng. Echt absurd, want ik ben helemaal geen dichter, maar het lijkt iedereen goede moed te geven in deze crisis.

Krijtgedichten in OudenaardeBeeld Laura Van Poucke

“Mensen lachen, of barsten zelfs in tranen uit. Van vrienden van mijn grootouders hoorde ik zelfs dat het een motivatie voor hen was om nog naar buiten te komen. Ik ben er nog altijd niet goed van dat ik zoiets met wat gedichtjes teweegbreng. De gedichten lijken echt een lichtpuntje te zijn voor andere mensen. Daardoor sta ik zelf positiever tegenover de hele situatie.” 

Beveiligingsfirma G4S digitaliseert haar opleidingen tot bewakingsagent vanwege de coronacrisis: ‘We hebben onze opleiding tot bewakingsagent snel gedigitaliseerd’

Martine DaenenBeeld Martine Daenen

“Er staan verschillende geselecteerden klaar om in onze basisopleiding te stappen, maar klassikale lessen zijn niet meer mogelijk”, zegt Martine Daenen, director secure consultancy bij G4S. “Dit gaat meestal om werkzoekenden, dus we konden hen echt niet laten wachten. Vandaag een uitzicht hebben op een job wanneer je werkloos bent, is eens zo veel waard als enkele weken gelden. Daarom hebben we het overgrote deel van onze opleiding tot bewakingsagent in twee weken gedigitaliseerd.

“Dat was normaal verboden, maar dankzij de voogdij-overheid krijgen we nu de toestemming. Onderdelen als brandtechnieken en zelfverdediging zullen we na de maatregelen nog praktijkgericht moeten doen, maar het overgrote deel speelt zich dus online af. Via een systeem kunnen we volgen of de kandidaten de vereiste lessen opnemen. Ook de examens zullen via webcam worden afgenomen om fraude te voorkomen. Onze Nederlandstalige lessen zijn deze maandag al van start gegaan, de Franstalige lessen beginnen volgende week.

“Een opleiding bij ons duurt minstens twee maanden. De mensen die nu instromen, kunnen we dus vanaf de zomer inzetten. We hebben nu wel economische werkloosheid voor sommige profielen, maar dat neemt niet weg dat we toch moeten doorzetten voor de periode na de coronacrisis, want ook dan moeten we voldoende beveiliging kunnen aanbieden.

“Ceres en Securitas, de twee andere grote spelers in het beveiligingslandschap, hebben ondertussen ook een aanvraag ingediend om online lessen te mogen geven. Die is goedgekeurd door de voogdij-overheid, maar ze zijn nog niet operationeel.” 

DONDERDAG 2 APRIL

Galeriehouders Sofie Van de Velde en Jason Poirier dit Caulier (PLUS-ONE Gallery) lanceren Art Feeds: ‘We willen 5.000 maaltijden aan de voedselbanken geven’

Sofie Van de Velde en Jason PoirierBeeld Sofie Van de Velde

“Doordat veel mensen zijn beginnen hamsteren, bleef er weinig voedseloverschot over om naar de voedselbanken te brengen”, zegt Sofie Van de Velde, die met Art Feeds maaltijden wil doneren aan voedselbanken. “De voedselbanken zelf gaven ook aan dat ze door dat hamstergedrag zelf eten moesten aankopen. Elke vorm van financiële steun was welkom. Daarom komen Jason en ik met Art Feeds, waarbij we 20 procent van elk verkocht kunstwerk aan voedselbanken schenken. Op die manier hopen we in totaal 5.000 maaltijden cadeau te doen.

“Zelf hebben we de voorbije week nog verschillende kunstwerken kunnen verkopen, ook al zijn dat soms wat kleinere werken. Die komen van onze Wunder Wall. Dat is een project waarbij we verschillende kunstenaars uitnodigen om op één muur een presentatie te maken. De kunstwerken aan die muur kosten nooit meer dan 2.500 euro. Omdat we merkten dat deze goed bleven verkopen, wilden wij iets terug doen voor de maatschappij.

“Art Feeds is daar het resultaat van. Met dat project willen we dat de mensen het nog steeds gezellig hebben in hun huis en dat ze jong creatief talent ondersteunen. Door stukken van hen te kopen kunnen deze jonge kunstenaars blijven werken. Daarnaast geef je per aankoopschijf van 1.000 euro dus ook minstens 200 maaltijden weg. Je koopt echt een pakket aan geluk.

“De actie loopt tot het doel van 5.000 maaltijden is bereikt. Als we zien dat we hier voorbij gaan, hoeft het zeker niet te stoppen. We vinden dit echt belangrijk. Kunst kan heel veel toevoegen aan de maatschappij.”

Grafisch ontwerper Eva Goethals uit Gent creëert met ‘songteksten op de grond’ een veilige afstand in wachtrijen: ‘Mijn songteksten zorgen voor veilige wachtrijen aan winkels’ 

Eva GoethalsBeeld Titus Simoens

“In de winkels van Gent mag je op sommige plaatsen nog maar met een beperkt aantal mensen binnen. Maar buiten zag ik iedereen op een hoop staan”, zegt Eva Goethals, grafisch ontwerper. “Dan werk je niet zo efficiënt, dus ik vond dat hier iets moest gebeuren. Daarom sprayde ik stencils op de grond, telkens op anderhalve meter van elkaar. Op die manier weten mensen hoeveel afstand ze moeten bewaren. Bovendien verwijzen de stencils naar popsongs als ‘Don’t Stand So Close to Me’ (The Police), ‘Don’t You Forget about Me’ (Simple Minds) of ‘I Want to Hold Your Hand’ (The Beatles). Zo wordt het wachten toch net iets minder saai en krijg je niet zomaar weer een ‘verbod’ te zien.

“Ik steek graag een knipoog in mijn werk, want alles is al vaak serieus genoeg. Zeker nu. De stencils, die ik tot ‘wachtmuziek’ heb gedoopt, zijn dus zowel functioneel als luchtig. De Gentse handelaars zijn in ieder geval enthousiast, want zij zaten wat met de handen in het haar. En als ik me in deze tijd ook op grafisch vlak nuttig kan maken, én tegelijkertijd wat vreugde kan brengen, dan doe ik dat met alle plezier. Wat muziek onder je voeten dus, en een hart onder de riem voor de lokale handelaars.” 

WOENSDAG 1 APRIL

Met ‘Allemaal samen’ verspreidt Linde Vancraen een hulpvideo voor mensen die sukkelen met hun mentaal welzijn tijdens de coronacrisis: ‘Omdat angsten nu hard opspelen’

Linde VancraenBeeld Linde Vancraen

“Na een zware oproep op mijn werk merkte ik dat een initiatief als dit echt nodig was”, zegt Linde Vancraen, huisarts in opleiding in Genk. “Zeker nu hebben mensen hier nood aan. Zaken als angsten en eenzaamheid spelen heel hard op. Maar we mogen ons niet laten overmannen door dit nieuws. Om dit wat te temperen, wou ik iets doen met mijn overgebleven stress en energie. Mijn vrienden hadden al snel door dat dit echt belangrijk voor me was, dus sprongen ze mee op dit projectje. Het resultaat is een overzichtelijke oplijsting van organisaties en hulpgroepen die mensen kunnen bijstaan in deze moeilijke periode.

“De lijst is terug te vinden op het YouTube-kanaal van Charlotte Bary, een goede vriendin. We monteerden dit op ‘Allemaal samen’, een lied van Wim Soutaer. Daarin staan initiatieven die vanuit de bevolking zelf groeien, maar ook gevestigde waarden als De Zelfmoordlijn of Teleonthaal zijn terug te vinden. Die zijn uiteraard niet ontstaan tijdens de crisis, maar doen nu wel extra moeite om mensen bij te staan.

“Velen beseffen niet hoe makkelijk of laagdrempelig zulke initiatieven zijn. Ze denken dat ze hier alleen naar mogen bellen als ze met een mes in de handen staan, maar dat is niet zo. Je kan op de chats terecht met elk mogelijk probleem. Die zijn vaak maar enkele muisklikken van hen verwijderd. Mensen moeten beseffen dat er veel volk voor hen klaarstaat.

“Ik probeer dit document nu ook te delen via Facebook. Voor TikTok en Instagram ben ik niet hip genoeg. Er hebben ook al een aantal ziekenhuizen gereageerd dat ze het in hun wachtkamerschermen zullen zetten. Dat vind ik belangrijk als huisarts, want we blijven een soort doorschakelcentrum naar diensten als deze. Mensen moeten beseffen dat deze er zijn om te helpen in moeilijke periodes, maar ook de huisartsen blijven bereikbaar.”  

Mark Runacres ontwierp een nieuw beademingstoestel: ‘Zien waar in de wereld we kunnen helpen’

Mark RunacresBeeld Mark Runacres

“We kregen de vraag of we konden werken aan een beademingstoestel”, zegt Mark Runacres. “Men voorzag namelijk dat er een tekort zou kunnen ontstaan. Wijzelf zijn een rapid prototyping lab, waar we proberen de tijdspanne tussen een idee en de realisatie van dat idee zo klein mogelijk te houden.

“Een prototype kwam er heel snel, waarvoor we de productie nu aan het voorbereiden zijn. We werken ook nauw samen met het Universitair ziekenhuis van Brussel bij het ontwikkelen van de toestellen en het uitvoeren van medische tests. Voor de productie kregen we veel steun van het bedrijfsleven, onder meer van Audi. De eerste exemplaren van de toestellen zullen in hun fabrieken gemaakt worden.

“Als ik de curves bekijk, dan zou ik denken dat we in België geen tekort gaan hebben aan toestellen, al ben ik natuurlijk geen expert op dat vlak. Elders in de wereld zal dat tekort er wel komen, dus zijn we aan het kijken op welke manier we hen kunnen helpen. De internationale vraag naar de toestellen is in ieder geval groot. Maar op de effectieve verspreiding van de toestellen is het nog even wachten, want de machines moeten nog grondig getest worden. Ze doen wat ze moeten doen, maar ze zijn nog onvoldoende getest om inzetbaar te zijn in een ziekenhuis vandaag.” 

