Nationale Veiligheidsraad verlengt lockdown-light met twee weken

De Nationale Veiligheidsraad heeft de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus vrijdagavond met twee weken verlengd, tot het einde van de Paasvakantie op 19 april. Ze worden evenwel niet verstrengd.

Yves Lambrix, Raf Hermans, evdg,

Onder leiding van premier Sophie Wilmès nemen de federale regering en de deelstaten in de Nationale Veiligheidsraad maatregelen tegen de coronacrisis. Vrijdagnamiddag zat de raad zo’n vijf uur samen.

“Ik vraag iedereen zoveel als mogelijk thuis te blijven”, startte de premier de persconferentie om 19 uur. “En ik wil nogmaals het gezondheidspersoneel uitdrukkelijk bedanken voor al dat harde werk. Ook een woord van dank aan zij die dit land draaiende houden: buschauffeurs, politiemensen, uitbaters en werknemers van voedingswinkels, en beveiligingspersoneel.”

Volgens Wilmès zijn de wetenschappers zeer duidelijk: de epidemie is nog niet onder controle. “De inspanning is pas begonnen. Als we nu verslappen, kunnen de gevolgen zeer zwaar zijn”, waarschuwde de eerste minister. Daarom is het volgende beslist:

1. Verlenging tot 19 april: De huidige maatregelen worden met twee weken verlengd, tot en met 19 april. Dat is het einde van de Paasvakantie. Als de toestand dan niet is verbeterd, is een nieuwe verlenging tot 3 mei mogelijk - wellicht zelfs wenselijk. “Ik herinner u eraan dat iedereen moet thuis blijven. Enkel noodzakelijke verplaatsingen - boodschappen doen of doktersbezoek - zijn toegelaten”, benadrukte premier Wilmès.

Als er tegen dan geen daling van het aantal ziekenhuisopnames is, blijft de lockdown tot 3 mei van kracht.

LEES OOK. 11 nieuwe coronadoden in Limburg brengt totaal op 47

2. Activiteiten in buitenlucht: de bedoeling is dat mensen in beweging blijven. Ze mogen dus even gaan wandelen of joggen. “na de beweging in parken blijven zitten of daar rondhangen hoort daar niet bij. Net zozeer is een dagje naar de Ardennen of de kust gaan, uit den boze”, aldus de eerste minister. Nieuwe richtlijnen over hoever je nu wel of niet mag fietsen, komen er niet.

BEKIJK OOK. Marathon lopen, fiets of klimmen: het kan allemaal in uw kot. Deze sportfanaten tonen hoe dat moet

LEES OOK. Sportartsen adviseren: “Zorg dat je binnen een uur terug thuis kan staan”

3. Onmiddellijk boetes: de premier benadrukt dat de fase van preventie. “Spijtig genoeg hebben enkele mensen nog altijd niet begrepen in welke situatie we ons bevinden. Ze zetten onze volksgezondheid op het spel door lockdown-partys te organiseren. Dit is en blijft verboden”, aldus Wilmès. “Overtredingen op de genomen maatregelen zullen worden bestraft met onmiddellijke inningen.”

LEES OOK. Limburg blijft hardnekkig: politie schrijft maar liefst 575 coronaboetes uit

4. Bedrijven blijven zoveel als mogelijk werken: bedrijven kunnen blijven werken, maar thuiswerk blijft de stelregel. “Als dit niet mogelijk is, kunnen werknemers op de werkvloer blijven werken als de regels inzake social distancing in acht worden genomen. Bedrijven die zich hier niet aan houden worden gesanctioneerd en kunnen zelfs worden gesloten. We proberen ons land draaiende te houden, maar de gezondheid van onze mensen blijft prioriteit.”

5. Scholen zorgen voor paasopvang: ook in de paasvakantie moeten scholen openblijven en opvang van leerlingen organiseren. “Als dit echt onmogelijk is, kan een andere vorm van opvang worden georganiseerd”, zei Wilmès, die hier niet dieper op inging. “Wel vragen we dat kinderen die de voorbije dagen en weken samen werden opgevangen, ook samenblijven en in zo’n nieuwe vorm van opvang niet met andere kinderen worden gemengd. Deze kinderen worden bij voorkeur opgevangen door mensen met wie ze recent contact hadden.”

Bekijk hier nog eens het overzicht van de nog steeds geldende maatregelen:

  • “Blijf in uw kot”

Burgers zijn verplicht thuis te blijven om zoveel mogelijk contact buiten hun gezin te vermijden. Uitzonderingen daarop zijn werk en essentiële verplaatsingen (dokter, voedingswinkels, het postkantoor, de bank, de apotheek, om te tanken of om mensen in nood te helpen). Lichaamsbeweging in de buitenlucht is nog wel toegestaan en zelfs aanbevolen, bij voorkeur met gezinsleden. Met een vriend kan ook, maar het is belangrijk om een redelijke afstand (1,5 meter) te bewaren. Samenscholingen zijn niet toegestaan.

Bekijk hier onze tips om gezond en wel in uw kot te blijven

  • Thuiswerk

Bedrijven zijn verplicht om thuiswerk aan te moedigen voor alle functies waarvoor dat mogelijk is. De regels van social distancing gelden ook op de werkvloer. Is dat niet mogelijk, moet het bedrijf sluiten. Bij het niet naleven van de social distancing-maatregelen volgt in eerste instantie een zware boete, bij een nieuwe overtreding verplichte sluiting. Er komen extra controles, waarschuwde Wilmès. Deze bepalingen zijn niet van toepassing op de cruciale sectoren en essentiële diensten.

  • Niet-essentiële winkels en handelszaken blijven gesloten

De uitzonderingen daarop zijn voedingswinkels, apotheken, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels. De toegang tot supermarkten is gereguleerd, met een beperking tot een specifiek aantal klanten (1 persoon per 10m² en een maximale aanwezigheid van 30 minuten). Nachtwinkels mogen tot 22 uur open blijven.

  • Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer moet zodanig worden georganiseerd dat social distancing kan worden gegarandeerd.

  • Niet essentiële reizen zijn verboden

Reizen buiten België die niet als noodzakelijk worden beschouwd, zijn verboden.

  • Markten in open lucht gesloten

Markten in open lucht worden gesloten. Voedingskramen zijn alleen toegelaten op plaatsen waar ze onmisbaar zijn.

  • Geen evenementen

Alle recreatieve activiteiten - sportieve, culturele, folkloristische - worden afgelast.

  • Horeca dicht

Alle cafés, restaurants en discotheken zijn dicht.

  • Scholen blijven dicht

Alles lessen op lagere en middelbare scholen zijn geschrapt. De scholen voorzien wel opvang voor kinderen van wie de ouders niet kunnen thuiswerken of geen opvang hebben. Ook crèches zijn open. Universiteiten en hogescholen wordt gevraagd om afstandsonderwijs te voorzien.

© Belga

Moed en geduld

Op het einde van de persconferentie richtte de premier zich tot de bevolking. “Wees moedig en geduldig. We moeten mekaar steunen en creatief blijven in het contact houden met familie en vrienden. En we moeten solidair zijn. Blijf zorgen voor uzelf en voor anderen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer