Almaci: ‘N-VA gebruikt valse accounts om nieuws te sturen’ (video)

Meyrem Almaci, geïnterviewd door de VRT © /

Volgens Groen-voorzitter Meyrem Almaci gebruikt de N-VA op sociale media ‘fake accounts’ om de eigen nieuwsberichten te promoten. “Op 100 berichten die geretweet worden, wordt 60 keer geretweet vanop valse adressen”.

Aanleiding is de ‘Ik steun Theo’-Twittercampagne ten voordele van N-VA-staatssecretaris Theo Francken. De hashtag #iksteuntheo werd gezien als een steunbetuiging aan Francken in zijn conflict met “wereldvreemde rechters”. En steun kwam er massaal.

Maar die massale steun is volgens Groen-voorzitter Meyrem Almaci , in gesprek met het VRT-nieuws, kunstmatig aangezwengeld.

“We hebben vastgesteld dat de N-VA nogal eens gebruik maakt van valse accounts, van fake accounts, om hun eigen nieuwsberichten te boosten op sociale media”. Daarbij wordt volgens haar gewerkt met “accounts van mensen die echt niet bestaan”.

Op 100 berichten die geretweet worden, zitten volgens haar 60 retweets vanop valse adressen. “Dat zijn Trumpiaanse technieken”.

“Ook in het brexitdebatiis daar gebruik van gemaakt, “waarbij men het debat begint te sturen” in een richting die niet langer “door echte mensen” wordt bepaald.

Is ze zeker dat de N-VA achter de operatie zit?

“Als het ons opvalt, zal het hen wellicht ook opvallen, en dan vermoed ik dat ze daarop ingrijpen. Wij stellen vast dat ‘Ik steun Theo’ toch bijzonder veel geretweet is door fictieve personages, en dat is niet onschuldig”.

N-VA ontkent tegenover de VRT met klem betrokkenheid, en zegt in een reactie dat ze “helemaal niet achter deze operatie zit”. De partij heeft het, volgens de reactie, niet nodig “om de achterban kunstmatig op te kloppen”.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content