DINSDAG 31 MAART 

Dimitri Barbe lanceerde #Lockdownlove: ‘Met onze affiches kun je een venstervuistje geven’

Dimitri BarbeBeeld Dimitri Barbe

“Toen vorige week alles ineenstuikte, heerste er wat paniek bij mijn medewerkers”, zegt Dimitri Barbe, een van de initiatiefnemers van #Lockdownlove. “We wisten niet goed wat dit ging betekenen, maar wilden niet bij de pakken blijven zitten. Daarom zijn we gaan kijken wat wij als communicatiebureau konden betekenen in deze tijden. In de zorg moeten we niet gaan werken, want daar kennen we niets van. Wat we wel wisten, is dat de mensen nood hebben aan wat beetje betrokkenheid en respect naar elkaar toe.

“Daaruit ontstond het idee om een eenvoudige campagne op poten te zetten via affiches die mensen op hun raam kunnen kleven. Zo blijven ze ook achter glas en overtreden ze de opgelegde maatregelen niet. Met onze ontwerpen geven wij de basis, maar voor de rest schrijf je er op wat je wilt. Via deze weg kun je een venstervuistje geven, eens zwaaien naar elkaar, overgebleven eitjes delen of een vrijdagse aperitief organiseren met de rest van je buurt. Iedereen kan er dus een eigen invulling aan geven. Wij moeten daar niet te hard bij betrokken zijn.

“Er komen nu al suggesties om iets te doen rond andere thema’s. Dat is leuk, want dat geeft aan dat we interactief platform hebben dat de komende zeven weken kan opvullen. Nu staan er 42 affiches op de website, maar over enkele dagen kunnen die weer totaal verschillend zijn. We willen wat inspelen op de thema’s die nu leven, of op wat leeft in de media. Tegen dat heel deze situatie opklaart, hopen we dat sommigen wel zes affiches op één raam hebben hangen.” 

Frederic De Meyer zet werken in de kijker van kunstenaars die hun tentoonstellingen in het water zien vallen door de coronacrisis: ‘Wij willen kunstenaars de nodige aandacht schenken’

Frederic De MeyerBeeld Frederic De Meyer

“Heel wat kunstenaars stuurden ons dat ze wat hopeloos worden van het feit dat al hun tentoonstellingen geannuleerd worden”, zegt Frederic De Meyer, oprichter van kunstblog TheArtCouch. “Die vallen niet zo makkelijk te verzetten, omdat de meeste galerijen en musea geprogrammeerd staan voor de komende maanden. Het is dus niet zo dat de artiesten een nieuwe optrek krijgen zodra de hele coronagekte voorbij is.

“We zijn ondertussen een behoorlijk visibel kanaal, dus dat kunnen we nu gebruiken om de ongelukkigen de nodige aandacht te schenken. Daarom organiseren we een open call, waarbij kunstenaars via video’s hun werkomgeving of nieuwe kunstwerken kunnen tonen. Zelfs dat is niet altijd gemakkelijk, want sommige kunstenaars raken zelfs niet meer tot aan hun atelier. Sommigen zijn echt volledig afgesloten. Ze proberen daar wel creatief mee om te springen, maar het is voor veel kunstenaars helemaal niet gemakkelijk.

“Ik krijg soms de opmerking van mensen die niet zo vertrouwd zijn met de kunstwereld dat kunstenaars ijdeltuiten zijn. Dat is zeker niet het geval, want ze zijn allemaal dankbaar om het initiatief. Zowel beginnende kunstenaars als gevestigde waarden sturen video’s in, want iederéén ziet tentoonstellingen in het water vallen. Dat is echt dramatisch.” 

Leerkracht Caroline de Clippele geeft zich op om kinderen op te vangen tijdens de paasvakantie: ‘Ook in de vakantie steentje bijdragen om kinderen op te vangen’

Caroline de ClippeleBeeld Caroline de Clippele

“Dit is een moeilijke situatie”, zegt Caroline de Clippele, leerkracht van een derde leerjaar in Berchem. “In de zomervakantie ben je het gewoon om je leerlingen twee maanden niet te zien, maar de sluiting nu kwam er op een heel belangrijk moment. We begonnen namelijk met het zien van nieuwe leerstof. Ik hoop dus dat de scholen snel weer opengaan, want het lijkt me heel belangrijk om dit nog af te sluiten.

“Op de school zelf vangen we nu een aantal kinderen op van wie de ouders geen opvang konden vinden. In het begin leek het om een twintigtal leerlingen per dag te gaan. Nu zijn dat er hooguit zes. Zij zullen waarschijnlijk ook in de vakantieperiode terugkomen. Ik wil dan ook graag mijn steentje bijdragen voor deze opvang. Dit is iets dat ik met plezier doe, zelfs als het maar om één kindje gaat.

“Het fysiek lesgeven mis ik wel hard. Vooral dan vanwege de interactie met de kinderen. Voor hen moet dit ook moeilijk zijn, zeker wanneer ze geen broers of zussen hebben. Er zijn ook de kinderen die in een klein appartement zonder tuin wonen, of zich in een moeilijke gezinssituatie bevinden. Die mogen we zeker niet vergeten. Naast de onlinelessen zet ik ook berichten online om hen te tonen dat ik nog veel aan hen denk en om te zeggen dat het allemaal goed komt.”

MAANDAG 30 MAART

Nils Proost van het Lierse restaurant Petit Cuistot kookt voor verplegend personeel: ‘Hopelijk kunnen we hier snel mee stoppen’

Nils Proost van Petit Cuistot gaat koken voor het medisch personeel van het Heilig-Hartziekenhuis.Beeld Klaas De Scheirder

“Toen we onze zaak noodgedwongen moesten sluiten, zaten mijn vrouw en ik bij een glaasje wijn te tobben over wat we nu moesten doen”, zegt Nils Proost van het Lierse restaurant Petit Cuistot. “Bieden we voortaan afhaalmaaltijden aan? Of leveren we zelf aan huis? Het leek ons veel gedoe, bovendien voelden we ons daar niet goed bij. Diezelfde avond belde mijn schoonzus, spoedverpleegster in het Lierse Heilig-Hartziekenhuis. ‘Kan je daar nog eten?’, vroegen we. Niet dus, ook het personeelsrestaurant was uit voorzorg gesloten.

“Dat was ons eurekamoment; voortaan zouden we koken voor het verplegend personeel. En toen ik ons initiatief met de hashtag #feedthenurses deelde op sociale media, bleken Lars Block van Zoen en Timothy Tynes van Atelier Maple, allebei in Antwerpen, een gelijkaardig idee te hebben. We hebben ons verenigd, samen met Jolien Laenen van de Wingerd in Vorselaar, en intussen zijn er nog chefs uit Brugge, Sint-Niklaas, Genk en Hasselt gevolgd. Chefs die nog willen aansluiten, kunnen ons vinden op feedthenurses.be.

“We werken met 100 procent geschonken ingrediënten, zodat het ons behalve water, elektriciteit en werkuren niets kost. Zelf doe ik alles alleen, mijn twee vaste personeelsleden staan op tijdelijke werkloosheid, vooral om besmetting tegen te gaan. Omdat ons restaurant nog wat reserve heeft, kunnen we deze periode overleven. Al hoop ik natuurlijk dat we snel kunnen stoppen met #feedthenurses. Dat zou betekenen dat alles weer in orde is.” 

Materialise ontwierp 3D-geprint hulpstuk om geen deurklink aan te hoeven raken: ‘Met ons 3D-geprint opzetstukje kun je de deur met je arm opendoen’

Kristof Sehmke van MaterialiseBeeld RV

“Het idee is ontstaan op een interne brainstorm, over hoe we met de lockdown zouden omgaan”, vertelt Kristof Sehmke, pr-verantwoordelijke bij Materialise, een van de grootste 3D-printbedrijven ter wereld. “We wisten al snel dat we ons in shiften zouden organiseren, die elkaar niet zouden tegenkomen. Maar het virus kan nog altijd overgedragen worden via deurklinken of de rails in de traphal.

“Uiteindelijk was het onze CEO Wilfried Vancraen die opperde om vanuit onze eigen kracht te denken: 3D-printen. Wat als we een opzetstukje ontwikkelden dat je op een deurklink kan plaatsen, zodat je de deur met je onderarm kan opendoen? Geen 24 uur later hadden we een digitaal model in de computer aangemaakt en een eerste prototype uitgeprint. Na een keer finetunen hadden we een product dat werkte. En omdat het in vele sectoren nuttig kon zijn, hebben we besloten om de designfile meteen gratis ter beschikking te stellen.

“Er zijn meer dan een half miljoen 3D-printers in de wereld en intussen is ons model al 40.000 keer gedownload. Het handige aan deze technologie is dat je geen distributie meer nodig hebt, van China tot Amerika. Het is een snelle manier van wereldwijd verdelen, omdat iedereen met een 3D-printer het ontwerp zelf uit zijn printer kan laten rollen. Zo krijgen we veel feedback van lokale ziekenhuizen die het gebruiken.

“Maar het mooiste compliment komt uit Minnesota, waar de Mayo Clinic, een Amerikaans academisch ziekenhuis met de beste chirurgen, ons design gebruikt. Zij hebben een 3D-printer in huis, om zelf gepersonaliseerde modellen van harten of longen te printen, als voorbereiding op chirurgische ingrepen. Een van hun neuroradiologen heeft ons een mailtje gestuurd om ons te bedanken.”  

ViroVet stelt zijn researchers ter beschikking om mee onderzoek te verrichten naar Covid-19: ‘Onze knowhow kan ingezet worden voor dier én mens’

Erwin Blomsma, CEO van het Leuvense biofarmaceutisch bedrijf ViroVetBeeld RV/Christophe Vander Eecken

“Ik wou mijn mensen niet op technische werkloosheid zetten”, vertelt Erwin Blomsma, CEO van het Leuvense biofarmaceutisch bedrijf ViroVet, actief in de ontwikkeling van innovatieve vaccins en virusremmers voor vee. “Wij hebben een hecht en operationeel team met ervaring inzake pandemieën in de dierenwereld, en we hebben de apparatuur om onderzoek te verrichten naar antivirale geneesmiddelen en vaccins. We zitten ook in een wereldwijd netwerk dat snel informatie kan delen en onderzoek kan bijsturen. Die knowhow kan ingezet worden voor dier én mens.

“Twee weken geleden hebben we besloten om de meeste van onze lopende onderzoeken even een periode stil te leggen, en hebben we de vraag gesteld aan het Rega Institute for Medical Research van de KU Leuven hoe wij konden bijdragen aan hun werk. Na overleg hebben we de afgelopen week ons labo gereshuffeld om met geïnactiveerde stalen van patiënten aan de slag te kunnen, en hebben we alle procedures al even doorlopen met nepstalen. En vanaf vandaag zal het merendeel van onze onderzoekers meedraaien in het onderzoek van patiëntenstalen en ze zullen waar nodig meehelpen aan het onderzoek op de universiteit naar een coronavaccin.

“Weet je, onze vaste kosten hadden we sowieso, ik beschouw dit dus niet als een inkomstenverlies. Het is wel grappig dat we twee weken geleden nog onze voorraad mondmaskers en reagentia aan de KU Leuven hebben gegeven. Via de te analyseren stalen die zij ons nu bezorgen, zullen die voor een stukje terugkomen.” 

ZATERDAG 28 MAART

Pieter Troch en zoon Robbe (8) maakten een educatief beademingstoestel met Lego.

Pieter TrochBeeld Pieter Troch

“Normaal maak ik podia voor musicals en festivals, maar dat staat nu allemaal on hold. Daarom zijn we bezig met het maken van een productiemodel voor een beademingsapparaat, naar een ontwerp van de broers Herregodts. Omdat er een enorm tekort is aan deze toestellen, ontwierpen deze twee Vlaamse studenten een eigen prototype. Dat werd getest en goedgekeurd, maar zelf produceren konden ze niet. Samen met hen is het bedrijf waar ik werk dan gaan kijken naar hoe dit zo duurzaam mogelijk geproduceerd kon worden.

“Al snel kwam ik tot de conclusie dat zo’n toestel ook met Lego gemaakt kon worden. Dat leek me een leuke bezigheidstherapie voor mijn zoon Robbe (8). Hij is daar net zoals ik heel graag mee bezig. Voor onze eigen versie gebruikten we een oude Lego Mindstorms-bouwset. We baseerden ons op de ontwerptekening die we ook op het werk gebruiken voor het maken van de beademingstoestellen. Na een uurtje knutselen, puzzelen en programmeren kwamen we tot iets dat werkte. Technisch gezien zou dit ook echt gebruikt kunnen worden, al is het met Lego niet mogelijk om de veiligheden in te bouwen die het welzijn van patiënten verzekeren. Het is en blijft natuurlijk speelgoed, dus ik weet niet hoe dit zit naar betrouwbaarheid voor ziekenhuizen toe.

“Dit apparaat effectief in productie brengen is dus nooit de achterliggende gedachte geweest. Als iedereen die zo’n bouwset heeft dit zou maken, heb je er uiteindelijk ook maar een twintigtal. Het is dus meer als educatie naar Robbe toe. Op deze manier kan ik hem wat scholen en hem deel laten uitmaken van mijn bezigheden op het werk. Hij is er echt hard mee bezig en creëert enorm veel bewustwording. Dat hij leert wat ik doe is enorm fijn.”

‘Speel zo veel mogelijk Belgische muziek’: Pieter Swaelens wil dat artiesten niet zonder inkomen vallen

“De coronacrisis hakt echt stevig in op het ecosysteem van de Belgische muziekindustrie”, zegt Pieter Swaelens, General Manager van de Belgian Entertainment Association (BEA). “Concerten worden afgelast, festivals gaan waarschijnlijk niet door en muziekreleases worden uitgesteld. Ook de muziekwinkels moeten tijdelijk sluiten. We kunnen wel verwachten dat mensen veel meer gaan streamen, maar dit alles heeft sowieso een directe impact op de artiest. Ze komen zonder inkomsten te zitten, of verliezen op z’n minst een groot deel.

“Daarom nemen we nu het initiatief voor #playlocal, want we willen er alles aan doen om hen te ondersteunen. We roepen muziekliefhebbers op om zoveel mogelijk Belgische muziek te spelen via Spotify, cd of vinyl. Zelfs de Belgische supermarkten kunnen helpen door Belgische muziek te spelen. Zo krijgen de artiesten toch nog een deel van hun inkomsten binnen. De radiozenders spelen hier alvast goed op in.

“Artiesten zijn er altijd voor ons geweest, dus nu lijkt het ons tijd dat wij er voor hen zijn. Op deze manier gaan we het probleem niet volledig oplossen, maar het is zeker een stap in de goede richting. Laat hun muziek in ieder geval soelaas brengen in deze moeilijke tijden.”

Sonia Patteet van ‘Klapkrant’ in Antwerpen houdt de deuren open uit liefde voor haar klanten en haar buurt: ‘We hebben een kring opgebouwd die de minder mobiele mensen helpt’

“Ik ben niet verplicht om open te houden, maar ik lever graag de krantjes aan mijn klanten”, zegt Sonia Patteet, zaakvoerster van Klapkrant in Antwerpen. “De verkoop is wat gedaald natuurlijk. Ook de aankoop is anders. Ze willen wat stevigere, mooiere en duurdere tijdschriften lezen. Kranten verkopen minder goed, omdat daar toch steeds hetzelfde nieuws in staat.

“De mensen hier willen niet meer over corona babbelen. Je staat ermee op, je gaat ermee slapen en je wordt er ‘s nachts wakker van. Dat is gewoon te veel. Ze vragen dan liever naar iets om de kinderen bezig te houden, of willen een leuk maandblad kopen. Ze zijn zoiets fysieks niet meer gewend, maar houden er wel van om door een echt tijdschrift te bladeren.

“Iedereen neemt de situatie wel au sérieux. Ikzelf was mijn handen en ontsmet ze meer, maar zo’n scherm vind ik onhandig. Ik deed mezelf continu pijn aan de hoeken en de kanten van dat ding, dus heb ik het weggehaald. Mensen respecteren dat wel, hoor. Het is niet dat ze in mijn gezicht komen hoesten.

“Via de winkel hebben we ook een kring opgebouwd die de minder mobiele mensen gaat helpen. Meestal is dat dan een belletje via de parlofoon of boodschappen gaan doen, maar dat is al meer dan voldoende, hè. De buurt hangt echt leuk aan elkaar.”

VRIJDAG 27 MAART

Rode Neuzen Dag lanceert boostpakket om jongeren bij te staan in coronatijden: ‘Jongeren zijn vaak angstig en zitten met veel vragen’

Rode Neuzen Dag Tegen Corona #rodeneuzendagtegencoronaBeeld #rodeneuzendagtegencorona

“Rode Neuzen Dag vindt één keer per jaar plaats, maar we willen er nu extra zijn voor de jongeren onder de noemer #RodeNeuzenDagTegenCorona”, zegt Winok Oplinus, Corporate Social Responsibility-manager bij DPG Media. “We merken dat deze coronatijden niet evident zijn voor hen. Ze zijn vaak angstig, zitten met vragen rond de examenperiode, of weten niet wat te doen wanneer er een familielid ziek wordt. We zijn daarom gaan kijken wat we konden doen om hen bij te staan. Daar vloeide een boostpakket uit voort, dat we op de website van Rode Neuzen Dag lanceren. De meditatie-podcast die de cast van Safety First vorig jaar maakte, zal daar bijvoorbeeld in zitten. Mediteren kan heel goed helpen.

“Ook onze experts schakelen we in om video’s te maken. Onder meer Dirk De Wachter en Sarah Van Gysegem zullen tips & tricks geven rond hoe jongeren deze moeilijke periode doorkomen. Maar soms horen zij dat liever van een andere jongere. De komende weken zullen ook zij getuigen over hoe ze de coronamaatregelen beleven, welke behoeftes ze hebben en hoe ze daarmee omgaan. Of ze bedanken anderen voor de steun die ze krijgen. Zo weten jongeren dat ze niet alleen zijn.

“Op de duur begint iedereen wel iemand te kennen die met corona besmet raakte, dus nazorg zal belangrijk worden. Daarom zijn ook giften welkom, die integraal naar de Overkop-huizen gaan. Die zetten zich in elke provincie in voor de mentale gezondheid van jongeren. Nu zijn ze fysiek gesloten, maar er stromen nog steeds veel vragen binnen via hun chat. Zodra ze weer opengaan, moeten ze echt een vangnet kunnen bieden voor de jongeren.” 

Michaël Schoofs en drie vrienden richtten een cadeaubonnensysteem op voor handelaars: ‘Het voelt fijn om solidair en verbonden op te treden’

Antwerpen is een dode stad tijdens de lockdown - Anvers est une ville morte pendant le verrouillageAntwerpen 24/03/2020pict. by Bert Van den Broucke © Photo NewsBeeld Photo News

“In Kruibeke was er een lokale handelaar die voor de lockdown zei dat een tijdelijke sluiting een financiële aderlating zou zijn. Dat is nu dus gebeurd”, zegt Michaël Schoofs. “Daarom bedacht ik samen met hem het idee om met cadeaubonnen te werken. Die zorgen voor een cashflow op momenten dat het rustiger is. Daar ben ik dan, samen met nog drie vrienden, op gesprongen. Het resultaat is verBONden, een belangeloze website die we samen met mediabedrijf Yondr maakten. Mensen kunnen via deze weg nu al iets kopen bij particulieren die het financieel moeilijker hebben. Wanneer de winkels weer opengaan, kunnen ze daar dan gebruik van maken.

“Het initiatief begon onder de kerktoren in Kruibeke, maar al snel stapelde het aantal deelnemende zaken zich op tot 120. Daar blijven er elke dag bij komen. Ze komen echt van overal. Maar zelf zijn we geen zelfstandigen, dus dit is zeker niet uit eigenbelang. Het voelt gewoon fijn om solidair en verbonden op te treden in tijden als deze. Dat merken we ook aan de reacties. Die gaan van heel enthousiast tot zelfs tranen in de ogen. Maar uiteindelijk offerden we hier slechts een aantal avonden voor op die we anders toch aan Netflix zouden spenderen. We blijven in ieder geval doorgaan tot de lockdown stopt, al kunnen we nadien bekijken welke mogelijkheden er nog zijn.” 

DONDERDAG 26 MAART

Actie 2020 verbindt bedrijven en goede doelen in de coronacrisis: ‘Wij willen niet hulpeloos aan de zijlijn blijven staan’

Goede doelen en vzw’s hebben meer dan ooit steun nodig, en veel bedrijven willen graag helpen. Platform ‘Actie 2020' brengt die twee groepen nu bij elkaar. Actie 2020 is een website waarop bedrijven die willen helpen en goede doelen die extra hulp kunnen gebruiken, zich kunnen aanmelden.

Actie 2020 is een initiatief van AGConsult, een bedrijf gespecialiseerd in klantvriendelijkheid en customer happiness. “Wij hebben niet de expertise van onze zorgverleners, maar we willen ook niet hulpeloos aan de zijlijn blijven staan”, zegt het bedrijf. “We vinden dat we als financieel gezond bedrijf een sociale verantwoordelijkheid hebben. Voor het team. En de maatschappij. Nu meer dan ooit.”

“Elk bedrijf dat wil helpen, kan”, zegt AGConsult. “Het maakt niet uit in welke sector je actief bent of hoe groot of hoe klein je bent. Je bepaalt zelf hoe je helpt, door bijvoorbeeld een deel van je tijd, omzet of winstmarge aan een goed doel te schenken of een product of dienst waar nu nood aan is gratis of met korting aan te bieden. Zo kunnen we de zwaarst getroffenen helpen.”

“Bedrijven kunnen op de website van Actie 2020 posten wat ze aanbieden en goede doelen kunnen vertellen waar ze nood aan hebben”, zegt AGConsult. “Goede doelen zoals het Rode Kruis Vlaanderen en de Voedselbanken kunnen zeker en vast een duwtje in de rug gebruiken.”

Nu de jongeren thuisonderwijs volgen, gaat Digital For Youth op zoek naar 10.000 laptops tegen de paasvakantie: ‘50.000 jongeren hebben geen eigen laptop’

Philip Du BoisBeeld BELGA

“We hadden hier al 1.000 laptops staan, dus wilden we die zo snel mogelijk inzetten om aan de hoge nood te beantwoorden”, zegt Philip Du Bois, voorzitter van de raad van bestuur. “Dat is een beperkt aantal als je weet dat 50.000 tot 60.000 jongeren geen eigen laptop hebben. Er kan wel een computer voor het hele gezin aanwezig zijn, maar die staat dan niet altijd tot hun beschikking.

“Nu hebben we steun gevonden bij minster Weyts, die het initiatief met 200.000 euro zal steunen. Ook Gatz heeft 100.000 euro beloofd. Het kost ons 100 euro om één exemplaar op te knappen, met dat geld kunnen we dus 3.000 extra pc’s voorzien.

“De laptops die gedoneerd worden zijn hooguit drie jaar oud. We maken deze volledig proper, verwijderen alle data en zetten er nieuwe software op. Wanneer de jongere dan een computer krijgt toegestuurd, heeft die de ervaring alsof dit een nieuw toestel is.

“Via een crowdfundingcampagne gaan we nog op zoek naar de overige 6.000 laptops. We roepen bedrijven ook op om hun oude laptops te doneren, die wij dan kunnen opknappen. De jeugd is tenslotte het kapitaal van onze toekomst. Als we daar kansen laten liggen, dan zijn er jongeren die hun digitale skills niet kunnen ontwikkelen.” 

Met ‘Hack the Crisis’ verenigen Jelle Jacobs en de rest van de techwereld zich tegen Covid-19 tijdens ‘online hackathon’: ‘Onze community zoekt mee naar oplossingen’ 

Jelle JacobsBeeld Jelle Jacobs

“We krijgen van veel mensen de vraag om mee te kijken naar problemen die ontstonden vanwege de coronacrisis”, zegt Jelle Jacobs, een van de organisatoren van Hack the Crisis. “Omdat het aanbod aan zogenoemde ‘challenges’ steeds groter werd, leek het ons leuk om een hackathon te organiseren. Zo’n event komt overgewaaid uit de IT-wereld, waarbij multidisciplinaire teams gaan samenwerken rond één bepaalde challenge. Dat kan draaien om onderwijs, welzijn, bedrijfscontinuïteit, de medische sector of logistiek. Vaak gaat het hierbij om sessies van 24 uur aan één stuk door. Er wordt dus heel intensief gezocht naar oplossingen, die er dan ook snel en concreet komen.

“Via onze website kunnen personen en bedrijven hun challenges opgeven. Zo is het probleem dat scholen geen opendeurdagen meer kunnen geven bij ons terechtgekomen. Virtuele rondleidingen kunnen daar een oplossing voor bieden. Ook rond de technische werkloosheid hebben we al kunnen brainstormen. De werkloze vrachtwagenchauffeurs uit de evenementensector bijvoorbeeld, zij kunnen nu ingezet worden voor de bevoorrading van supermarkten.

“Dit is echt een internationaal event geworden. Want toen wij met dit idee op de proppen kwamen, zagen we al snel dat er in Estland een soortgelijk initiatief werd opgestart. Daar ging dat nog sneller, want het event werd in één dag tijd op poten gezet. Wij hebben ons nog de luxe gegund om een week voor te bereiden. Er is ook een hackathon in Duitsland geweest, waar ze met 40.000 deelnemers waren. Zelf verwachten we niet zoveel volk, want we zijn natuurlijk een veel kleiner land. Maar onze website lag onlangs plat omdat we met een piek zaten van 10.000 bezoekers. Dat is alvast een mooi voorteken. Het is echt een internationale community geworden, die wij komend weekend dus naar België halen.”

WOENSDAG 25 MAART

Kunstenaar Arne Quinze maakte een gigantisch schilderij en schonk dat aan Jan Palfijn-ziekenhuis in Gent: ‘Geen wit laken, maar kleurrijke bloementuin van zeven op vier meter’

Arne QuinzeBeeld Arne Quinze

“Onderweg naar mijn schildersatelier zag ik allemaal witte doeken uit ramen hangen. Op de radio hoorde ik dat die daar hingen als steunbetuiging voor de zorgsector. Dat vond ik ontzettend mooi. Dokters, verplegers en thuiszorgers strijden zo hard om die coronacrisis wat in te perken. Ik kon dus niet zomaar een leeg wit doek aan mijn gevel hangen.”

“Daarom kwam ik met het idee om een eigen werk te schenken. Dat werd een kleurrijke bloementuin, van zeven op vier meter. Enorm groot dus, maar het moest een zekere kracht hebben. Dat schilderij schenk ik nu aan het Jan Palfijn-ziekenhuis in Gent. Zo’n ziekenhuis oogt nog klinisch en steriel, dus volgens mij hadden ze wat kleur nodig. Eigenlijk is dat een bangelijke plek hé, vroeg of laat eindigen we daar allemaal. De zorg die wij daar krijgen op alle niveaus, brengt een hele grote kwaliteit bij aan ons dagelijks leven. Dankzij hen leven we ook veel langer.”

“Voor ik dit schilderde, plantte ik een hele reeks bloemen rond mijn huis om wat diversiteit in de buurt te creëren. Als ik zie welk effect dat heeft op de mensen wanneer ze mijn bloementuin zien, merk je hoe sterk zoiets is. Passanten zijn blij, ze glimlachen. Mijn bloementuin heeft mijn hele buurt bijeengebracht. Dat schilderij schenken aan een plaats waar de mensen het echt nodig hebben, is dus eigenlijk een extensie van mijn tuin.”

“Als ik de solidaire berichten zie passeren, dan denk ik dat we dat in België heel goed doen in vergelijking met andere landen. Ik ben in ieder geval een hele fiere Belg als ik dat zie.”

Ingrid Renders van Maison Slash organiseert op vrijdag een gilmoment voor mama’s en papa’s: ‘Ouders staan er niet alleen voor’

Ingrid RendersBeeld Ingrid Renders

“In het normale leven is de balans tussen een professionele carrière en kinderen vinden al niet altijd even gemakkelijk. Nu worden we tot het uiterste uitgedaagd. Telewerken moet gecombineerd worden met kinderen opvoeden en schoolwerk. We merken dat veel ouders denken dat ze falen op vele vlakken, wat een heel rot gevoel is.

“Mensen zeggen dan dat je een dagplanning kunt maken voor je kinderen. De jongsten houden daar absoluut geen rekening mee. Oudere kinderen doen dat wel, maar dan bellen je contacten je plots op wanneer je met het huiswerk van je kinderen bezig bent. Daardoor krijg je het gevoel dat je constant op twee fronten aan het vechten bent en niet kunt winnen.

“De eerste weken begon iedereen hier met goede moed aan, maar je glijdt wat af en alles wordt wat chaotischer. Dan ga je je afvragen hoe je dit in godsnaam volhoudt tot aan de paasvakantie. Daarom leek het ons leuk een nationaal moment in het leven te roepen waarbij de ouders zich laten horen aan elkaar. Gillen was handig, want kinderen doen dat ook graag. Die steun is echt enorm noodzakelijk. Ouders moeten het gevoel hebben dat ze er niet alleen voor staan. Maar we doen allemaal ons best. Dat is goed genoeg.”

