Bouwunie wil dat schilders en schrijnwerkers in coronatijden aan de slag kunnen blijven

Themabeeld © Hollandse Hoogte / David Rozing

Bouwactiviteiten in bewoonde woningen zijn enkel toegelaten in het geval van hoogdringendheid. Daardoor liggen veel bedrijven die voor particulieren werken, schilders en schrijnwerkers bijvoorbeeld, verplicht stil. De Bouwunie vraagt de maatregel, genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, op te heffen.

Ook in de bouw gelden er regels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Werken buitenshuis mogen nog altijd plaatsvinden, op voorwaarde dat een afstand van 1,5 meter tussen de werknemers kan gegarandeerd worden.

Binnenshuis is het een ander verhaal. “In bewoonde woningen zijn alleen hoogdringende interventies toegelaten zoals het herstellen van een boiler of het dichten van een lek in het dak”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

“Verschillende ondernemingen liggen nu, door het verbod van de overheid, noodgedwongen stil. Als dit nog enkele weken aanhoudt zullen velen in financiële problemen komen.”

De Bouwunie vraagt dat ook deze mensen aan de slag kunnen blijven,

“Ofwel mag er binnen gewerkt worden, ofwel hebben alle bouwbedrijven met voornamelijk particuliere klanten recht op een Vlaamse hinderpremie.”

De regels, vastgelegd in een ministerieel besluit, zijn wat ze zijn, maar kunnen nog verfijnd worden, reageert Yves Stevens van het Nationaal Crisiscentrum. “Al zal daarover eerst overleg moeten gepleegd worden met de partners zelf.” Ook de woordvoerster van federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) zegt dat er gesprekken zullen komen. “Uiteindelijk is het de Veiligheidsraad die beslist”, zegt ze.

Uit een bevraging die Bouwunie eerder deze week voerde, blijkt dat intussen nog maar 4 op 10 bouwbedrijven aan de slag zijn. De meerderheid van hen zelfs maar op halve kracht of minder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen