VS hebben nu meeste coronabesmettingen in de wereld

De Verenigde Staten zijn het nieuwe epicentrum van het coronavirus. Met 82.404 besmettingen staken ze donderdagavond zowel China als Italië voorbij.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde eerder deze week nog dat het aantal besmettingen in de VS alarmerend groeide en nu is haar grote vrees dus ook bewaarheid geworden. De VS hebben de meeste besmettingen wereldwijd. ‘Covid-19 verspreidt zich razendsnel’, zei WHO-voorzitter Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag op een persconferentie. ‘Het duurde 67 dagen voor de eerste 100.000 gevallen, 11 dagen voor de tweede golf en amper vier dagen voor de derde golf.’

Het aantal doden in de VS ligt met 1.178 wel nog veel lager dan in China en Italië, waar de dodentol respectievelijk op 3.291 en 8.165 komt, maar dat kan snel oplopen.

Tests

Het zwaarst getroffen is New York. De helft van alle besmettingen bevinden zich in de staat. Gouverneur Andrew Cuomo zegt dat de sterke stijging van het aantal gevallen er deels is gekomen omdat de tests oorspronkelijk niet goed genoeg waren en nu verbeterd zijn.

Er is al lang kritiek op de coronatests in de VS. Ze zouden onbetrouwbaar zijn en zijn nog niet overal beschikbaar, waardoor het aantal gevallen dus waarschijnlijk nog veel hoger ligt dan geschat. Ziekenhuizen beschikken ook over te weinig materiaal. Er is vooral een schrijnend tekort aan beademingsapparatuur.

Gezondheidszorg

De crisis legt een zwakke plek in de VS bloot: de gezondheidszorg. Die is geprivatiseerd, waardoor minder mensen toegang hebben tot dokters of ziekenhuizen. Velen onder hen kunnen het zich niet of nauwelijks permitteren om zich te laten verzekeren en dat leidt tot uitstel of afstel van broodnodige doktersbezoeken.

Ook betaald verlof bestond tot voor kort nog niet, waardoor veel Amerikanen noodgedwongen bleven werken om geen geld te verliezen. Het virus had dus vrije baan. In de laatste noodplannen van de Amerikaanse regering zijn er opties tot betaald verlof ingebouwd, maar die zijn zeker nog niet vergelijkbaar met onze situatie.

Trump lanceerde de afgelopen weken drie noodplannen tegen Covid-19. Aan het laatste hing een prijskaartje van 2.000 miljard dollar.

Meer