Direct naar artikelinhoud
CoronavirusLimburg

Coronavirus raakt Limburg harder dan de rest van land: wat is er aan de hand?

Klanten schuiven veilig aan bij een apotheek in het zwaar getroffen Alken.Beeld Tim Dirven

De provincie Limburg heeft het hoogste aantal coronabesmettingen van ons land. Naar oorzaken blijft het gissen. Ondertussen stijgt de druk op de ziekenhuizen daar.

en

Even respijt. Dat is wat het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden eindelijk krijgt na enkele pittige dagen. De gemeente gold dagenlang als de zwaarst getroffen regio van ons land, waardoor het ziekenhuis onder druk kwam te staan. 

De hele provincie krijgt het zwaar te verduren: nergens vallen er zoveel coronapatiënten te noteren als in Limburg. Gisteren kwamen er weer 33 nieuwe patiënten bij, zo schrijft Het Belang van Limburg. Dat maakt dat er nu 314 coronapatiënten in de zeven Limburgse ziekenhuizen liggen. Eergisteren was er zelfs sprake van 68 extra ziekenhuisopnames. In Sint-Trudo stierven ondertussen 12 patiënten aan het virus. In de hele provincie lieten al 35 mensen het leven als gevolg van een besmetting.

In het Sint-Trudoziekenhuis stond vooral de capaciteit van de dienst intensieve zorgen flink onder druk. Op een gegeven moment waren alle bedden er bezet, waardoor patiënten werden doorgestuurd naar andere ziekenhuizen. Al konden ze gisteren dus even ademhalen. “We zijn op dit moment niet meer de zwaarst getroffen regio”, zegt woordvoerster Miet Driesen aan persagentschap Belga.

In tegenstelling tot de andere Limburgse ziekenhuizen zag Sint-Trudo er gisteren minder patiënten bijkomen. “Dat heeft ook te maken met de 6 ontslagen die de voorbije 24 uur hebben plaatsgevonden”, zegt Driesen. “In totaal mochten er dus al 19 personen terug naar huis. We hadden echter ook drie overlijdens te betreuren, waardoor er hier ondertussen 12 personen overleden zijn met een coronabesmetting.” Maar, zo benadrukt Driesen, er is geen sprake van een opnamestop.

Bij de buren in het Jessa­ziekenhuis in Hasselt zien ze ook een grote toestroom aan coronapatiënten. “We hebben op dit moment tien afdelingen uitgerold specifiek voor corona”, zegt woordvoerster Lieve Ketel­slegers. “Nog eens drie zijn in voorbereiding. Er zijn momenteel 109 bedden bezet, maar nog wel wat meer ter beschikking. We kunnen opschalen naar 200 bedden, al wordt het dan krap”, zegt Ketelslegers. Belangrijker dan het logistieke wordt echter het vraagstuk rond personeel. Om alle patiënten te kunnen blijven verzorgen in de toekomst, leidt het ziekenhuis nu 400 paramedici op. “Dan kunnen zij een aantal taken overnemen van de verpleegkundigen.”

Coronavirus raakt Limburg harder dan de rest van land: wat is er aan de hand?
Beeld DM

Oorzaken?

Ondertussen blijft het gissen naar de oorzaak waarom er in Limburg meer besmettingen zijn. Volgens sommigen waren er meer clandestiene lockdownparty’s dan elders, al valt dat natuurlijk moeilijk te bewijzen. Mogelijk zat het carnaval in Sint-Truiden, op 24 februari, er voor iets tussen. Of dat een rol gespeeld heeft in de verspreiding van corona valt niet te bewijzen, klinkt het bij Sciensano, het interfederaal onderzoekscentrum. Vooral ook omdat er ook op andere plaatsen, denk maar aan Aalst, in diezelfde periode carnaval werd gevierd. Wat daar niet voor een grote uitbraak zorgde.

Meyrame Kitir, federaal parlementslid voor sp.a en Limburgse, opperde woensdag in de Kamer dan weer dat Limburg een regio is met veel industrie. Thuiswerken is voor arbeiders iets moeilijker dan voor bedienden, zei ze. Wat meegespeeld zou kunnen hebben.

Burgemeester Marc Penxten (N-VA) van Alken: ‘Volgens mij ligt het aan het feit dat we hier met krokus altijd massaal, met vele bussen, gaan skiën.’Beeld Tim Dirven

Burgemeester Marc Penxten (N-VA) van Alken ziet nog een andere mogelijke verklaring. “Volgens mij ligt het aan het feit dat in Limburg veel goed georganiseerde ski-organisaties zijn. Limburgers gaan graag skiën in groep. Dat is al enkele decennia zo en er zijn steeds meer organisaties gekomen die dat aanbieden. Tijdens de krokusvakantie zie je hier tientallen bussen ineens vertrekken en ook terugkomen. Ik heb dat zelf ook jaren gedaan.”

Dat Limburgers graag in groep gaan skiën, kan ook Hilde Vautmans, Europees Parlementslid voor Open Vld en inwoner van Sint-Truiden, beamen. Al zal dat volgens haar wellicht niet de enige oorzaak zijn voor de hoge coronacijfers in de provincie. “We zijn een grensprovincie, wat er voor zorgt dat je snel in Duitsland maar ook in Nederland bent”, zegt ze. “We kunnen inderdaad ook goed carnaval vieren. Maar bovenal zijn Limburgers heel sociale mensen. We hebben altijd vrienden of familie op bezoek. We zijn het soort mensen dat zegt: op zondag gaan we om 15 uur allemaal vlaai eten bij Liske. Dat soort dingen. Ik kan alleen maar hopen dat men dit na deze crisis eens goed onderzoekt.”