Premier Sophie Wilmès (MR) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

LIVEBLOG - Coronamaatregelen verlengd tot 19 april en daarna mogelijk tot 3 mei: "Onze inspanningen zijn pas begonnen"

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat de maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, worden verlengd tot en met zondag 19 april. Dat is een verlenging met twee weken. In Italië zijn er bijna 1.000 sterfgevallen bij gekomen, een triest record. Ook het aantal besmettingen is er gestegen, maar die groei zwakt lichtjes af. Herbekijk hier alle updates van onze liveblog van 27 maart.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Zoek je in deze onzekere tijden een luisterend oor? Bij Tele-Onthaal kan je terecht op telefoonnummer 106 of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102 of chat op awel.be.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Coronamaatregelen worden verlengd tot en met 19 april

De Nationale Veiligheidsraad (de federale regering, de ministers-presidenten van de deelstaten en de gezondheidsexperts) heeft beslist dat de maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan worden verlengd tot en met zondag 19 april. Dat is een verlenging met twee weken. Het gaat dan onder meer om het samenscholingsverbod en de winkels (behalve voedingszaken en apotheken) die moeten gesloten blijven. Daarna is er een mogelijkheid om de maatregelen opnieuw met twee weken te verlengen, tot en met 3 mei.

Premier Sophie Wimès (MR) verduidelijkte op de persconferentie: alleen noodzakelijke verplaatsingen zijn toegestaan (bijvoorbeeld naar het werk als telewerk niet mogelijk is, naar de voedingswinkel of de dokter). Wat betreft de activiteiten in de buitenlucht: de bedoeling is om in beweging te blijven, dus niet urenlang gaan zitten in de parken. Wie zich niet aan de regels houdt, wordt gesanctioneerd. Het is dus niet de bedoeling om naar de Ardennen of de Kust te gaan.

Maar er komt dus geen beperking van pakweg 50 kilometer op een fietstochtje, zoals minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V gisteren opperde. Fietsen in groep daarentegen kan hoegenaamd nog altijd niet. Over de zomerfestivals en of die wel of niet kunnen doorgaan, is nog geen beslissing genomen.

Het is nog veel te vroeg om te zeggen dat de epidemie onder controle is. Onze inspanningen zijn nog maar begonnen. Ze nu al verslappen, zou zware gevolgen hebben.

Premier Sophie Wilmès

Verenigde Staten overschrijden drempel van 100.000 gevallen

De Verenigde Staten, waar het aantal gevallen van COVID-19 is geëxplodeerd, is vrijdag de drempel van 100.000 geïnfecteerde gevallen overschreden. Dat blijkt uit een telling die vrijdag door Johns Hopkins University werd gepubliceerd.

De Verenigde Staten hebben gisteren Italië en China ingehaald en werden het land ter wereld met de meest gemelde gevallen van coronavirus. Ze telden vrijdag al bijna 15.000 gevallen meer dan Italië en 20.000 meer dan China.

Het dodental blijft in de Verenigde Staten echter lager dan in deze twee landen, met in totaal 1.544 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus.

Videospeler inladen...

Uitverkocht concert van Rammstein in Oostende uitgesteld naar 2021

Het concert van Rammstein dat op 10 juni in Oostende zou doorgaan is nu ook officieel uitgesteld tot 2021. Het concert was in een mum van tijd uitverkocht en zou 45.000 muziekliefhebbers naar Oostende halen. Het optreden gaat omwille van de coronamaatregelen niet door.

Ook Ierland gaat helemaal in quarantaine

De Ieren mogen vanaf middernacht alleen nog naar buiten om voedsel en medicijnen te kopen, kort aan sport te gaan doen en voor absoluut noodzakelijke familiebezoeken. Essentiële sectoren blijven wel doorwerken, zoals de gezondheidszorg en sociale diensten.

"Iedereen moet thuis blijven in alle omstandigheden", meldt de Ierse premier Leo Varadkar.

De inwoners van Ierland mogen alleen nog hun gezinsleden zien. Niemand mag verder dan twee  kilometer van zijn huis weg. De maatregelen zijn al zeker van kracht tot 12 april. In Ierland zijn tot nu toe 22 mensen gestorven als gevolg van het coronavirus.

