Ook in de straten van Brussel is het opvallend rustig. Die vermindering van uitstoot heeft een positief effect op de luchtkwaliteit.
Volledig scherm
PREMIUM
Ook in de straten van Brussel is het opvallend rustig. Die vermindering van uitstoot heeft een positief effect op de luchtkwaliteit. © Photo News

Twee weken zonder files en bijna geen vliegtuigen: hoe groot is nu juist de impact op onze luchtkwaliteit?

Sinds in China en Italië een lockdown geldt, is de hemel boven beide landen opgeklaard. Letterlijk. Door de verlamming van de Chinese bedrijven werd daar de voorbije weken 25% minder CO2 uitgestoten, terwijl het industriële Noord-Italië op satellietbeelden eindelijk eens niet roodvervuilend kleurt. Maar hoe zit dat nu eigenlijk bij ons, nu we sinds 18 maart met zijn allen (zoveel mogelijk) in ons kot blijven? “Voor onze luchtkwaliteit zijn sommige dagen tegenwoordig als een autoloze zondag.”

  1. Sterke daling van afval op evenementen door herbruikbare bekers: afval per bezoeker met 63 procent gezakt

    Sterke daling van afval op evenemen­ten door herbruikba­re bekers: afval per bezoeker met 63 procent gezakt

    Het restafval is met 40 procent gedaald en het veegvuil op open stadsevenementen met 60 procent. Bij gesloten festivals is het totale afval per bezoeker met maar liefst 63 procent gezakt. Dat maakte de openbare afvalstoffenmaatschappij OVAM vrijdag bekend. Het is een positief gevolg van de in juni 2023 ingevoerde verplichting om enkel herbruikbare materialen te gebruiken bij het serveren van drank op evenementen in Vlaanderen.
  2. Besmetten zoogdieren elkaar nu ook met vogelgriep? Virus veroorzaakt massale sterfte bij zeeolifanten: “9 op de 10 jongen is overleden”
    2

    Besmetten zoogdieren elkaar nu ook met vogelgriep? Virus veroor­zaakt massale sterfte bij zeeolifan­ten: “9 op de 10 jongen is overleden”

    De huidige uitbraak van de vogelgriep blijft voor catastrofes zorgen en het einde van deze ecologische ramp lijkt nog lang niet in zicht. De massale sterfte van zuidelijke zeeolifantenjongen is het zoveelste voorbeeld. Meer dan 17.000 zuidelijke zeeolifanten die vorig jaar in Argentinië geboren werden, zijn inmiddels overleden aan de gevolgen van de vogelgriep. Wat wetenschappers hieraan vooral verontrustend vinden is dat zoogdieren elkaar nu ook lijken te kunnen besmetten. “De aanblik van zeeolifanten die dood of stervend op de stranden liggen, kan alleen maar beschreven worden als apocalyptisch”