Trump: ‘Geen quarantaine, wel streng reisadvies voor New York’

De Amerikaanse president Donald Trump trekt zijn plan voor een quarantaine van de staten New York, New Jersey en Connecticut meteen weer in. Hij raadt de inwoners alleen sterk af om in de komende twee weken naar andere Amerikaanse staten te reizen.

Trump zinspeelde zaterdagavond op het ‘in quarantaine plaatsen’ van de staten New York, New Jersey en Connecticut. Die staten worden zwaar getroffen door het coronavirus en gevreesd wordt dat ze andere staten gaan besmetten. De uitspraak van de president zaaide grote verwarring. Het was niet meteen duidelijk wat Trump met ‘quarantaine’ bedoelde, aangezien de betrokken burgers al zoveel mogelijk binnen blijven op aandringen van hun gouverneurs, die verrast reageerden op de aankondiging.

Aangenomen werd dat de president dacht aan een intern reisverbod binnen de VS voor de drie staten. De gouverneur van Florida zou bij Trump geklaagd hebben over het grote aantal New Yorkers dat kwam invliegen.

‘Niet nodig’

Uiteindelijk komt zo’n hard reisverbod er niet. ‘Quarantaine is niet nodig’, zei Trump op Twitter. Hij heeft het agentschap CDC (‘Center for disease control and prevention’) alleen opgedragen om reizen naar andere staten in de VS sterk af te raden gedurende 14 dagen.

Het aantal sterfgevallen als gevolg van de pandemie van het coronavirus in de Verenigde Staten overschreed zaterdag de kaap van 2.000. Het aantal besmettingen liep ondertussen op tot meer dan 120.000, zo blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University.

De Verenigde Staten zijn daarmee het land met het hoogste aantal bevestigde gevallen ter wereld. De sterftecijfers blijven wel veel lager dan die van Italië (meer dan 10.000 doden) en Spanje (circa 6.000), maar experten verwachten dat de epidemie in de VS de komende twee à drie weken alleen maar aan kracht zal winnen.

Meer