Toeristen in Zeeland in Nederland moeten hun vakantieverblijf verlaten

Toeristen in de Nederlandse provincie Zeeland moeten uiterlijk maandag hun vakantieverblijf hebben verlaten. Dit heeft de Veiligheidsregio van Zeeland vrijdag bekendgemaakt. De sluiting van de vakantieparken behoort tot de aanvullende maatregelen die de toeristische provincie treft om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Het verbod geldt voor al het toeristisch verblijf op recreatieparken, kampeerterreinen en minicampings, maar ook voor bed and breakfast, Airbnb-plekken en jachthavens. Het verbod gaat maandag om 12.00 uur in. "We willen met nadruk de aanwezige toeristen niet overvallen, maar gelegenheid bieden om op rustige wijze te vertrekken", staat op de website Zeelandveilig.

Politie moet in woonzorgcentrum in Hasselt openlucht discofeestje stilleggen

De politiediensten in Limburg moeten in het kader van het toezicht op de handhaving van de coronamaatregelen soms op de meest bizarre momenten ingrijpen. Gisteren namiddag zagen agenten zich genoodzaakt om een openlucht discofeestje in een woonzorgcentrum in Hasselt stil te leggen. 

Telecomoperatoren verlengen commerciële voordelen

De telecomoperatoren verlengen de commerciële voordelen voor hun klanten die ze eerder invoerden in het kader van de coronacrisis. Dat kondigden de bedrijven aan.

Proximus verlengt tot en met 19 april het onbeperkt gratis bellen, vanaf een vaste lijn of mobiel toestel, naar vaste lijnen, en het onbeperkt gebruik van een vaste internetlijn thuis. Ook bedrijfsklanten genieten van gunstmaatregelen.

De commerciële voordelen worden ook verlengd voor klanten van Scarlet, met gratis bellen op alle vaste lijnen in België. Mobile Vikings verlengt zijn gratis onbeperkte belminuten tot 30 april. Telenet en BASE zullen hun maatregelen aanhouden, zolang de scholen gesloten blijven en veel werknemers thuiswerken. Telenet stelt onder meer een aantal gratis films en series voor.

Lockdown Kinshasa uitgesteld

De "volledige lockdown" van Kinshasa in Congo die morgen moest beginnen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, is "uitgesteld", zo heeft het provinciebestuur laten weten.

"Sinds de aankondiging van de lockdown door de gouverneur, schieten de prijzen op de markt van basisgoederen omhoog", en de lockdown dreigde "onveiligheid" te veroorzaken bij de bevolking, zei Belise Okonda, een woordvoerster van de gouverneur van Kinshasa. Een eerste lockdown zou vier dagen duren, van morgen tot en met dinsdag.

Al 24 vluchten om Belgen te repatriëren

De federale overheid heeft al 24 repatriëringsvluchten georganiseerd voor Belgen die niet thuis raken omwille van de coronacrisis. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin.

Buitenlandse Zaken voerde al 22 vluchten uit in samenwerking met verschillende maatschappijen, waaronder Brussels Airlines en Air Belgium. Daarnaast zette ook Defensie toestellen in voor twee repatriëringen.

Deze namiddag kwamen nog Belgen terug uit Congo en uit Mali. Volgens Goffin worden ook voorbereidingen getroffen voor vluchten naar Peru, de Filipijnen, de Caraïben en Zuid-Afrika.

"We werken ook aan de situatie van de Belgen in Centraal-Afrika", aldus Goffin. "In samenwerking met andere Europese landen zoeken we daarnaast een oplossing voor Australië en Nieuw-Zeeland."

Verschillende bewoners woonzorgcentrum Oostende besmet

In woonzorgcentrum 't Ponton in Oostende hebben ondertussen drie bewoners positief getest op het coronavirus. Eerder raakten ook al twee medewerkers besmet. Daarnaast is een van de bewoners die vermoedelijk besmet was met het virus overleden. Verschillende bewoners vertonen ook symptomen.

Ook in het Limburgse Houthalen-Helchteren zijn 7 bewoners van een woonzorgcentrum besmet geraakt. De besmette bewoners worden al enkele dagen in hun kamer geïsoleerd, maar ook alle bewoners die in dezelfde gang verblijven, zijn in quarantaine geplaatst. Eén bewoner wordt momenteel ondersteund met zuurstof. Eerder deze week is één bewoner overleden in het woonzorgcentrum ten gevolge van het coronavirus. Eén bewoner overleed in het ziekenhuis.

