Zeven bedrijven gesloten omdat ze coronaregels niet volgen

Verschillende bedrijven in België volgen de nieuwe preventiemaatregelen voor het coronavirus niet voldoende op. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V), waarover de Mediahuis-kranten schrijven. ‘We willen geen heksenjacht ontketenen, maar het is belangrijk dat iedereen de maatregelen opvolgt.’

De arbeidsinspectie kreeg tussen 23 en 25 maart al 176 klachten binnen over de preventiemaatregelen voor het coronavirus. Zo’n 245 bedrijven werden daarom telefonisch gecontroleerd aan de hand van een checklist. En bij 96 bedrijven gingen de inspecteurs ter plaatse langs. Bij die laatste werden in totaal 84 inbreuken vastgesteld. De andere 12 bedrijven waren in orde.

Van de 84 bedrijven met een inbreuk kregen er 77 bedrijven een waarschuwing. ‘Ze volgden de regels rond social distancing niet goed op of namen te weinig beschermingsmaatregelen. Een voedingsbedrijf dat geen handschoenen gebruikt, bijvoorbeeld’, legde de minister uit in ‘De ochtend’ op Radio 1. Een groot deel daarvan kreeg ook een termijn opgelegd waarin ze de nodige maatregelen in orde moesten brengen.

‘Situatie is ernstig’

Bij nog zeven andere bedrijven stelde de inspectie vast dat er geen enkele maatregel gevolgd werd. Die bedrijven werden dan ook door de inspectie gesloten. ‘De situatie is ernstig. Veel bedrijven doen het schitterend, maar de rotte appels moeten uit de mand’, zei minister van Werk Nathalie Muylle nog. Ze gaf aan dat de rechtbank de situatie streng zal opvolgen.

De minister toonde zich tot slot bezorgd over de resultaten van de controles. ‘Gaan werken is heel belangrijk, maar dat moet wel veilig kunnen gebeuren’, klonk het. ‘We gaan hier geen heksenjacht ontketenen, maar de situatie is te ernstig om nonchalant om te gaan met de gezondheid van de mensen op de werkvloer.’

Meer