Aantal nieuwe ziekenhuisopnames niet verder gestegen, maar: 'Probeer niet om de regels creatief te omzeilen'

De voorbije 24 uur zijn 490 mensen opgenomen in het ziekenhuis omwille van besmetting met het nieuwe coronavirus. Dat zijn er minder dan een dag eerder. Toch neemt de druk op de ziekenhuizen verder toe. Er is sprake van 69 nieuwe overlijdens, vooral mensen van hogere leeftijd.

wle

Dat meldt de FOD Volksgezondheid op de dagelijkse update. Het aantal mensen dat omwille van het virus in het ziekenhuis momenteel is opgenomen, stijgt tot 3.042. Van hen bevinden er zich 690 op de afdeling intensieve zorgen. Door de nieuwe overlijdens stijgt de totale dodentol in ons land tot 289.

Positief is dat er geen verdere stijging is van het aantal nieuwe opnames: woensdag waren er nog 536 nieuwe opnames, donderdag iets minder dus. Maar in ziekenhuizen wordt het wel nog drukker en drukker. Want de uitstroom van genezen patiënten is nog duidelijk lager dan de instroom van nieuwe zieken. 182 mensen mochten sinds de vorige update het ziekenhuis verlaten.

Momenteel is zowat een derde van het aantal beschikbare bedden op de afdelingen intensieve zorg ingenomen. Er zijn nu in heel het land 2.081 plaatsen voorbehouden voor wie aan het longvirus lijdt. Maar in sommige ziekenhuizen zijn er relatief gezien wel meer bedden ingenomen dan in andere. Als in een bepaald ziekenhuis geen plaats meer beschikbaar is, zullen sommige patiënten naar een ander ziekenhuis worden overgebracht. Indien nodig kan er nog capaciteit worden bijgemaakt, klinkt het.

'Ga niet creatief om met de regels'

Woordvoerder van het crisiscentrum Yves Stevens verwees ook naar de bijeenkomst van de Nationale veiligheidsraad, zonder vooruit te lopen op wat daar beslist zal worden. Maar zijn woorden leken alvast niet te hinten op een versoepeling. 'De huidige maatregelen hebben een belangrijke impact op ons sociaal leven. Op vrijdag kunnen we geen pint gaan drinken, op zaterdag niet naar het voetbal, en op zondag niet op de koffie bij de grootouders. Dit is voor iedereen een moelijke situatie, maar er is nu eenmaal geen andere keuze. Maar hou vooral vol, ook al heb je de voorbije weken de regels gevolgd en voel je je nog steeds goed. Enkel zo kunnen we de verspreiding van het virus beperken.' Stevens riep dan ook uitdrukkelijk op op 'niet creatief om te gaan met de regels'.

Kat

Viroloog Steven Van Gucht meldde ook een eerste bevestigd geval van een besmette kat. Het huisdier leeft samen met iemand die met het virus besmet is. Het gaat om een alleenstaand geval, en er zijn geen aanwijzingen dat het fenomeen zich op grotere schaal voordoet. Het gaat ook van een besmetting van mens op dier, en niet omgekeerd. Het risico voor de mensen is dan ook erg beperkt.

Zorgcentra

Van Gucht gaf nog mee dat het de bedoeling is om zodra te testcapaciteit stijgt meer tests uit te voeren op personeel en bewoners van zorgcentra en rusthuizen, omdat die mensen een groter risico lopen. 'We moeten absoluut vermijden dat daar uitbraken ontstaan.'