In Flémalle hebben in een rusthuis dan weer 31 personeelsleden positief getest op het nieuwe coronavirus. 

We moeten ervoor zorgen dat de economische cyclus blijft draaien. Alles moet gerespecteerd zijn qua hygiëne en afstand. Als het dan kan, is de boodschap dat we mensen die werken nodig hebben.

Afscheidnemend Open VLD-voorzitter Gwendolyn Ruttenin "De afspraak op vrijdag"

Recordaantal overlijdens aan COVID-19 in de VS: 345 doden in 24 uur tijd

De pandemie van het coronavirus heeft de voorbije 24 uur in de Verenigde Staten 345 mensen het leven gekost volgens een telling van de universiteit Johns Hopkins, een record. De totale balans in de VS stijgt daarmee tot 1.438 doden.

De VS tekende ook bijna 18.000 nieuwe besmettingen in een dag tijd op. Amerika heeft wereldwijd het hoogste aantal officieel geregistreerde besmettingen: 94.238.

Europese Centrale Bank vraagt banken eurozone tot oktober geen dividend uit te keren

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de banken van de eurozone gevraagd om geen dividenden uit te keren aan de aandeelhouders zolang de coronapandemie blijft duren. Ook inkoopacties van eigen aandelen - waarvan de aandeelhouder indirect profiteert - zijn uit den boze.

De ECB, de toezichthouder voor de grote bankinstellingen, liet weten dat de aanbevelingen gelden voor de dividenden over de jaren 2019 en 2020. Het gaat met andere woorden over het uitkeren van winsten van vorig jaar - wat vaak gebeurt na de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering die veelal in april en mei gepland staan - alsook over interimdividenden van het lopende boekjaar. De niet-uitbetaling moet gelden tot minstens 1 oktober.

De ECB verwacht voorts dat dat de banken krediet blijven verschaffen aan bijvoorbeeld de huishoudens en kleine bedrijven.

Ook Congres keurt steunpakket van 2.000 miljard dollar in de VS goed

Het Amerikaanse Congres is akkoord gegaan met een steunpakket ter waarde van 2.000 miljard dollar om de Amerikaanse economie te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De Senaat was eerder akkoord gegaan, nu schaarde ook het Huis van Afgevaardigden zich achter het steunpakket. President Donald Trump zei eerder al de wet direct te zullen ondertekenen zodra die door het Congres was geloodst.

Geert Meyfroidt van Belgische Vereniging Intensieve Zorg: "Er gaat een voor en een na corona zijn, altijd"

De voorzitter van de Belgische Vereniging Intensieve Zorg Geert Meyfroidt heeft in "Terzake" gezegd dat de coronacrisis voorlopig onder controle gehouden wordt in de Belgische ziekenhuizen. "Het zal ervan afhangen in welke mate we overstelpt zullen worden met patiënten. Zoals het nu loopt, kunnen de ziekenhuizen de instroom van patiënten aan", aldus Meyfroidt.

Meyfroidt begrijpt de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus te verlengen. De situatie in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten ziet hij somber in.

"Het wordt een echte ramp in de VS. Hoe langer je het probleem ontkend hebt en hoe minder bezorgd je was, hoe groter de ramp wordt. Dat is Italië overkomen en dat gaat het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten overkomen. Het wordt een ramp daar. De vraag is of we er alles over te weten komen. In sommige staten in de VS moeten de mensen hun eigen test betalen. We gaan de grootte van de ramp wellicht niet kennen."

Ik ga blij zijn als de coronanachtmerrie voorbij zal zijn. Er gaat een voor en een na corona zijn, altjid", besluit Meyfroidt.

Videospeler inladen...

Er moet solidariteit zijn. Als Waalse ziekenhuizen mensen uit Vlaanderen kunnen helpen, moet dat gebeuren. En vice versa. In Henegouwen raken de ziekenhuizen momenteel al vol.

