Direct naar artikelinhoud
Zes vragenMarc Raes

‘Allerjongsten blijven meer gespaard van ernstige ziektebeelden’

‘Allerjongsten blijven meer gespaard van ernstige ziektebeelden’
Beeld REUTERS

In de VS is voor het eerst een baby overleden aan de gevolgen van Covid-19. Ook in het Hasseltse Jessa Ziekenhuis werden al twee baby’s opgenomen. Toch blijken de allerjongsten meer gespaard van ernstige ziektebeelden, zegt pediater Marc Raes, voorzitter van de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde.

In de Amerikaanse staat is een baby overleden aan de gevolgen van Covid-19. Verbaast u dat?

“Het is moeilijk om zonder meer info een oordeel te geven over die casus. Was die baby perfect gezond? Was het ook besmet met een ander virus, zoals RSV? Want bij sommigen komen verschillende infecties tezamen voor: dat is een stuk gevaarlijker, wat mogelijk ook het geval was bij de kinderen die vanuit China gerapporteerd werden. Het is voorbarig om op basis van dat ene geval te zeggen dat heel jonge kinderen gevoeliger zouden zijn. Wereldwijd blijkt toch dat jonge kinderen een groep vormen die net minder ziek wordt dan adolescenten en volwassenen.”

De longen van een baby zijn toch nog in volle ontwikkeling? 

“Dat klopt. Toch lijkt een infectie in hun geval minder ernstig te zijn. Hoe dat komt? Er zijn allerlei hypothesen, maar die vraag is nog niet beantwoord.”

‘Allerjongsten blijven meer gespaard van ernstige ziektebeelden’
Beeld rv

In het Jessa Ziekenhuis werden twee baby’s opgenomen met een corona-infectie. Zijn er nog andere gevallen bekend?

“We hebben een nationale pediatrische taskforce Covid-19 opgericht, waarin verschillende verenigingen van pediaters en kinderartsen-infectiologen vertegenwoordigd zijn. Binnen die groep proberen we de nodige gegevens uit te wisselen. Zo weten we dat er in andere ziekenhuizen ook zuigelingen zijn opgenomen, al kan ik nu geen concreet aantal geven. Ik meen wel te weten dat die jonge kinderen, net als hier in Hasselt, er allemaal weer bovenop zijn gekomen.”

Kleine kinderen hebben snel koorts. Hoe weet je of het om een infectie met het coronavirus gaat?

“Niet alle kinderen met koorts hebben een coronagerelateerd probleem. Als kinderen jonger dan twee of drie maanden, zoals de kinderen die bij ons in het Jessa Ziekenhuis werden opgenomen, koorts hebben, moet je hen zo snel mogelijk door een arts laten onderzoeken. Ook buiten het coronaseizoen, trouwens.”

“Bovendien heeft een baby niet altijd hoge koorts. Kinderen kunnen niet zeggen waarvan ze last hebben, en ze vertonen vaak weinig specifieke symptomen bij een infectie. Als een jong kind opvallend bleek is, minder goed eet of opvallend veel kreunt en zeurt, is dat ook een reden om het door een arts te laten onderzoeken. Zeker als de ouders het gevoel hebben dat er iets niet pluis zit.”

Hebben jonge kinderen andere symptomen bij een corona-infectie dan volwassenen?

“Kinderen hebben soms ook maag- en darmproblemen, zoals braken of diarree. Maar die symptomen kunnen zich evengoed bij volwassenen voordoen. Stukjes van het virus, die mogelijk niet besmettelijk zijn, kunnen overigens nog lang in stoelgang aanwezig blijven. Hygiëne blijft dus ook bij luiers verversen heel belangrijk, met veel aandacht voor handen wassen.”

Kunnen besmette zwangere vrouwen het virus aan de foetus doorgeven?

“Uit die zeer recente studies blijkt dat men bij enkele pasgeboren baby’s zogenaamde IgM-antistoffen heeft aangetroffen. Dat zijn antistoffen die niet door moeder langs de placenta kunnen worden doorgegeven, dus als je die aantreft, wil dat zeggen dat de baby die antistoffen zelf heeft aangemaakt als reactie op een infectie. Het gaat wel om een zeer laag aantal pasgeborenen uit China, en de onderzochte baby’s hebben ook niet positief getest voor Covid-19. Maar die studies tonen wel dat de mogelijkheid van verticale transmissie, in de baarmoeder dus, verder moet worden onderzocht.”