Kleine brouwerijen gewurgd door corona

Een aantal kleine brouwerijen moet door het coronavirus de werkzaamheden staken.

De Belgische Brouwers hebben een bevraging gehouden bij hun leden. Een aantal kleinere brouwerijen moest de productie volledig stilleggen. Het gaat om 15 tot 20 procent, op een respons van 30 brouwerijen.

Boon

Directeur Nathalie Poissonnier zegt aan Belga dat onder andere De Plukker uit Poperinge, De Poes uit Tielt en De Troch uit Wambeek volledig stilliggen. Van de iets bekendere kleinere brouwerijen doet vooral brouwerij Boon uit Halle wellicht een belletje rinkelen.

‘De reden hiervoor dienen we te zoeken in de sluiting van de horeca, die een grote impact heeft’, zegt Poissonnier. ‘Daarnaast zijn er klachten van brouwers over het feit dat supermarkten wegens de grote vraag hun droge waren momenteel sneller aanvullen dan bieren.’

Houdbaarheidsdatum

Voor wie het zich afvroeg: bieren stockeren is zeker een optie, maar toch dient u te letten op de houdbaarheidsdatum. Dat is nog een reden voor de kleine brouwerijen om hun stock zo snel mogelijk in de supermarkten te krijgen. ‘De brouwerijen worden ook nog geconfronteerd met de beperkte houdbaarheid van hun grondstoffen’, vult Poissonnier nog af

Een aantal brouwerijen is nu, tijdens de coronacrisis, overgeschakeld op het produceren van ontsmettingsalcohol. Het bekendste voorbeeld is AB InBev, maar ook John Martin in Rixensart en Wilderen in Sint-Truiden doen het.