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS)
19 april lijkt me vroeg
Viroloog Steven Van Gucht in "Het Journaal"

Paus schenkt speciale zegen in tijden van coronacrisis: "We zitten in hetzelfde schuitje"

Paus Franciscus heeft in het kader van de coronapandemie in een buitengewone Urbi et Orbi-zegening de mensen opgeroepen tot meer saamhorigheid in deze crisis. "Er is diepe duisternis gevallen over onze pleinen, straten en steden. Het heeft ons leven overgenomen en alles gevuld met een oorverdovende stilte en een troosteloze leegte, die alles verlamt", zei de paus vrijdag voor een leeg Sint-Pietersplein in Rome.

De zegen Urbi et Orbi (voor de stad en de wereld) is de belangrijkste van de Katholieke Kerk en wordt eigenlijk alleen uitgesproken met Kerstmis, Pasen en na een pauselijke verkiezing. Maar voor de coronacrisis maakte de paus een uitzondering.

"We realiseren ons dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, zwak en gedesoriënteerd, maar tegelijkertijd belangrijk en noodzakelijk, omdat we allemaal geroepen zijn om samen te roeien."

Videospeler inladen...
We weten nu niet of de lessen na de paasvakantie opnieuw kunnen beginnen. De specialisten gaan ons adviseren in de loop van de paasvakantie.
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)
Videospeler inladen...

Er zal gecontroleerd worden op hotspots, waar mensen te veel samenkomen. Er komt een systeem van onmiddellijke inning wanneer men de maatregelen niet respecteert. Fietsers zullen wel nog meer dan 50 kilometer kunnen rijden, als ze dat individueel doen.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V)
Videospeler inladen...

Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen: "Vervelend dat we niet weten wanneer scholen opnieuw open gaan"

De directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen toont begrip voor de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus te verlengen tot het einde van de paasvakantie op 19 april.

"Het is wel vervelend dat we niet weten wanneer de scholen opnieuw open kunnen gaan, maar ik begrijp dat de regering zich nog niet kan uitspreken over een verlenging van de sluiting van de scholen na de paasvakantie. Als we de scholen niet kunnen heropenen, dan zal een leerachterstand bij de leerlingen een grote zorg zijn. Niet alle leerdoelen kunnen gerealiseerd worden via afstandsonderwijs", aldus Boeve in "Het Journaal".

Videospeler inladen...
Twee weken is een belangrijke periode om het een en het ander dagdagelijks te kunnen evalueren. Het is dus niet uitgesloten dat die tweede periode van twee weken erbij komt.
Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V)

Dodentol in Amerikaanse staat New York loopt op

In de Amerikaanse staat New York is de dodentol door het coronavirus opgelopen tot 519. Sinds gisteren zijn er dus 134 bij gekomen, dat meldt de gouverneur van New York, Andrew Cuomo. Hij kondigde ook aan dat er meer tijdelijke ziekenhuizen zouden worden opgericht om de grote stroom aan patiënten de baas te kunnen.

Er zijn ook meer dan 7.000 nieuwe besmettingen bij gekomen in de staat, in totaal zijn er nu meer dan 44.500 gevallen van Covid-19 bekend. In de miljoenenstad New York zijn er meer dan 25.000 besmettingen. New York is de zwaarst getroffen staat in de VS.

Represented by ZUMA Press, Inc.

Ik hoor dat er bij de Vlaamse regering een voorkeur is om de maatregelen voorlopig met slechts 2 weken te verlengen, zoals in Frankrijk. En ook de Franstalige politici kijken dikwijls naar wat er in Frankrijk gebeurt

Johny Vansevenant, journalist VRT NWS

Bijna 1.000 doden in Italië, een triest record

In Italië zijn er opnieuw 969 extra sterfgevallen gemeld. Een triest record, want in geen enkel land is het aantal doden op 24 uur zo drastisch gestegen. Het totaal aantal Italiaanse doden komt daarmee op 9.134 te staan. In de zwaar getroffen Noord-Italiaanse regio Lombardije zijn 541 sterfgevallen bijgekomen. Dat zijn er veel meer dan gisteren, toen het overlijden van 385 nieuwe patiënten werd gerapporteerd. Het totaal aantal overlijdens in Lombardije komt daarmee op 5.402.

