Archieffoto. © Photo News

Voor het eerst kat besmet met coronavirus in ons land

In ons land is ook een kat besmet geraakt met het coronavirus. Dat hebben de interfederale woordvoerders Steven Van Gucht en Emmanuel André vrijdag gezegd tijdens de dagelijkse persconferentie over de COVID-19-epidemie in België. Het dier werd besmet door zijn baasje, dat ook besmet is met het virus.

gjs

“We hebben vernomen van de faculteit Dierengeneeskunde van de universiteit van Luik dat er een corona-infectie is van een kat die nauw contact had met zijn eigenaar en die een week nadat de eigenaar symptomen begon te vertonen ook symptomen kreeg. Het ging om diarree, braken en ademhalingsmoeilijkheden”, aldus de woordvoerders. “In de uitwerpselen van de kat werd het virus aangetroffen.”

De woordvoerders benadrukken dat het gaat om een alleenstaand geval en dat het gaat om een infectie van mens op dier. Er zijn geen indicaties dat dergelijke besmetting vaak voorkomt en het risico dat het virus kan worden doorgegeven van dier op mens wordt zeer klein geacht.

Het Federaal Voedselagentschap FAVV heeft naar aanleiding van de besmetting wel een advies opgesteld. Het FAVV benadrukt dat het belangrijk is om de klassieke hygiëneregels te blijven toepassen, zoals het vermijden van nauw contact met het huisdier, zeker als je ziek bent, het wassen van de handen na het aanraken van het dier en om het huisdier niet te laten likken aan je gezicht. Het FAVV raadt ook aan om huisdieren van besmette patiënten zoveel mogelijk binnen te houden, maar toch zoveel mogelijk het contact tussen dier en patiënt te vermijden. Toch moet het dier regelmatig worden uitgelaten, maar daarbij moet rekening gehouden worden met de regels van sociale afstand. Als het baasje moet worden opgenomen in het ziekenhuis, wordt het dier best in zijn vertrouwde omgeving verzorgd door een familielid of naaste kennis.

Ook benadrukt het FAVV dat een dier dat besmet is met het virus niet geëuthanaseerd moet worden. “Het gezelschapsdier dat besmet is geraakt heeft deze besmetting opgelopen door nauw contact met een besmette mens. Samen dienen zij in quarantaine gehouden te worden”, aldus het FAVV. “Tot dusver hebben we slechts kennis van één kat die ziektesymptomen heeft ontwikkeld die een coronavirusinfectie doen vermoeden. Deze kat is intussen aan de beterhand.” Huisdieren kunnen niet getest worden op het virus, aldus het FAVV nog, aangezien momenteel absoluut voorrang gegeven wordt aan het testen van mensen.

Eerder raakte al bekend dat twee honden in Hongkong besmet waren geraakt met het virus. Deze dieren hebben nooit ziektesymptomen vertoond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer