Grootste skatepark van Europa ging in vlammen op: hof van beroep twijfelt nu of brand is aangestoken

© Ss

Het openbaar ministerie dringt niet langer aan om Frank M. te veroordelen voor de opzettelijke brandstichting in skatepark Newpact, wel voor onopzettelijke brandstichting.

Olivier Scheir

Op 12 februari 2009 ging skatepark Newpact, toen de grootste indoor skatehal van Europa, in de vlammen op. Een eerste branddeskundige was er zeker van dat er gebruik was gemaakt van brandversnellers, een tweede branddeskundige sloot zich daarbij aan. De rechtbank van Dendermonde veroordeelde uitbater Frank M. in 2012 voor opzettelijke brandstichting tot vier jaar cel waarvan twee jaar met uitstel. Maar M. ging in beroep en er werd een derde deskundige aangesteld die tot de vaststelling kwam dat het om een brand ging veroorzaakt door een onvoorzichtigheid bij laswerken. Het openbaar ministerie vindt daarom dat er ruimte is voor twijfel.

Uitbater vraagt vrijspraak

“We vertrokken van een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid van opzettelijke brandstichting. Nu is er ruimte voor twijfel aangezien de waarschijnlijkheid niet meer aan de zekerheid grenst”, aldus de procureur-generaal. Ook de meeste burgerlijke partijen vinden dat Frank M. moet worden veroordeeld voor onopzettelijke brandstichting. Verzekeraar Axa is echter overtuigd dat M. wel zelf de brand aanstak. “De enige die beweert dat hij aan het lassen was, is de uitbater zelf. Een getuige die binnen kwam heeft twee keer verklaard dat hij hem niet zien lassen heeft. Men ging dus uit van een verkeerde premisse. M. wil over de ganse lijn vrijgesproken worden. “Voor de raadkamer heeft de getuige wel verklaard dat hij mij met mijn laspost heeft zien rondlopen.” Maar ook een veroordeling voor onopzettelijke brandstichting weert hij af. “Volgens de brandweer en AXA was het gebouw brandveilig, dus ik mocht daar lassen. Ik was helemaal niet onvoorzichtig!” Uitspraak op 27 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen