Syrië: regering ‘heeft volledige controle over Aleppo’

Een man zwaait met de Syrische vlag naar het konvooi van oppositiestrijders die Aleppo verlaten © Belga Image

Het Syrische leger kondigt aan dat het de volledige controle heeft over de belegerde stad Aleppo. Het gaat om een belangrijk keerpunt in de meer dan vijf jaar durende burgeroorlog.

Zowel verschillende regeringstrouwe media als het in Londen gevestigde en bij de oppositie aanleunende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) melden dat de laatste burgers en strijders het oosten van Aleppo hebben verlaten.

Het oostelijke deel van Syriës grootste stad was meer dan vier jaar in handen van rebellen. Het leger van Assad kreeg bij de herovering van Aleppo steun van Russische luchtaanvallen.

Verlaten

‘De laatste bussen met terroristen en hun gezinnen zijn in Ramoessa aangekomen’, meldde de staatstelevisie. Die wijk staat onder controle van de regeringstroepen. Die maken zich op om ‘de overwinning in Aleppo’ uit te roepen, aldus de omroep.

Ook volgens leider Ahmad Qorra Ali van de verzetsgroep Ahrar al-Cham is het laatste konvooi uit de door de rebellen gecontroleerde regio in Aleppo vertrokken.

De Verenigde Naties (VN) had eerder gemeld dat in de voorbije week meer dan 34.000 mensen de stad, ooit de meest bevolkte van het land, hebben verlaten.

Vijf jaar

Het conflict in Syrië brak begin 2011 uit en heeft intussen naar schatting aan circa 400.000 Syriërs het leven gekost. Circa vijf miljoen mensen zijn het land ontvlucht, volgens de VN.

Partner Content