Turkse regering wil met oppositie nieuwe grondwet uitwerken

De Turkse regering is bereid om met de belangrijkste oppositiepartijen samen te werken om een nieuwe grondwet op te stellen. Dat heeft premier Binali Yildirim gezegd, na maanden van impasse over de kwestie. Na de mislukte couppoging van 15 juli lijkt er beweging te komen in de onderhandelingen tussen de leidende AK-partij en de oppositie in het Turkse parlement.

"Alle belangrijke partijen zijn klaar om te beginnen werken aan een nieuwe grondwet." Dat liet premier Yildirim vallen na een gesprek tussen premier Erdogan en twee van de drie oppositiepartijen over de gevolgen van de poging tot militaire staatsgreep op 15 juli.

Volgens Yildirim zal de grondwet eerst "een klein beetje" worden aangepast. Daarna moet dan werk worden gemaakt van een hele nieuwe grondwet.

De huidige grondwet werd opgesteld na de staatsgreep van 1980 en de regering stuurt al lang aan op verandering. "Het is al een droom sinds de AK-partij van Erdogan in 2002 aan de macht is gekomen", zegt correspondent Bram Vermeulen. "De grondwet is niet echt aangepast aan deze tijd. Heel wat mensen, ook Europa, hebben al gevraagd om deze grondwet aan te passen."

Nieuw soort presidentschap?

Vermeulen noemt het "heel interessant dat er net nu een bijeenkomst is geweest om met de oppositie een eenheidsfront te vormen tegen de coupplegers". Tegelijk proeft hij natuurlijk ook veel ongerustheid bij de burgers, want de heersende AK-partij van president Erdogan wil een presidentieel regime invoeren.

Maar daar heeft de premier gisteren niets over gezegd, dus "we weten niet of de grondwetswijziging die Erdogan in zijn hoofd heeft, ook zal impliceren dat het presidentschap veranderen van een ceremonieel naar een oppermachtig presidentschap".

Doodstraf

Voorlopig blijft er dus veel onduidelijkheid over wat een mogelijke grondwetswijziging zou inhouden. Zo is het ook de vraag of de herinvoering van de doodstraf in de grondwet zou worden opgenomen, want dat werd bij de coup ook weer geopperd, maar daarvoor is dus ook een grondwetswijziging nodig.

President Erdogan heeft gisteren nog op de Duitse tv gezegd dat de Turkse bevolking wil dat de doodstraf opnieuw wordt ingevoerd en dat de vraag om ze opnieuw in te voeren in het parlement moet worden gesteld.

Als Turkije de doodstraf opnieuw zou invoeren, zou dat de onderhandelingen met de Europese Unie over EU-lidmaatschap van Turkije meteen doen stoppen.

Meest gelezen