Dries Verbruggen ontwerpt met ‘Creatives Tegen Corona’ beschermkledij: ‘Productie weer in Vlaanderen’

“In Antwerpen was er al Haptic House, een co-workingspace voor creatieve ondernemers, waar mondmaskers werden gemaakt en verdeeld’', zegt Dries Verbruggen. “Daar bleven zich steeds meer creatieve bureaus bij aansluiten. Daarom besloten we om al die skills te bundelen onder Creatives Tegen Corona. Met die organisatie ontwierpen we nu een patroon voor de productie van beschermkledij. Dat gaat dan om schorten en overalls, waar een groot tekort aan is. Momenteel zijn een twintigtal creatieve bureaus hier fulltime mee bezig, tussen het gezinsleven en ander werk door.

“Met ons patroon kunnen vrijwilligers en bedrijven dus aan de slag. Een Limburgse onderneming produceerde al 7.000 stuks voor de brandweer van Brussel. Voor de materialen en distributie werden verschillende textielbedrijven ingeschakeld. Die stelden evenzeer hun naaiateliers open om de productie te verhogen.

“Ons land heeft de laatste decennia veel productie naar China verhuisd, dus nu zijn we op zoek naar manieren om dat hier in Vlaanderen gedaan te krijgen. De vraag blijft natuurlijk stijgen, dus willen we echt het hele spectrum aan het werk krijgen. Dat gebeurt via grote bedrijven, maar evenzeer via de kleinere naaiateliers en -machines in de huiskamers.”

DINSDAG 24 MAART

Rode Kruis biedt via woordvoerder Ine Tassignon zijn lab en laboranten aan om Covid-19-stalen te testen: ‘Onze laboranten gaven zich vrijwillig op’


“Voor ons is dit iets nieuw, want als bloedinstelling was er nooit de nood geweest om iets anders te testen dan bloedstalen”, zegt Ine Tassignon, woordvoerder van Het Rode Kruis Vlaanderen. “Tot nu dan, want de reguliere laboratoria botsen qua capaciteit stilaan op hun limiet. Daarom stellen we nu ons laboratorium in Mechelen ten dienst. Dat bleek perfect geschikt om neus/keel-stalen voor Covid-19 te testen. Onze eigen laboranten zullen de tests uitvoeren. Dit is voor hen wel een andere manier van werken, dus kregen ze een snelle omscholing van een aantal dagen. Natuurlijk gaat het hier om professionals, dus de handelingen vielen snel aan te leren en de tests zullen sowieso probleemloos verlopen.

“We zullen werken met teams van twee medewerkers. We beginnen met één team per dag. Als we meer stalen binnenkrijgen, kunnen we extra teams inzetten. Onze laboranten gaven zich hier vrijwillig voor op. Daarnaast zullen er ook een aantal werknemers van de Centrum voor Kankerbiologie ons testteam komen ondersteunen.

“Naast de Covid-19-tests blijven we onze reguliere activiteiten verder zetten. Want bloeddonaties blijven nog steeds nodig, zeker nu. Die hoeven we niet te testen op corona, want dit kan niet via deze weg doorgegeven worden. Onze ambulanciers blijven evenzeer actief. Ze vervoeren momenteel ook coronapatiënten die in thuisquarantaine zaten naar het ziekenhuis wanneer dit nodig is, of verhuizen de patiënten naar een ander ziekenhuis wanneer er plaatstekort is.

“Dinsdag krijgen we de eerste stalen binnen. We kunnen zo’n 400 stalen per 24 uur verwerken, dus dat verhoogt de capaciteit aanzienlijk. Zo dragen we ons steentje bij aan de enorme nood aan betrouwbare testen.”

Fotografe Elke Van den Ende maakt gratis shoot voor wie doneert voor beademingstoestellen: ‘Al elf mensen hebben geld gegeven’

“Huwelijksfotografe Elke Van den Ende geeft een gratis fotoshoot weg in ruil voor gelddonaties aan het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel.

“Een vriendin zei me onlangs dat het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel dringend op zoek is naar financiële middelen voor extra beademingstoestellen. Zelf heb ik niet de mogelijkheid om te doneren, omdat door het coronavirus alle trouwpartijen waar ik normaal zou werken afgelast zijn.

“Daarom kreeg ik het idee andere mensen te motiveren dat wel te doen. In ruil voor een donatie aan het ziekenhuis geef ik een gratis fotoshoot van een uur. Het geld gaat rechtstreeks naar wie doneert, dus het enige wat ik vraag is dat ze een betaalbewijs kunnen voorleggen. Ondertussen hebben er al elf mensen geld gegeven, goed voor 2.130 euro. Sommigen stuurden me zelfs berichten dat ze de foto’s niet per se wilden, maar het wel belangrijk vonden om ook iets te geven.

“Het virus komt heel dichtbij: onlangs kreeg ik het bericht dat mijn broer naar de spoeddienst werd gebracht met corona. Je voelt je dan machteloos. Gelukkig gaat alles oké nu. Hij zit opgesloten in zijn eigen huis en mag zijn kinderen momenteel niet zien, maar het komt wel goed.”

Elke Goossens, leerkracht buitengewoon onderwijs Bernardus Driesprong in Oudenaarde: ‘Hun sociale contacten vallen weg’

Elke GoossensBeeld rv

“Ik geef les aan leerlingen in het buitengewoon onderwijs die een matige of ernstige verstandelijke beperking hebben. Wanneer de school wegvalt, zoals nu, maar evengoed in weekends of vakanties, vallen ook hun sociale contacten weg. Want de school, dat is hun vriendenkring. Ze hebben daarom nogal snel de neiging om zich zorgen te maken. We willen daarom samen met hen deze periode overbruggen. Vorige week maakte ik met mijn klas een WhatsApp-groep waarin ik filmpjes post met daarin een opdracht. Maar al snel wilden ook andere leerkrachten en leerlingen zich bij de groep voegen. Zo zijn er ondertussen al kook-, sport- en creatieve opdrachten van andere leerkrachten.

“Als de leerlingen een opdracht hebben volbracht, kunnen ze daarvan een video of foto sturen om aan elkaar te tonen. Maar het mag vooral geen verplichting zijn. Het mag niet nog een extra opdracht zijn voor de ouders. Het moet een vrolijke noot zijn tijdens de dag, zonder druk. Ze zijn vooral blij om elkaar te horen in deze periode en ze motiveren elkaar om de opdrachten te doen. Ze nemen zelf ook initiatief, zoals een taart bakken of gaan fietsen met hun ouders. Ook dat tonen ze via een filmpje aan elkaar en aan ons. Ik krijg het er enorm warm van dat ze zo positief blijven.”

MAANDAG 23 MAART

Marie De Hert en Stig Junes (beiden 30) brengen songs uit de stad in uw woonkamer: ‘Muziek maakt afstand wat kleiner’

“Vanop een balkon, aan de voordeur, vanuit het raam. Het maakt niet uit.” Marie De Hert (30) en haar partner Stig Junes (30) stoppen tijdens hun dagelijkse wandeling bij een bevriend muzikant. “Die vragen we dan om een lied voor ons te zingen of te spelen. Wij nemen het op en delen het online.”

“Sinds de komst van het coronavirus liggen zowel de activiteiten van mijn bedrijfje, Poolhert Productions als die van het bedrijfje van Stig, Studio Tropics, stil. “We hebben redelijk wat vrienden in de muzieksector en dachten: we moeten ons allemaal opsluiten, maar muziek kan ons verbinden. Deze week staat een dragshow gepland, later brengt iemand een klassiek gitaarnummer. Alle genres zijn welkom. Zo willen we de creatieve sector in de spotlight blijven zetten.

“Voor alle duidelijkheid: we leven alle maatregelen na. Het enige wat we doorgeven is een opnametoestel, dat ontsmetten we voor en na we het doorgeven. Voor de rest blijven we altijd ruimer uit elkaar dan anderhalve meter. Je kan de video’s vinden op onze Facebook- en Instagram-pagina’s (@poolhert, FE). Antwerpenaren die het beste van zichzelf willen geven, mogen zich altijd melden.”

Dankzij Norbert Franken (69) en collega’s kan voedselbedeling in Kapellen blijven doorgaan: ‘Ze bedanken ons voor de babbel’

Norbert FrankenBeeld RV

“De vrijwilligers van Welzijnsschakel Oase in Kapellen maakten zich - net als vele collega’s in de rest van Vlaanderen - zorgen. “Kon de tweemaandelijkse voedselbedeling in tijden van corona wel doorgaan? We kunnen die mensen toch niet in de steek laten. Gelukkig hebben de plaatselijke overheid, het OCMW en onze vrijwilligers de handen snel in elkaar geslagen”, zegt Norbert Franken (69). “Mensen van het Sociaal Huis hebben iedereen die normaal voedsel bij ons komt halen opgebeld met de vraag of ze liever hadden dat we hun pakket thuis leverden.”

Maar wie in armoede leeft, heeft niet alleen honger, maar raakt ook snel geïsoleerd. “De meerderheid van de mensen kwamen toch liever zelf langs. Dus dachten wij een streng systeem uit waarbij mensen een per een hun voedselpakket konden komen ophalen. Iedereen wachtte op de voorgeschreven afstand zijn beurt af.”

“Voedselbedeling is maar een deel van onze taak. Mensen in de rand zitten met veel verbittering en verzuring. Het is belangrijk dat ze een luisterend oor hebben. En dat wij bemoediging en hoop toefluisteren. Maar met de coronacrisis zou die taak weleens voor een lange tijd kunnen verdwijnen. Mensen maakten zich zorgen: hoe lang mogen we jullie niet meer ontmoeten?”

Laurens Mariën (30) deed kinderen én ouders een kleurboek vol kunst cadeau: ‘Ouders leren kunstenaars kennen’

Laurens MarienBeeld RV

“Ik ben kunstenaar en curator. Ik was met een opera bezig. Maar net zoals bij vele anderen stak het coronavirus daar een stokje voor. Toen ik besefte dat mijn neefje en nichtje al die weken zonder school en andere activiteiten door moesten, wilde ik iets voor hen doen. Een volle doos potloden bracht me op een idee.”