Ook het aantal besmettingen stijgt verder, al is die stijging aan het vertragen. in Lombardije zijn er 2.409 nieuwe gevallen. Dat zijn er iets minder dan er gisteren werden geregistreerd. In totaal zijn er daarmee 37.300 bevestigde coronapatiënten in Lombardije, Sinds gisteren wordt er ook meer getest op corona in Lombardije, zegt de regiogouverneur. Voor heel Italië staat het aantal bevestigde gevallen nu op bijna 86.500, een stijging met 7,4 procent ten opzichte van gisteren.

Al meer dan 2.000 voertuigen teruggestuurd wegens niet-essentiële verplaatsing

De federale wegpolitie heeft al meer dan tweeduizend voertuigen teruggestuurd op de autosnelwegen, omdat ze een niet-essentiële verplaatsing aflegden. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie.

Sinds vrijdagmiddag vorige week controleert de politie aan de grensovergangen het verbod op niet-essentiële verplaatsingen vanwege het nieuwe coronavirus. Uit de cijfers van de federale politie blijkt dat de wegpolitie tussen vorige week zaterdag 6 uur en deze vrijdagochtend 7 uur in totaal 39.193 voertuigen heeft gecontroleerd. Exact 2.162 voertuigen werden in die periode teruggestuurd. Het werkelijke aantal sinds het begin van de controles ligt nog hoger, want de cijfers van vorige week vrijdag ontbreken voorlopig.

Vooral de jongste dagen voerde de wegpolitie het aantal controles gevoelig op. Zo waren er woensdag en donderdag telkens ongeveer 15.000 controles. Woensdag stuurde de politie 702 voertuigen terug, donderdag 562.

De wegpolitie controleert overdag met een vaste opstelling op de autosnelwegen, 's nachts gebeurt dat mobiel. Er worden daarbij zoveel mogelijk controles uitgevoerd op het verbod op niet-essentiële verplaatsingen, klinkt het. Hoeveel van de teruggestuurde bestuurders precies een boete moeten betalen, kan de federale politie niet kwijt.

Naast de controles op de autosnelwegen, voeren lokale politiezones nog controles uit op secundaire wegen. Zowel de wegpolitie als de lokale politie wordt daarbij ondersteund door verschillende federale eenheden en de douane.

Zweden verbiedt bijeenkomsten van boven de 50 personen

Zweden verbiedt vanaf zondag alle bijeenkomsten waar meer dan 50 personen samenkomen. Eerder werden bijeenkomsten van meer dan 500 mensen al verboden door de regering. De beslissing van vandaag komt er na een advies van de Nationale Gezondheidsraad. Wie zich niet houdt aan de nieuwe regel, riskeert tot 6 maanden celstraf.

Zweden heeft in vergelijking met andere Europese landen een heel laks beleid om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Scholen, cafés en restaurants zijn nog steeds geopend. Wel adviseert de regering om zo veel mogelijk thuis te blijven, afstand te houden en om thuis te werken als dat mogelijk is. Volgens de Zweedse overheid is deze zachtere aanpak beter dan harde maatregelen, omdat die niet efficiënt genoeg zouden zijn in verhouding tot hun impact op de maatschappij.

Minister Peeters wil zoveel mogelijk wegenwerken doorvoeren of heropstarten

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) roept aannemers in de wegenbouw op om zoveel mogelijk wegenwerken te blijven uitvoeren of opnieuw op te starten. "Zeker in deze periode waar er weinig verkeer is, kunnen dergelijke werken in veilige omgevingen uitgevoerd worden. Ik zou dan ook willen dat de meeste werken voortgang kunnen vinden", zegt minister Peeters. 

Net als in de rest van de bouwsector komen ook in de wegenbouw meer en meer werven stil te liggen als gevolg van de coronacrisis. Voor de aanvang van de coronacrisis waren er in het Vlaams gewest alleen al voor het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) 186 werven. Nu, twee weken later, wordt er nog maar op 80 werven gewerkt.

"Tal van werken zijn dringend en eisen een strikte opvolging", zegt minister Peeters. "Denk maar aan gevaarlijke punten op de gewestwegen, grote werven op onze autowegen, de aanleg van fietspaden, aanpassingen van  bruggen en dergelijke meer. Er ligt zoveel werk op tafel dat een uitstel absoluut niet wenselijk is."

Minister Peeters plant begin volgende week overleg met haar administratie en met de aannemers om na te gaan hoe werken kunnen uitgevoerd of heropgestart worden. De minister roept ook lokale besturen op maximaal mee te werken aan de heropstart van de werken.

Alles wat je over de coronacrisis moet weten, in eenvoudig Nederlands

Het nieuws over de coronacrisis volgen is niet voor iedereen even makkelijk, zeker niet voor wie (Nederlands) lezen niet goed onder de knie heeft. Daarom heeft de VRT samen met Wablieft, het centrum voor duidelijke taal, alle nodige informatie over het virus verzameld in heldere bewoordingen. U kunt die in onderstaand artikel lezen én beluisteren:

Frankrijk verlengt lockdown met 2 weken

In Frankrijk wordt de lockdown verlengd met twee weken. De Fransen moeten dus nog tot 15 april binnenblijven. Dat heeft de Franse premier Edouard Philippe zojuist aangekondigd.

"Met het akkoord van de president van de Republiek kondig ik vandaag aan dat de lockdownperiode met twee extra weken wordt verlengd, te beginnen vanaf volgende dinsdag, en dat tot woensdag 15 april en onder dezelfde voorwaarden", verklaarde Philippe na een ministerraad. "Die periode kan nog verder worden verlengd indien de situatie dat vereist."

Vlaanderen klaar om tot 30 noodcentra op te starten als ziekenhuizen vol liggen

Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft een draaiboek klaar voor de oprichting van schakelzorgcentra, noodcentra waar patiënten kunnen opgevangen worden als de ziekenhuizen vol dreigen te lopen. Dat hebben Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) bekendgemaakt. Afhankelijk van de nood kunnen er tot 30 centra in heel Vlaanderen opgericht worden.

Momenteel kunnen de ziekenhuizen de stroom aan patiënten nog aan, maar Vlaanderen wil graag op alles voorbereid zijn. "We moeten klaar staan als er in bepaalde regio's te veel druk op de ziekenhuizen komt", zegt minister van Welzijn Wouter Beke.

Daarom maakt de Vlaamse regering de weg vrij voor zogenaamde schakelzorgcentra, zeg maar noodopvangplaatsen die een buffer kunnen bieden wanneer de ziekenhuizen volzet raken.

We moeten klaar staan als er in bepaalde regio's te veel druk op de ziekenhuizen komt

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn (CD&V)

Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft nu een draaiboek opgesteld waarmee de gouverneurs, lokale besturen en zorgverleners op het terrein snel kunnen starten met zo'n centra. In het draaiboek staan concrete richtlijnen en adviezen over wie wat moet doen om een schakelzorgcentrum op te richten, welke logistieke voorwaarden vervuld moeten worden, wie de doelgroep is en welk personeel voorzien moet worden in de centra.

Volgens minister Somers zullen de provinciegouverneurs in elke regio een noodplanningscoördinator aanstellen die de opdracht krijgt te zoeken naar geschikte infrastructuur. "Dat kunnen bijvoorbeeld hotels zijn, leegstaande zorggebouwen, kloosters enzovoorts", aldus Somers.

Wereldgezondheidsorganisatie ziet "dramatische evolutie" van epidemie in Afrika

De coronapandemie kent in Afrika een "dramatische evolutie". Waar er een maand geleden nog maar één Afrikaans land getroffen was, zijn er dat nu al een veertigtal, waarschuwt de regionale directrice voor Afrika van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een interview aan televisiezender France24.

"De situatie is zeer zorgwekkend en er is sprake van een dramatische evolutie, namelijk een geografische toename van het aantal (getroffen) landen en van het aantal besmettingen", verklaarde Matshidiso Rebecca Moeti. "Een maand geleden was er maar één land in de Afrikaanse WHO-regio (die Sub-Saharaans-Afrika en Algerije omvat)" getroffen. Twee weken later waren er al vijf landen met vijftig gevallen. Nu, sinds twee à drie dagen, is er sprake van 39 landen met ongeveer driehonderd gevallen per dag", goed voor een totaal van op dit moment 2.234 gevallen, aldus de regionaal verantwoordelijke.

Volgens een balans die het Franse persagentschap AFP op basis van officiële bronnen opstelde, telde Afrika vrijdag om 12 uur Belgische tijd inmiddels al 3.300 gevallen en meer dan 90 doden.

