Direct naar artikelinhoud
InterviewBart Van Overmeire

Kinderen worden minder ziek van het coronavirus: klopt dat wel?

Kinderen worden minder ziek van het coronavirus: klopt dat wel?
Beeld Photo News

Kinderen worden minder ziek van het coronavirus, daar gingen we tot nu toe altijd van uit. Een nieuwe studie uit China toont nu echter dat kinderen even ziek worden als volwassenen. Volgens kinderarts en adviserend arts voor Kind & Gezin Bart Van Overmeire weten we echter nog te weinig over het coronavirus om dat te kunnen zeggen. ‘We zien enkel het topje van de ijsberg.’

De Morgen maakt de belangrijkste informatie over het coronavirus voor iedereen beschikbaar. Daarom kunt u dit verhaal ook als niet-abonnee lezen.

Steun onze journalistiek. Neem een abonnement op De Morgen ›

Hoe zit het nu eigenlijk? Worden kinderen minder ziek door het coronavirus dan volwassenen of niet?

“Er zijn nog te veel zaken die we niet weten. Pasgeborenen en kinderen vertonen vaak een ander ziektebeeld dan ouderen. Neem nu een banaal RSV-virus (respiratory syncytial virus, PG) dat de luchtwegen aantast: volwassenen worden daar niet zo ziek van, baby’s kunnen er wel ernstige ademhalingsmoeilijkheden van krijgen met langdurige gevolgen. Maar omgekeerd zal het klassieke griepvirus kinderen minder ziek maken. We zijn benieuwd of er ook voor het coronavirus zulke verschillen tussen de leeftijdscategorieën zijn.

“De voorbeelden uit het nieuwe Chinese artikel doen uitschijnen dat ook kinderen ernstig ziek kunnen worden. Maar we kunnen die resultaten niet zomaar vertalen naar de hele populatie. Daarvoor zijn er nog te veel zaken die we niet weten: hoeveel van de geteste kinderen maakten een lichte vorm van de ziekte door, hoeveel werden er blootgesteld aan het virus, enzovoort.”

Waarom gingen we er tot nu toe dan van uit dat kinderen minder ziek werden?

“Omdat we weten dat kinderen qua algemene gezondheid op het krachtigste punt van hun leven zitten. Doorgaans zijn zij sterker en gezonder. Ze hebben nog minder kans gehad op ‘slijtage’ van het gestel, hebben geen diabetes, geen degeneratieve aandoening, roken of drinken niet… Dus herstellen ze meestal sneller.

Af en toe werd ook gezegd dat kinderen mogelijk minder besmettelijk zouden zijn dan volwassenen. Klopt dat?

“Het lijkt er inderdaad op dat zij de ziekte minder verspreiden dan adolescenten en ouderen, al heeft dat waarschijnlijk meer te maken met de context. Kinderen blijven nu eenmaal meer binnen de familie of het gezin en zijn daardoor eerder een kleine verspreider. We weten nog niet of er meer of minder virus in het speeksel of de urine van kinderen zit. Dus zijn we voorlopig zeer voorzichtig: als een kind ziek wordt en in het ziekenhuis belandt, gaan we ervan uit dat het even besmettelijk is als een volwassene en nemen we dezelfde voorzorgsmaatregelen.”

Wat leert dit alles ons over de beslissing om lessen weer op te starten of langer op te schorten?

“Tja. Voorlopig moeten we kinderen behandelen zoals elke andere leeftijdscategorie: er zijn geen extra maatregelen nodig, maar ook niet minder.”

Waarom kijken we eigenlijk telkens naar China om te leren over het virus?

“Omdat ze er daar vroeger mee in aanraking kwamen en dus al meer konden onderzoeken. Ook in België registreren we nu alle gevallen om zo snel mogelijk gegevens van patiënten te verzamelen: wat is hun leeftijd, wat is het risicoprofiel, zijn de symptomen daar anders? We horen nu alleen anekdotische verhalen maar proberen zo het hele plaatje te vullen.

“Of het lastig is dat we niet meer testen dan? Ja. Al leven we daar op goede hoop: mogelijk kunnen we binnenkort meer testen. Dat zou ons meer correcte informatie kunnen geven over de besmettelijkheid. Nu kijken we enkel naar het topje van de ijsberg.”