Laurens Mariën schreef bevriende kunstenaars aan met de vraag of ze geen tekening wilden maken die kinderen dan konden inkleuren. “Ik kon hen niks betalen. Ik had op een twintigtal tekeningen gerekend. Maar uiteindelijk zijn het er 93 geworden. Er staan zelfs kunstenaars in die ik nog niet kende. Ik wil hen allemaal ongelofelijk bedanken. Super!”

Mariën hoopt dat de kinderen zich zullen kunnen uitleven in ‘het print@home-kleurboek gemaakt door artiesten in tijden van corona’ dat gratis te downloaden is. “Op deze manier wil ik ook alle kunstenaars een hart onder de riem steken. Wie weet zijn er enkele ouders die een aantal nieuwe werken, stijlen en talenten ontdekken. Ik hoop ook mensen die niet zo vaak met kunst in aanmerking komen te bereiken. En o ja, als je een tekening inkleurde, mag je die altijd naar printathomecolorbook@gmail.com sturen. Dan bezorg ik die terug aan de maker.”

ZATERDAG 21 MAART

Arts intensieve zorgen Matthias Mergeay van Ziekenhuis Geel knutselde noodconcept voor beademingstoestellen: ‘Al hopen we dat we het nooit zullen moeten gebruiken’

Matthieu MargaeyBeeld rv

“Met het idee om ons voor te bereiden op Italiaanse situaties hebben we met onze ploeg artsen het concept van het bestaand beademingstoestel verbeterd. Normaal is een beademingstoestel bedoeld voor één patiënt, en als je er meerdere patiënten aan koppelt, zijn de instellingen van het toestel nooit goed voor allemaal. Een oudere, zwaarlijvige man heeft bijvoorbeeld een andere beademing nodig dan een jong persoon. Als die twee profielen met compleet verschillende longen aan één toestel worden gekoppeld, riskeer je voor een van de twee problemen. Met onze aanpassing kunnen we zoiets in theorie vermijden. Op de verschillende beademingsslangen zetten we kraantjes waarmee de arts de luchttoevoer individueel kan regelen. Zo krijgt iedere patiënt aan hetzelfde toestel de luchttoevoer die op hem of haar is afgesteld.

“Een belangrijke nuance: het concept is nog nooit getest op mensen. Het kan dus zijn dat we complicaties veroorzaken die we oorspronkelijk niet hadden voorzien. Dit nieuwe beademingssysteem is daarom puur voor in noodgevallen waarbij het aantal patiënten het aantal beademingstoestellen zou overschrijden, zoals we nu zien in Italië. Het gaat dus om een situatie waarbij we met onze rug tegen de muur komen te staan en niets te verliezen hebben.

“De proefopstelling die we 48 uur lieten draaien was alleszins een succes. Daarvan maakten we een video met daarbij de instructies die we met de Covid-19-artsen gedeeld hebben. Zo kan iedere arts een beademingstoestel op minder dan een half uur ombouwen. De kraantjes komen uit een doe-het-zelf-zaak en het andere materiaal zou in elk ziekenhuis op voorraad moeten zijn. Met het betere knutselwerk kunnen we zo in noodsituaties tijd kopen voor patiënten die anders niet kunnen worden beademd. Al hopen we dat we het nooit zullen moeten gebruiken.”

Kristof Van den Branden, organiseert ‘Lockdown Games’: ‘Wij drijven op het enthousiasme van de kinderen’

Het hoeft niet altijd huiswerk te zijn.Beeld Wouter Van Vooren

“Broers of zussen tussen 8 en 12 jaar die nu thuis zitten, kunnen zich online inschrijven voor een spelnamiddag met de ‘Lockdown Games’. Vanaf dat ze zijn ingeschreven, ontvangen ze een lijst met gekke opdrachten die ze binnen een bepaalde tijd moeten volbrengen. Dat zijn zowel doe-opdrachten als raadsels die perfect thuis uit te voeren zijn. Zo spelen ze samen tegen zo’n 120 andere gezinnen in Vlaanderen. Als ze een opdracht volbracht hebben, moeten ze een foto sturen van het resultaat. Alle foto’s beoordelen wij met ons team. Op het einde van de spelnamiddag delen wij op onze Facebook-pagina de winnaar met de meeste punten en de leukste foto die we die namiddag kregen. Wij lachen ons vaak te pletter met de resultaten. Het is ontroerend om te zien dat zoveel gezinnen zich ermee amuseren.

“Woensdag was het de eerste keer dat we de Lockdown Games organiseerden en het was meteen een groot succes. Nu zijn er alle dagen spelmomenten, behalve op maandag en dinsdag. We kregen zelfs al de vraag of we de games willen organiseren voor een gemeente of stad. Zo kunnen buren het tegen elkaar opnemen. En ook thuiswerkende ouders willen het als pauze weleens proberen. Die vragen willen we zeker bekijken, want wij drijven op het enthousiasme van de deelnemers.”

Dankzij Valérie Vanderschueren en haar team kan je in Gent bibliotheekboeken reserveren: ‘De Gentenaar kan blijven lezen’

“Hoewel andere bibliotheken in Vlaanderen volledig gesloten zijn, kan de Gentenaar bij ons nog steeds terecht. Zowel in de hoofdbibliotheek De Krook als in de wijkbibliotheken kunnen mensen de aanwezige materialen zoals boeken, dvd’s en cd’s online reserveren. Wij halen op onze beurt de materialen uit de rekken en zorgen ervoor dat het de dag erna klaarstaat. De leners krijgen een mail dat hun reservering klaarligt, met de vraag of ze er dezelfde dag nog kunnen omkomen.

“Uiteraard hebben we meteen nagedacht over de veiligheid van onze medewerkers. De afhaling gebeurt strikt volgens de maatregelen zodat er geen fysiek contact plaatsvindt. Er mag daarom maar een iemand per keer naar binnen en tussen de medewerker en de lener staan tafels om zeker 1,5 meter afstand te bewaren. De materialen die worden teruggebracht, blijven eerst drie dagen in quarantaine voor aleer ze worden gesorteerd en terug naar de rekken gaan.

“Tijdens onze normale werking is zoiets niet praktisch haalbaar, want bestellingen klaarleggen is heel arbeidsintensief. Maar voor nu is het voor onze medewerkers leuk om eens op een andere manier te werken, en we doen er tenslotte de Gentse lezer een groot plezier mee.”

VRIJDAG 20 MAART

Tv-kok Loïc Van Impe wil zondag met heel Vlaanderen pannenkoeken bakken: ‘De ideale bezigheid met het gezin’

Loïc Van ImpeBeeld VTM

“De onlinedienst van VTM vroeg mij ‘of ik iets te doen had zondag’. Natuurlijk niet. Net zoals iedereen blijf ik in mijn kot. Dus waarom niet iets leuks doen met iedereen die thuis zit? Zondagnamiddag ga ik om 16 uur live op de Facebook-pagina van VTM om vanuit mijn eigen keuken hartige en zoete pannenkoeken bakken. Ondertussen geef ik wat tips over hoe je pannenkoeken flinterdun maakt, hoe je ervoor zorgt dat ze niet plakken en ik vertel een paar andere ideeën wat je kan koken terwijl je die lange periode thuiszit. De kijkers kunnen ook vragen stellen.

“We kozen voor pannenkoeken omdat het toegankelijk is voor iedereen, ook voor kinderen. Koken is een ideale bezigheid om met het gezin de coronaperiode te overbruggen. Daarenboven heeft iedereen de ingrediënten van pannenkoeken wel in huis. Wat melk, eieren en bloem zijn niet de moeilijkste en ze bewaren ook lang. Hadden we voor risotto met scampi’s gekozen, was het een heel ander verhaal.

“We willen net zoals iedereen van de media de boodschap ‘blijf in uw kot’ laten doordringen bij de mensen. Hoe meer we die boodschap verspreiden, hoe meer het zal doorsijpelen dat ‘social distancing’ een groot nut heeft.”

Bakker Ward Laeremans levert brood aan risicogroepen: ‘Wij hebben hen iedere dag nodig, nu zij ons’

“Onze bakkerij wordt dag in dag uit gesteund door de gemeenschap rondom. Wij hebben hen altijd nodig, zij zijn onze bestaansreden. Maar in coronatijden zoals nu hebben zij ons nodig. Daarom leveren we sinds deze week brood en patisserie aan de inwoners van Heverlee, Bierbeek en Leuven, en die levering is volledig gratis. Dat is iets wat wij als kleinhandel kunnen doen en de grote ketens niet.

“Net toen de coronacrisis in ons land uitbrak, kregen we van een vaste klant een bericht. Hij zei dat hij op doktersadvies niet meer buiten mocht komen en contact moest vermijden. Hij stelde ons daarom de vraag of we bij hem thuis konden leveren. Al snel beslisten we om iedereen die tot een risicogroep behoort te voorzien van brood. En die risicogroep nemen we redelijk ruim. We leveren momenteel aan 65-plussers, zorgverleners en zwangere vrouwen.

“Om een bestelling te plaatsen houden we rekening met alle leeftijdsgroepen. Jongere mensen kunnen online bestellen en rekenen ook meteen af. Degene die ouder zijn en geen computer hebben, kunnen ons opbellen of een bericht sturen. Omdat we de maatregelen om zo weinig mogelijk fysiek contact te hebben, willen respecteren, aanvaarden we geen cash. Die mensen kunnen achteraf betalen als de coronaheisa voorbij is. Ik ga ervan uit dat ze mij niet in de zak zullen zetten.

“We merken dat er meer mensen een beroep doen op de warme bakker in plaats van hun brood in warenhuizen te kopen. In een paar dagen tijd leverden we zo’n 80 à 90 bestellingen, en er komen er ieder uur bij. Onze klanten bestellen niet alleen brood, maar ook koffiekoeken en patisserie. Het is altijd plezant om een paar pistolets en een taartje in de koelkast te hebben staan als je 24/7 binnen zit.

