Amerikaanse Space Force lanceert zijn eerste satelliet

Op Cape Canaveral in Florida is door de United Launch Alliance (ULA) een militaire Advanced Extremely High Frequency (AEHF) satelliet gelanceerd. De satelliet is de eerste lancering in opdracht van de United States Space Force, die vorig jaar officieel werd opgericht.

De US Space Force is de ruimtedivisie van het Amerikaanse leger. Deze nieuwe tak heeft tot doel de Amerikaanse belangen in de ruimte te verdedigen.

Voor de lancering wordt opnieuw op de Atlas V draagraket beroep gedaan. De raket, die ook al voor het Apollo-programma werd gebruikt, heeft daarmee zijn 83ste lancering uitgevoerd.

Met deze lancering is de zesde AEHF-satelliet in de ruimte gebracht. De vijf vorige lanceringen gebeurden echter allemaal in opdracht van de US Air Force. Op het ogenblik van die lancering bestond de US Space Force immers nog niet. Pas in december van vorig jaar werd de Air Force Space Command een afzonderlijke tak van het Amerikaans leger.

De United Launch Alliance (ULA) is een joint-venture van de Amerikaanse defensiebedrijven Boeing en Lockheed Martin. Het bedrijf heeft inmiddels 133 lanceringen op zijn naam. Daarbij gaat de joint-venture prat op een succesniveau van 100 procent.

Bondgenoten

De satellieten werden gebouwd door Lockheed Martin. Elke satelliet weegt bijna 6,17 ton. Volgens de ontwerpers zouden de kunstmanen veertien jaar moeten kunnen functioneren. Twee uitvouwbare zonnepanelen zorgen voor de voeding van de apparatuur. De satellieten van het AEHF-netwerk cirkelen in een geostationaire baan op een hoogte van 37.730 kilometer rond de aarde.

De eerste satelliet van deze constellatie werd tien jaar geleden gelanceerd. Samen vormen de zes kunstmanen een netwerk dat beveiligde communicatie-mogelijkheden voor militaire operaties in de lucht, op het land en op zee mogelijk moet maken.

Het systeem is sinds vijf jaar operationeel. Een aantal technologieën staan ook ter beschikking van Canada, Australië, Nederland en Groot-Brittannië. Het AEHF-netwerk moet de satellieten van de Military Strategic and Tactical Relay (Milstar) vervangen.

Meer