‘Pasen niet haalbaar’, Trump verlengt ‘social distancing’ tot 30 april

De Amerikaanse president Donald Trump verlengt de maatregelen met betrekking tot ‘social distancing’ in zijn land met 30 dagen. Dat heeft hij zondagavond aangekondigd. Paaszondag, de eerder aangekondigde streefdatum voor de heropening van de economie, lijkt niet langer haalbaar.

“De piek van de epidemie wordt binnen twee weken verwacht,” zei Trump. “Niets zou erger zijn dan de overwinning uit te roepen vooraleer ze binnen is.” Trump zei dat de coronavirustaskforce dinsdag met bijkomende richtlijnen komt. ‘Tegen 1 juni zullen we goed op weg naar het herstel zijn.’

Volgens de bestaande richtlijnen moeten Amerikanen bijeenkomsten met groepen van meer dan 10 mensen vermijden. Ook moeten ze uit de buurt van restaurants en bars blijven, reizen vermijden en de aanbevelingen met betrekking tot persoonlijke hygiëne opvolgen. Amerikanen worden ook gevraagd thuis te blijven als ze ziek zijn en weg te blijven bij oudere mensen.

Toen journalisten hem vroegen of de regels tegen Pasen zouden kunnen worden opgeheven, antwoordde de president: ‘We hoopten op Pasen, maar als je dit soort getallen hoort en je hoort wat er allemaal fout kan lopen, dan willen we dat liever niet’. Trumps besluit verlengt de maatregelen nu tot minimum 30 april.

Trump zei ook ‘dat de piek waarschijnlijk pas tegen Pasen bereikt zal worden. Pas dan kan het aantal gevallen in dalende lijn gaan’.

Op de vraag naar een worst-case scenario, indien het land voor onbepaalde tijd gesloten moet blijven, antwoordde de president: ‘Je zal grote aantallen zelfmoorden zien — enorme aantallen zelfmoorden… Je zal zien dat er drugs zullen worden gebruikt, in hoeveelheden zoals dat nooit eerder is gebeurd. Overal zullen mensen sterven’.

Meer