“Stel dat het slecht zou aflopen met onze zaak, dan hebben we op zijn minst nog mensen kunnen helpen. We hebben tenslotte elkaar nodig.”

Jonas Heirbaut houdt de Vlaamse rugbyspelers fit: ‘Er is enorme nood aan beweging’

Jonas HeirbautBeeld Jonas Heirbaut

“Ik merk dat iedereen binnen onze community een enorme nood heeft aan beweging. Zeker nu dat de overheid zelfstandig buiten bewegen nog toelaat”, zegt Jonas Heirbaut, krachttrainer bij de rugbyclub van Dendermonde. Samen met Rugby Vlaanderen maakt hij work-outvideo’s voor de spelers die het veld niet op mogen.

“Eerst was dit vooral voor de jongeren bedoeld. We wilden hen een tool geven om hun rugbyvaardigheden te onderhouden. Daaruit ontstond dan het idee om dit door te trekken naar alle leeftijdscategorieën. Voor hen maak ik nu dagelijks trainingsvideo’s van een halfuur die dan via de sociale media van Rugby Vlaanderen verspreid worden. De meeste spelers trainden normaal gezien tot twee keer per week, dus de vraag naar een alternatief was groot.

“Ook de drang naar groepsgevoel blijft sterk aanwezig, want teamcultuur zit ingebakken in onze sport. Dat merk ik zelf ook, hoewel ik nog niet zo lang speel. Hopelijk valt dat via deze weg wat op te vangen. Dit kan namelijk nog een tijdje duren. Maar zolang we nog kunnen lopen, fietsen en wandelen, raad ik iedereen aan om dat nog zo veel mogelijk te doen.”

DONDERDAG 19 MAART

Jill Mathieu (34) deelt gratis postkaarten uit: ‘Woorden zijn een brug om liefde uit te drukken nu fysiek contact niet mag’

JillBeeld Thierry van Dort

“Toen ik vorige week het verjaardagsfeest van mijn oma, die 96 werd, moest annuleren, brak mijn hart. Omdat ik haar vaak brieven en kaartjes stuur, had ik meteen het idee ‘ik moet kaartjes maken’, en niet alleen voor haar. Samen met mijn copywriting collectief ‘ink.’ hebben we zeven kaarten ontworpen met mooie woorden zoals ‘Liefde in tijden van corona’ of ‘Ik wou dat ik u kon hamsteren’. Woorden zijn in deze periode een brug om liefde uit te drukken nu fysiek contact niet mag. Als er iets viraal mag gaan, laat het dan in ’s hemelsnaam liefde zijn.

De kaartjes zijn online gratis te bestellen.Beeld Jill Mathieu

“Iedereen die wil, kan via de website ‘Dan maar zo’ zeven gratis postkaarten aanvragen. Die krijgen ze per post opgestuurd en kunnen ze op hun beurt naar degenen sturen die ze missen, of naar mensen die heel hard aan het werken zijn om de boel draaiende te houden.

“Omdat we de laatste dagen overstelpt worden met slecht nieuws, doet zo’n initiatief zoveel mensen deugd. Het is een klein momentje, een klein woordje van appreciatie om mensen die zich inzetten voor anderen in de bloemetjes te zetten. We kregen op een dag tijd al duizend bestellingen, en er komen er constant bij. Maar hoe meer we er kunnen versturen, hoe blijer ik ben.”

Priester Andy Penne uit Holsbeek (48) zendt iedere dag zijn mis uit op Facebook: ‘We zijn de grootste parochie van Vlaanderen’

Priester Andy PenneBeeld rv

“Ik ben een grote sukkelaar met al die technologie, maar uiteindelijk moet ik gewoon op een knop duwen. Iets wat jaren geleden ondenkbaar was, is nu een nieuwe weg. Toen ik ongeveer drie jaar geleden een nieuwe benoeming kreeg, kreeg ik van mijn oude parochie een camera cadeau. Hiermee kon ik de mis via Facebook uitzenden. Zo konden de parochianen die ik achterliet mijn missen blijven volgen. De mis online uitzenden doe ik dus al jaren, zo’n vier à vijf keer per week. Nu de kerken gesloten zijn door het coronavirus, doe ik het iedere dag.

“Het principe is simpel. Het is eigenlijk een gewone mis waar een camera bijstaat, met dat verschil dat ik mij af en toe moet richten tot de mensen die online volgen. En er is wel degelijk belangstelling voor. De missen van zaterdag en zondag konden rekenen op meer dan duizend kijkers. Voor het coronavirus uitbrak, waren het er zo’n 400. Zo zijn we zowat de grootste parochie van Vlaanderen.

“Het concept slaat ook aan bij andere parochies. Vorige week hebben verschillende pastoors mij opgebeld voor meer uitleg. Ik heb de indruk dat er heel wat missen online worden uitgezonden nu de kerken gesloten zijn. Er is ondertussen ook iemand die alle online missen oplijst. Zo kan iedereen kiezen welke dienst hij of zij wil volgen. En doordat het op Facebook blijft staan, kan je zelfs kiezen wanneer je de mis bekijkt.

“We zien dat vooral jongere mensen de mis volgen, want stokoude mensen hebben geen computer, laat staan Facebook. Mensen in rusthuizen gaan daarentegen naar Radio Maria luisteren. Per week worden twee missen van mij ook op die zender uitgezonden. Ik merk ook dat er in onze parochie nu meer kaarsen worden gebrand. Iedereen zoekt een kanaal om zijn onrust kwijt te kunnen, en het geloof is zo’n kanaal.”

WOENSDAG 18 MAART

Dorien Staljanssens roept alle Vlamingen op om ‘Mia’ mee te brullen van op hun balkon.

Dorien StaljanssensBeeld Dorien Staljanssens

“Wanneer ik iets post op de sociale media van mijn band, is er steeds een Italiaanse fan die op de berichten reageert. Die stuurde me al snel de video’s door vanuit Italië waar mensen vanop hun balkon samen zingen. Dat leek me een leuk initiatief om ook hier te organiseren, dus maakte ik een Facebook-evenement aan voor in Gent. Maandag waren er al 2.000 geïnteresseerden, een dag later 2.500. Er kwam dus al snel respons van mensen uit andere steden met de vraag om dit door te trekken naar heel Vlaanderen. Vanavond verwacht ik iedereen op zijn of haar balkon om samen ‘Mia’ van Gorki mee te zingen. Iedereen kent dat lied. Bij velen ligt het op een manier ook nauw aan het hart. Ook bij mij, want ik speel het nummer regelmatig live met mijn eigen band, COZIN. We durfden dat eerst niet goed, omdat het zo’n heilig nummer is. Maar we merkten al snel dat iedereen dit enorm leuk vond om te horen en al snel ging meeneuriën. Als dit straks ook zo leuk aanvoelt, kunnen we dit elke woensdag doen tot de periode voorbij is. Al weet ik nog niet welk nummer we de volgende keer kunnen zingen.”

Karen Geöcze von Szendröi en Sara Vanaenrode stampten een online speelplaats uit de grond.

‘Nu de basisschool van het Hasseltse Stevoort tijdelijk de deuren moet sluiten, maken veel ouders zich zorgen over hoe ze de komende vijf weken kunnen invullen voor hun kinderen. Ook mijn zoon zit op die school, samen met het kind van Sara. Zij en ik kwamen daarom met het idee om een online speelplaats te creëren per leerjaar. Zo hebben de kinderen nog dagelijks dat contactmoment met leeftijdsgenoten en kunnen ze hun activiteiten met elkaar delen. In de groepen worden heel eenvoudige bezigheden geplaatst, denk aan een fietstocht of een tekening maken. De oudere kinderen dagen elkaar dan weer uit met challenges, waar ze zich dan een hele dag mee amuseren. Uiteraard is dat allemaal vrijblijvend. Kinderen van die leeftijd zijn namelijk nog niet bezig met sociale media, maar het kan wel een manier zijn voor hen om hier mee leren om te gaan. Want het is absoluut niet de bedoeling dat deze ‘speelplaats’ om de vijf minuten gecheckt wordt. Het is eerder een afsluiter van de dag. We verplaatsen de speelplaatsbezigheden simpelweg naar online om die connectie tussen de kinderen te behouden. Dat is enorm mooi om te zien.”

Wim Ballieu (36), oprichter Balls & Glory doneert gehaktballen aan ziekenhuispersoneel: ‘Er zijn 1.300 ballen onderweg’

20190515 Brussel Belgium: Wim Ballieu is Kok, TV-kok en brein achter Balls & GloryBeeld Stefaan Temmerman

“Een vriend die in een ziekenhuis werkt, stuurde mij vorige week dat hij de ballen van Balls & Glory wel zou smaken in deze drukke periode. Om hem en zijn collega’s een hart onder de riem te steken, leverden we een tiental ballen. Die werden enorm geapprecieerd bij het ziekenhuispersoneel, dus kozen we ervoor om het concept uit te breiden naar andere ziekenhuizen. Vandaag en morgen leveren we meer dan 1.300 gehaktballen met stoemp en tomatensaus in Leuven, Antwerpen, Gent, Hasselt en Sint-Niklaas. Zij kunnen meer dan ooit een lekkere pauze gebruiken. Onze gehaktballen bieden we volledig gratis aan, maar wie wil, kan via onze website een zogeheten ‘charity ball’ kopen waarmee onze actie wordt gesponsord. Per verkochte charity ball doen we er nog een portie bovenop. Doordat we onze keuken hiervoor draaiende houden, kan ons personeel ook blijven werken, al moeten we daar realistisch in blijven. Wanneer het land in een volledige lockdown zou gaan, primeert de gezondheid van onze medewerkers. We zoeken momenteel uit hoe we dan de grote vraag aan charity balls kunnen blijven verwerken. Al vrees ik dat alles stopzetten dan misschien wel nodig zal zijn.”