Belgische supermarkten schieten voedselbanken te hulp met half miljoen maaltijden

De Belgische supermarkten gaan in de komende dagen liefst een half miljoen maaltijden schenken aan de voedselbanken, want door het hamsteren zijn er geen overschotten meer.

De coronacrisis en het onnodig hamsteren van de mensen had een onaangenaam gevolg voor de kwetsbare mensen en gezinnen die van voedselbanken afhankelijk zijn om eten op tafel te krijgen. Jaarlijkse verwerken de voedselbanken 18.000 ton voedsel ofwel meer dan 30 miljoen maaltijden. De Belgische supermarkten schenken nu samen 233 ton, het equivalent van een half miljoen maaltijden.

"We hebben vandaag als federale regering ook 225.000 euro gegeven aan de voedselbanken om producten te kunnen bijkopen die nodig zijn, maar waarvan de voorraad slinkt", kondigt minister van Armoedebestrijd Nathalie Muylle (CD&V) aan.

De producten die de supermarkten schenken bestaan uit droge voeding zoals pasta, rijst en bloem, maar ook olijfolie, conserven, drank en noodzakelijk producten zoals WC-papier, luiers en wasmiddel. Indien de situatie van de voedseltekorten blijft aanhouden zijn de supermarkten zelfs bereid om opnieuw initiatief te nemen.

Minister-president Jambon: "Eerste betrachting is om coronacrisis onder controle te krijgen"

Volgens onze informatie adviseren de wetenschappers in de Nationale Veiligheidsraad om de coronamaatregelen te verlengen tot zondag 3 mei. Wekelijks komt er wel een evaluatie om na te gaan of die datum niet teruggeschroefd kan worden. Als dit het voorstel het haalt, wordt het moeilijk om al na de paasvakantie weer les te geven in de scholen.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)  zegt dat hij zich zal neerleggen bij het advies van de wetenschappers. "We hebben een coronacrisis die onder controle moet komen. Dat is de eerste betrachting. Daarvoor gaan de specialisten ons zeggen wat nodig is en wat niet. Als het veilig is om de scholen te openen, gaan we dat natuurlijk doen. Als het veiliger is om het huidige regime aan te houden, zal dat het zijn."

Vicepremier De Croo vindt strengere maatregelen niet nodig: "Overgrote meerderheid van mensen leeft maatregelen goed na"

Sinds 14 uur vanmiddag zit de Nationale Veiligheidsraad bijeen om de coronamaatregelen te evalueren. Volgens Open VLD-vicepremier Alexander De Croo zijn er geen strengere maatregelen nodig omdat uit de gegevens van de gsm-bedrijven blijkt dat de Belgen zeer gedisciplineerd de richtlijnen opvolgen. "We zien dat een overgrote meerderheid van de mensen de maatregelen zeer goed naleeft. Telecomgegevens tonen dat aan, bijvoorbeeld wat betreft social distancing", aldus De Croo.

Elektriciteitsverbuik in België gedaald met 16 procent

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik in België ligt momenteel 16 procent lager dan de eerste week van maart, toen er nog geen coronamaatregelen waren genomen. Op bepaalde momenten daalt het verbruik zelfs met 25 procent. Dat meldt netbeheerder Elia. 

Meteen na het afkondigen van de eerste maatregelen tegen het coronavirus was er overdag al een duidelijke daling van het verbruik met 5 tot 10 procent. Vanaf 17 maart, toen de verstrengde maatregelen van start gingen, werd het effect nog sterker met een daling tot 15 procent.

Dat er minder elektriciteit wordt verbruikt, heeft vooral te maken met grote verbruikers, zoals bedrijven en fabrieken, die nu stilliggen of op beperkte kracht draaien. Gezinnen thuis verbruiken op dit moment juist meer elektriciteit.

Doordat er momenteel veel minder vraag is naar elektriciteit is ook de prijs historisch laag. 

Taskforce "Vlaanderen Helemaal Digitaal" opgericht

De Vlaamse regering richt samen met ondernemersverenigingen, academici en technologen, de taskforce “Vlaanderen Helemaal Digitaal” op. Die taskforce zal alle digitale initiatieven die bedrijven, maatschappij en overheden beter kunnen doen werken in kaart brengen, onderling afstemmen en promoten. Daarbij wordt gedacht aan de mogelijkheden rond telewerk, het gebruik van videoconsultaties in de zorg, afstandsonderwijs en apps die de drukte in winkels monitoren.

