Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Relationele werkpuntjes aanpakken? Ga toch fietsen, Goedele Liekens

Relationele werkpuntjes aanpakken? Ga toch fietsen, Goedele Liekens
Beeld Joris Casaer

Stef Selfslagh zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: het ‘Hot in uw kot’-project van Goedele Liekens.

Nu het er op lijkt dat we nog een hele tijd in joggingbroekmodus zullen moeten leven, heeft ook seksuologe Goedele Liekens haar maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen. In een Instagram-filmpje lanceerde ze woensdag ‘Hot in uw kot’: een project waarmee ze samenwonenden aan het inmiddels versufte verstand wil brengen hoe ze tijdens de lockdown aan hun relatie kunnen werken.

“We proberen in deze coronatijd betere mensen te worden”, zegt Liekens in het filmpje. “We mediteren, kuisen ons huis en koken gezond. En dat is supergoed. Maar wat doen we ondertussen voor onze relatie? Weer veel te weinig, natuurlijk. Jammer, want juist nu zouden we enkele relationele werkpuntjes kunnen aanpakken.”

Relationele werkpuntjes aanpakken. Dat kunnen we dus nog toevoegen aan onze to-do-lijst. Naast: ons inkomstenverlies tot een minimum beperken; de kinderen op educatieve wijze geëntertaind houden; de aan huis geleverde fitnessattributen optimaal doen renderen; facetimes met vrienden en familieleden inplannen; refunds lospeuteren bij Airbnb en Booking.com; al wandelend en hinkstapspringend doorzitwonden vermijden; ons schuldig voelen over onze pre-corona-levensstijl; nadenken over de toekomst van de arbeidsmarkt; en positief blijven, VOORAL po-si-tief blijven.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een foto die is geplaatst door null (@zovijf) op

Ik weet dat Goedele Liekens een geëngageerde en bovengemiddeld intelligente vrouw is. En in conventionele tijden verwelkom ik elk initiatief dat geliefden nader tot elkaar brengt met confetti en klaroengeschal. Maar nu dacht ik: ga toch fietsen, Liekens. A la tendre guerre comme à la tendre guerre. En als er de komende weken nu en dan wat Ikea-servies sneuvelt: het zij zo.

Experts vuren – opgehitst door de media – in mitrailleurtempo quarantainetips op ons af. Van Dirk De Wachter moeten we ons vervelen, van Lieven Maesschalck moeten we squatten, van Wim Lybaert moeten we moestuinieren en van Goedele Liekens moeten we het hot maken in ons kot. Geen wonder dat we het na anderhalve week al helemaal gehad hebben met al dat lockdownadvies.

Op sociale media wond een Israëlische moeder zich deze week op over de adviezen en opdrachten waarmee de leraars van haar kinderen haar onophoudelijk bestoken. “De muziekjuf van mijn zoon mailde me deze ochtend de partituur van een musical door. Maar wat moet ik daarmee doen? Heb ik een orkest in huis? Moet ik zeggen: ‘Momentje, ik neem even mijn klarinet zodat ik mijn zoon kan helpen deze musical te spelen?’ Ik kan verdomme niet eens muziek lezen! Enough, teachers. Lower your expectations.”

Die laatste zin, maar eleganter geformuleerd, staat ook in het gedicht van Maud Vanhauwaert dat op Instagram circuleert: ‘Soms is het gewoon wachten’.

 Ik vind dat een prima advies.