Direct naar artikelinhoud
CoronacrisisDieren

Eerste kat ter wereld met Covid-19 is Belgisch, maar heeft dat gevolgen voor de mens?

Eerste kat ter wereld met Covid-19 is Belgisch, maar heeft dat gevolgen voor de mens?
Beeld ShutterStock

Dierenartsen wordt aangeraden waakzaam te zijn, nu er voor het eerst een kat besmet blijkt met Covid-19. Baasjes die zelf besmet zijn, moeten huisdieren binnenhouden maar wel afstand bewaren. Al klinkt er ook kritiek op de maatregel. ‘De besmetting moet nog bevestigd worden.’

Het was een opmerkelijke boodschap, vrijdag op de dagelijkse persconferentie over de coronacijfers. “Er is voor het eerst een kat besmet met het virus”, zei viroloog Steven Van Gucht. “Dat is ons gemeld door de faculteit dierengeneeskunde van de Universiteit van Luik.”

Het gaat om een kat waarvan de Waalse eigenares teruggekomen was uit Italië en besmet bleek te zijn met Covid-19. De vrouw verbleef in quarantaine thuis, samen met haar kat. Een week na haar baasje kreeg ook de kat symptomen. Diarree, braken en ademhalingsmoeilijkheden. De onderzoekers vonden het virus terug in haar uitwerpselen.

Volgens viroloog Van Gucht gaat het wel om een alleenstaand geval. “Er zijn geen indicaties dat dit vaak voorkomt.” Van Gucht verwijst ook naar het advies dat het wetenschappelijk comité van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) in spoed uitbracht. Daarin staat dat wie besmet raakt met Covid-19 best zijn huisdieren zoveel mogelijk binnenhoudt en er zelf afstand van bewaart. Wat vooral betekent: je huisdier niet meer toelaten om je handen of gezicht te likken en ook niet meer uit hetzelfde bord eten. “Maar het advies is eerder bedoeld om het huisdier te beschermen tegen besmetting door de mens dan andersom”, benadrukt Van Gucht. 

De Waalse kat is niet het eerste dier waar Covid-19 bij vastgesteld is. Eerder bleken ook al twee honden in Hongkong besmet. Alle drie de dieren leefden vrij geïsoleerd bij een met het virus besmette patiënt. De twee honden vertoonden zelfs geen enkel symptomen. Wat het wetenschappelijk comité doet besluiten dat het gevaar voor honden ‘marginaal’ is. Aangezien de kat wel ziek werd maar na negen dagen al weer aan de beterhand was, wordt het gevaar voor katten dan weer als ‘gering’ omschreven.

Wel roept het comité iedereen, huisdierbezitters en dierenartsen, op om waakzaam te blijven. Het risico dat dieren op hun beurt weer mensen zouden besmetten, wordt wel ‘verwaarloosbaar’ genoemd. Maar toch willen ze een slag achter de arm houden omdat er nog onvoldoende gegevens zijn om echt een goeie inschatting te kunnen maken.

Bevestiging

De besmette kat maakte al meteen veel reacties los bij de bevolking. Het doet ook wenkbrauwen fronsen, want zitten we niet in deze situatie omdat het virus oorspronkelijk bij dieren begon en totaal onverwacht overging op mensen? “Dat is een totaal ander verhaal”, stelt Hans Nauwynck, professor veterinaire virologie aan de UGent, gerust. “Veel coronavirussen komen voor bij vleermuizen, die als een reservoir dienen. Deze variant kwam vermoedelijk via een tussengast naar de mens. Men verdenkt daarbij het schubdier, omdat de schubben daarvan in China gebruikt worden als afrodisiacum. Maar een schubdier lijkt in niets op een kat. We weten dat virussen als deze zich doorgaans ook volledig binnen één bepaalde soort ophouden.”

Professor Nauwynck was als extern expert betrokken bij het wetenschappelijk comité dat in spoedoverleg een advies formuleerde. Toch had hij het beter gevonden om nog even te wachten op bevestiging vooraleer te communiceren. “Er zijn indicaties van een besmetting, maar we hebben geen goed zicht op hoe het materiaal voor de testen die uitgevoerd zijn werd verzameld. Dus is er ook geen zekerheid dat het hier gaat om materiaal van de kat zelf en niet om materiaal dat door de bewoonster, die ook ziek was, gecontamineerd kan zijn. En dus is het jammer dat de mensen al ongerust gemaakt zijn en mogelijk hun katten op straat zullen gooien.”

Het is volgens professor Nauwynck wachten op de resultaten van een serologische test, die bekijkt of er antistoffen aanwezig zijn in de kat. “Enkel zo’n test kan uitsluitsel brengen. Pas dan zijn we zeker.”