De coronacrisis zal volgens minister-president Jan Jambon (N-VA) de digitale transformatie nog versnellen. "Er is heel wat kennis en kunde aanwezig bij onze bedrijven, zegt minister van Economie en innovatie Hilde Crevits (CD&V). Het onderzoekscentrum Imec krijgt de leiding van het project en moet er zo samen met de taskforce voor zorgen dat Vlaanderen mee is met de digitale trein.

Vijf wagens in beslag genomen voor niet-respecteren coronamaatregelen in Brussel

De politie Brussel-Noord (Evere/Schaarbeek/Sint-Joost-ten-Node) heeft gisteren en vandaag vijf wagens in beslag genomen omdat hun bestuurders de coronamaatregelen niet respecteerden. Dat meldt de politie.

Het ging telkens om buitenlandse bestuurders die geen geldige reden hadden om zich in België op te houden. "Die bestuurders hebben hun voertuig gebruikt om zich te verplaatsen en hebben op die manier het leven van anderen in gevaar gebracht, doordat ze het risico namen het coronavirus te verspreiden", zegt de politie Brussel-Noord.

Daarnaast deelde de politie Brussel-Noord al 572 GAS-boetes uit, stelde ze 15 processen-verbaal op tegen handelszaken en moest ze 9 personen administratief aanhouden. Donderdag liet de politie ook een café sluiten omdat het ondanks het verbod toch open was.

New York vreest "astronomisch" aantal gevallen

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, zegt dat president Donald Trump de realiteit onder ogen moet zien dat het aantal gevallen van het nieuwe coronavirus "astronomisch" gaat worden. Het ziekenhuissysteem zal daardoor ongekend zwaar worden belast, zei De Blasio.


Trump zei donderdag in een interview op Fox News nog dat hij niet dacht dat de staat New York, die het epicentrum van de uitbraak in de VS is geworden, 30.000 beademingsmaskers nodig had. Gouverneur Andrew Cuomo had daar om gevraagd, om coronapatiënten met luchtwegaandoeningen te kunnen behandelen.


Cuomo en De Blasio hebben Trump gevraagd zijn gezag te gebruiken om fabrikanten te dwingen beademingsapparatuur te maken en kapitaal te leveren aan fabrieken. Zo'n tekort heeft in Italië en China al geleid tot moeilijke beslissingen over wie er blijft leven of sterft.

Dienstencheques blijven 3 maanden langer geldig

Dienstencheques die vervallen tijdens de crisismaanden zullen 3 maand langer geldig blijven. Ze zullen dus 15 maanden geldig zijn in plaats van één jaar. Dat heeft Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) beslist. 

"De dienstenchequesector gaat gebukt onder de gevolgen van de coronacrisis. Heel wat klanten zeggen af, werknemers zijn ziek, bedrijven moeten hun activiteiten afbouwen of stopzetten en dienstencheques dreigen te vervallen", zo staat te lezen in het persbericht.

Er komen ook ondersteunende maatregelen en verhoogde subisdies voor de sector. "Daarmee moeten ze de extra kosten die deze crisis meebrengt deels kunnen dekken, zoals voor de aankoop van beschermingsmateriaal voor de medewerkers en grotere verplaatsingen."

112 nieuwe overlijdens in Nederland

Er zijn nieuwe cijfers over het coronavirus in Nederland bekendgemaakt. De laatste 24 uur zijn er 1.172 nieuwe besmettingen bijgekomen. Ook zijn er 112 nieuwe doden. In totaal zijn er nu 8.603 besmettingen bekend. Al 546 mensen zijn in Nederland overleden door het virus.


Er zijn ook 349 nieuwe ziekenhuisopnames. Totaal brengt dat het aantal mensen die zijn opgenomen in het ziekenhuis op 2.500, daar zijn ook degenen bij die al het ziekenhuis hebben verlaten. “Als deze lijn zich doorzet dan kunnen we over een paar dagen concluderen of de genomen maatregelen werken”, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Meest gelezen