DINSDAG 17 MAART

Seppe De Meyer (24) bundelt met Jeugdraad Oudenaarde krachten samen om stadsgenoten te helpen: ‘Enorm samenhorigheidsgevoel bij de Oudenaardse jeugd bij acties voor het goede doel’

Seppe De MeyerBeeld Eric de Mildt

“Op initiatief van de Oudenaardse Jeugdraad bundelen we met onze jeugdbewegingen de krachten om Oudenaardisten te hulp te schieten. Dat gaat van boodschappen doen, tot de hond uitlaten en opvang bieden voor kinderen. Als iemand hulp nodig heeft, kan er naar een centraal nummer gebeld of gestuurd worden. Die oproepen komen terecht bij onze jeugddienst. Zij lijsten alle aanvragen op en sturen ze in een WhatsApp-groep door.

“In die chatgroep zitten ondertussen al bijna honderd jongeren. Heel veel van hen zijn leiding bij de scouts, Chiro, KSA of KLJ uit Oudenaarde, maar ook andere jongeren die niet aan een jeugdbeweging verbonden zijn, willen meehelpen. We merken altijd een enorm samenhorigheidsgevoel wanneer we dergelijke acties voor het goede doel op poten zetten. Nu risicogroepen hulp nodig hebben, zien we die solidariteit opnieuw. We vinden het als jeugdraad altijd, en vooral in deze situatie, enorm belangrijk dat onze jeugdbewegingen samenwerken en geen concurrentie zijn voor elkaar.

“We zien ook andere acties verschijnen in en rond Oudenaarde om hulpbehoevenden te helpen. ‘Opvang kinderen Vlaamse Ardennen’, ‘Samen mondmaskers naaien’ en ‘Sterk in Oudenaarde’. Dat laatste moet vooral de lokale handelaars helpen om het hoofd boven water te houden de komende weken. We hopen in een latere fase over te stappen naar een gestructureerde website die ook door de stad beheerd zal worden. Zij staan volledig achter ons initiatief.” 

Jeroen Baert (32), computerwetenschapper en komiek, laat zijn computers draaien voor de zoektocht naar een geneesmiddel: ‘Mijn computer draagt zijn steentje bij aan iets groters dan mezelf’

“Folding At Home gebruikt de computers van vrijwilligers over de hele wereld om aan biomedische research te doen. Via dat programma worden ontelbare combinaties chemische elementen door hun apparatuur geloodst om op zoek te gaan naar elementen die op virussen kunnen inwerken. Daar is enorm veel rekenkracht voor nodig, maar die gebundelde kracht kan genoeg zijn om aan wetenschappers te tonen welke combinaties er interessant zijn.

“Of dit populair is? Wel, de statistiekenwebsite achter het programma is op zijn gat gegaan vanwege de immense aandacht die het project kreeg. Ook bij de Mexicaanse griep was dat het geval. Nu zijn er zelfs zoveel mensen die hieraan meedoen, dat de computers even zonder werk zaten. De wetenschappers achter het project moesten dus nieuw werk genereren om aan die computers te verdelen. Maar als vrijwilligers zeggen dat ze hier aan werken, bedoelen ze dus dat hun computer hier aan werkt. Je moet er zelf namelijk amper iets voor doen, buiten het programma installeren en checken of je computer niet te warm wordt.

“Natuurlijk is niet iedereen een microbioloog, maar tot op zekere hoogte kun je ook uitvlooien welk nuttig werk je aan het uitvoeren bent. Uiteindelijk kost mij dit niet meer dan een paar procenten bij op mijn elektriciteitsrekening, maar het geeft me wel het gevoel dat ik mijn steentje bijdraag aan iets groters dan mezelf. Vele kleintjes vormen één geheel.

Lien Van Ruyck bundelt freelancers: ‘Dit is moment om te tonen wat we als freelancers kunnen doen’

Lien De RuyckBeeld Lien De Ruyck

“Veel van mijn opdrachten zijn afgezegd, of heb ik zelf even stopgezet”, zegt Lien De Ruyck, zelfstandig communicatiespecialist en initiatiefnemer van We Are Tribe, een collectief van creatieve freelancers, die samen het verschil willen maken in maatschappelijke kwesties.

“Hiervoor werkten we samen met onder meer vzw’s rond het klimaat of rond armoedebestrijding, maar nu is het moment om samen iets te ondernemen tegen corona. Zelfstandige communicatie-experts zitten nu misschien even zonder werk, maar kunnen wel hun netwerk aanspreken, en personen of bedrijven verbinden. Daarvoor is ook de Facebook-groep CommunicatiePro’s tegen #COVID19 opgericht.

“Er zijn al een pak losse initiatieven aan de gang en wij kunnen dan proberen om mensen online zoveel mogelijk samen te brengen. Om mondmaskers te maken, bijvoorbeeld, is de community van makers bezig om ontwerpen klaar te krijgen zodat bedrijven of particulieren met een 3D-printer mondmaskers zouden kunnen produceren. Dat doet Make in Belgium. Zij proberen hun ontwerpen nu op punt te krijgen en overleggen met spoedartsen om er zeker van te zijn dat hun ontwerpen ook veilig zijn voor medisch personeel.

“Wij zitten samen met hen en met textielbedrijven die interesse hebben om die ontwerpen te gaan produceren, omdat zij bijvoorbeeld antibacteriële stoffen hebben liggen. Daarnaast is er ook nog een oproep gedaan vanuit het Gentse stadsbestuur om daklozen te slapen te leggen in hotels of hostels, nu de nachtopvang gesloten is. Ook die oproep probeer ik te ondersteunen.”

MAANDAG 16 MAART

Personal trainer Gudrun Hespel (28) maakt van de nood een deugd: ‘We kunnen hier sterker en gezonder uitkomen’

Gudrun HespelBeeld Irmy Coeckelbergs

“Toen ik plots alle groepslessen moest cancellen, zag ik bijna mijn volledige inkomen wegvallen. Daar moest ik dus snel een oplossing voor zoeken”, aldus psychologe en personal trainer Gudrun Hespel (28). Via Instagram motiveert ze haar 23.000 volgers al langer om zowel mentaal als fysiek beter voor zichzelf te zorgen. Sinds dit jaar doet ze dat ook offline, met een eerste boek, The fittest you, dat in mei verscheen, en de gelijknamige groepspraktijk, die in september opende.

“Het oorspronkelijke idee was om de groepslessen gewoon via livestreaming te laten doorgaan. Maar toen bedacht ik dat ik niet enkel de mensen die bij mij lessen volgen kon helpen, maar ook mijn volgers op social media. En dat ook de andere lesgevers in mijn praktijk plots zonder inkomen vielen, dus ging ik hen er ook in betrekken.”

Twintig verschillende workouts, drie yogalessen, drie meditatiesessies, een dagelijks vegetarisch recept en een selfcare-tip, alles voor 60 euro. Dat is het pakket dat Hespel uiteindelijk met onder meer diëtisten en yogalesgevers samenstelde. Een succes. “Ik had gehoopt dat zo’n veertig mensen zouden intekenen, uiteindelijk zijn dat er al driehonderd. We kunnen hier sterker en gezonder uitkomen.”

Chris en Stijn richtten met steunhorecavlaanderen.be een gratis afhaalplatform op: ‘Ook de pitazaken zijn welkom’

“Mijn boekhouder heeft heel wat horeca-uitbaters als klant. Zijn telefoon stond de afgelopen dagen plots roodgloeiend”, zegt Stijn Vanden Bossche. Samen met die boekhouder, Chris Vandecasteele, besloot hij een gratis platform te creëren waar horeca-uitbaters die uitzonderlijk afhaalmaaltijden aanbieden zich kunnen op aanmelden. “Restaurants die uitsluitend op bezoekend personeel rekenen, kunnen niet zomaar eventjes aan de slag met Takeaway.com of Deliveroo. Al zijn de pitazaken die daar al jaren mee bezig zijn natuurlijk ook welkom.”

Tijd heeft hij even zat. “Mijn vrouw vertoonde vrijdagochtend een aantal symptomen van het coronavirus, dus zitten we met het hele gezin gezellig in quarantaine. Met de symptomen gaat het gelukkig al wat beter.”

In de nacht van vrijdag op zaterdag stak Vanden Bossche, die met zijn onderneming Bosh & Bordon websites ontwikkelt, dan maar het hele boeltje in elkaar. “Dat was best een strak tempo. Ik heb in mijn bibliotheken wat verloren ideeën samengeraapt, en zaterdagochtend kon ik gelukkig ook nog op wat steun rekenen van mijn collega-developers en -designers.”

Intussen is de site live en zijn er zo’n 150 uitbaters geregistreerd, die kunnen aangeven wanneer ze afhaalmomenten organiseren.

Chiro van Brustem houdt allereerste #chironline: ‘Volgende zaterdag gaan we zeker weer online, als het mag’

“We wilden absoluut iets organiseren voor onze leden. Het was al zo erg dat de bonte avond van vrijdag en zaterdag afgelast werd, een jaarlijks hoogtepunt waarop kinderen voor hun ouders optreden. Daarna kwam het bericht dat we ook geen gewone Chiro meer konden geven”, vertelt hoofdleider Remco Schoofs (21).

“Vanuit Chirojeugd Vlaanderen kwam de suggestie om leden opdrachten te laten insturen, die dan door de leiders uitgevoerd zouden worden. Wij wilden een stapje verder gaan en onze leden via livestreaming entertainen.”

Een normale Chiro-middag duurt doorgaans drie uur, de #chironline net een uurtje. De leden werd gevraagd hun uniform aan te trekken en vanaf 15 uur de Facebook-pagina in de gaten te houden. Tijdens de livestream werd er zoals steeds bij het begin gebeden en gezongen voor de kinderen die de afgelopen week verjaarden. Daarna volgde uitleg over het coronavirus in een gefabriceerd labo, een trektouwduel en nageltje klop. “De kinderen moesten telkens voorspellen wie zou winnen en ze mochten één leider uitkiezen die op het einde van de livestream een rauw ei over het hoofd zou krijgen. Als de voorschriften de komende week niet strenger worden, gaan we volgende zaterdag zeker weer online.”