Heur-Tongeren (links) stijgt naar tweede amateurs, Koersel (rechts) is de kampioen in eerste provinciale. © Karel Hemerijckx

Geen voetbal in lagere reeksen: promotie voor achttien Limburgse clubs

Met liefst achttien (!) zijn ze, de Limburgse voetbalclubs die vrijdag te horen kregen dat ze volgend seizoen een reeks hoger aan de slag mogen. Maar van kampioenenvieringen is door de coronacrisis (voorlopig) geen sprake. “Er zou iets moeten gebeuren, maar gaat dat kunnen en wanneer?”, vraagt voorzitter Haegdorens van Koersel zich af.

gsb/jc/edst/matr/rome

Wie op kop stond in zijn reeks, mag zich sinds vrijdag dus ook kampioen noemen. In de amateurreeksen heeft Heur-Tongeren (3B) als enige Limburgse club een promotieticket beet.

“In deze crisistijden zou euforie ongepast zijn, maar ik ben heel blij”, reageert voorzitter Steven Van Geeteruyen. “We hebben nog geen officiële kennisgeving ontvangen dat onze licentie voor tweede amateur in orde is, maar daar maak ik mij helemaal geen zorgen over. Deze promotie is een beloning is voor het hard labeur van spelers, staf en bestuur. Met enkele versterkingen erbij gaan we zeker niet misstaan in tweede amateurs. Ik voorspel wel een zeer moeilijk seizoen op vlak van sponsoring. Het laatste waar handelaars en bedrijven in de zomer aan gaan denken, is om geld te steken in de sport. Maar dat zal voor alle ploegen zo zijn.”

“Ik denk dat wij onze titel ook verdienen, want we hebben toch 25 weken onafgebroken op kop gestaan”, reageert voorzitter Jos Haegdorens van Koersel (1prov.). “We kennen dit scenario, want drie jaar geleden zijn we uit tweede ook gepromoveerd zonder te spelen, nadat Bilzen-Waltwilder en Heur-Tongeren via de eindronde alsnog stegen. We gaan nu niet verder shoppen. Want over welke financiële middelen gaan we nog beschikken? Sponsors gaan immers ook de gevolgen ondervinden van corona.”

Als gevolg van die corona kregen vrijdag drie clubs uit tweede een promotieticket in handen: leiders/kampioenen Eksel (2A) en Thor Hasselt (2B) én H.-Millen (2B), dat het in de strijd om het bijkomende ticket haalde van RC Peer dankzij één winstmatch meer.

“Er gaat een scala aan emoties door me heen”, reageert Eksel-voorzitter Jean-Paul Vandael. “Ik ben opgelucht met de beslissing van de bond en gelukkig met het kampioenschap. Anderzijds geeft het ook een wrang gevoel dat we dat niet op het veld mochten vieren.”

“Voor ons is dit een mooi afscheid van de naam Thor”, vindt secretaris Jan De Buyser. “ Een aantal bestuursleden werkt al vijftien jaar aan de stelselmatige opgang van de club. Dat ik als nieuwe voorzitter van Juve Hasselt, het fusieproject van Thor en Herkenrode, meteen mag proeven van eerste provinciale, is schitterend. Uiteraard is dit voor de spelers een eigenaardige situatie. Maar als de overheid groen licht geeft, hoop ik van ons eindeseizoensfeest een echt kampioenenbal te maken.”

In het kielzog van kampioenen Boorsem (3A), Anadol (3B) en Gravelo (3C) mogen ook Opglabbeek (3A) en Hechtel (3B) volgend seizoen in tweede aan de slag.

Derde stijgt, tweede niet

Zes ploegen uit vierde zijn zeker van promotie: leiders Sluizen (4A), Turkse Rangers (4B) en Borgloon (4C) en bijkomende stijgers Heis (4A), Winterslag (4B) en Velm (4C). Turkse Rangers had eerder deze maand de titel in haar reeks al veiliggesteld. “Natuurlijk was ik bang dat de resultaten geneutraliseerd zouden worden, maar dat is ons gelukkig bespaard gebleven”, reageert speler-trainer Mustafa Yildiz.

Om de twee bijkomende stijgers aan te duiden, was er heel wat rekenwerk nodig. Zo moest het coëfficient van alle clubs herrekend worden naar 28 matchen (zoveel waren er in 4B gespeeld, 4A had slechts 25 speeldagen afgewerkt en de clubs in 4C 24). In die berekening komt Velm op 64,5, Piringen op 61,6, Kortessem op 60,6 en Winterslag op 58. Niet Winterslag, zoals in onze krant foutief vermeld, maar wel Piringen promoveert dus samen met Velm naar derde.

“Het is een sportief hoogtepunt”, vindt voorzitter Jean-Pierre Vanmeeren van Borgloon (4C). “Gelukkig maar, want de vastgelegde spelers wilden niet allemaal komen als we in vierde bleven.”

Bocholt

Bocholt VV, nummer twee in tweede amateurliga B, is wellicht het grootste slachtoffer van deze bondsbeslissing. “Het gezond verstand heeft wellicht gezegevierd, maar toch komt dit hard aan voor onze club”, reageert voorzitter Fons Martens. “Zeker omdat we enkele weken geleden nog zelf aan de leiding stonden en de titelstrijd nog open lag. Dit is sneu voor spelers, bestuur en supporters, die dit seizoen meer dan ooit geloofden in de promotie.” Die kan er enkel nog komen indien clubs uit eerste amateurliga geen licentie halen.

Vrouwen

In de vrouwenreeksen zijn Alken (1prov.) en Jong STVV (2prov.) kampioen.

© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer