Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Britten krijgen coronapost van Boris Johnson. Binnen zijn kabinet groeit intussen de afkeer van China

Johnson tijdens een videomeeting over Covid-19.Beeld via REUTERS

Alle Britten krijgen komende dagen een brief van Boris Johnson. De Britse premier waarschuwt de Britse bevolking daarin dat de ergste fase van de coronacrisis nog moet komen, en dat mogelijk een verdere beperking van de burgerlijke vrijheden nodig is. Binnen zijn kabinet groeit intussen de afkeer van China.

“Als we allemaal de regels volgen zullen er komende week minder levens verloren gaan en kan de normaliteit sneller terugkeren”, staat in het schrijven dat naar 30 miljoen huishoudens wordt gestuurd. In het algemeen houden de Britten zich prima aan de nieuwe regels, wat geleid heeft tot vragen over de operatie, die omgerekend zes miljoen euro kost. Johnson verkeert momenteel in zelfisolatie. Hij maakte vrijdag bekend besmet te zijn geraakt met het virus. Ook de ministers van Volksgezondheid en Schotland hebben de infectie opgelopen.

Zondag steeg het aantal corona-gerelateerde doden in het Verenigd Koninkrijk met 209 tot 1.235, een kleinere toename dan de dag ervoor. Deskundigen zijn het niet eens over het uiteindelijk te verwachten dodental. De baas van de Nationale Gezondheidszorg beweerde dat als het totaalaantal dodelijke slachtoffers onder de 20.000 blijft, er gesproken kan worden van een ‘goed’ resultaat. Imperial College, echter, verwacht dat de teller bij 5.700 zal blijven steken. In een eerder stadium werd hielden epidemiologen van deze universiteit rekening met een kwart miljoen doden. De drastische bijstelling zou te danken zijn aan de ‘lockdown’.

De lockdown geldt voor drie weken, maar kan volgens minister Michael Gove langer duren, wellicht tot juni. Volgens hem vaart de regering in deze blind op experts. Tijdens de brexitcampagne had dezelfde Gove gezegd geen waarde te hechten aan deskundigen. Het inperken van de bewegingsvrijheid is niet onomstreden. In The Times schreef voormalige hoge rechter Jonathan Sumption dat er een verschil bestaat tussen reguliere wetgeving en bevelen van de autoriteiten. “Het is het verschil tussen een democratie en een politiestaat”, aldus Sumption. “Vrijheid en de rechtsstaat zijn iets waard, zelfs tijdens een pandemie.”

The Mail on Sunday meldde dat binnen de regering-Johnson de woede toeneemt over de rol die China speelt bij de coronacrisis. Volgens diverse ministers heeft het communistische regime in Peking verkeerde informatie verspreid over het virus en probeert het nu economisch voordeel te verkrijgen uit de wereldwijd crisis. Ook leven er zorgen over de beroerde behandeling van dieren in China, die niet alleen dierenleed met zich meebrengt, maar ook dodelijke virussen kan opleveren. Er wordt nu druk uitgeoefend op Johnson om het Chinese staatsbedrijf Huawei bij nader inzien geen rol te geven bij de ontwikkeling van het Britse 5G-netwerk.