Geweerde leverancier mondmaskers ontkent prijsopdrijving en opent deur voor samenwerking met De Backer

Pharmasimple, het bedrijf dat zijn levering van 5 miljoen mondmaskers aan de overheid geschrapt zag, blijft kandidaat voor nieuwe leveringen. Dat voortaan niet meer minister Maggie De Block, maar haar partijgenoot Philippe De Backer bevoegd is, biedt kansen voor een nieuwe start, zegt het bedrijf uit Henegouwen.

Een levering van 3 tot 5 miljoen FFP2-mondmaskers van Turkse makelij aan de Belgische staat werd recentelijk geschrapt na van ruzie over het contract. Eerst verweet Pharmasimple minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) contractbreuk. Waarop De Block en haar partijgenoot Philippe De Backer zondag in een felle gezamenlijke reactie liet weten dat de fout bij Pharmasimple zat.

‘Het bedrijf paste achteraf de modaliteiten van de bestelbon aan’, beweert het liberale duo. ‘Zo verhoogde het achteraf de prijs per masker én de totale hoeveelheid bestelde maskers. Bovendien eiste het plots een voorschot.’

Pharmasimple ontkent maandag aan Business AM dat het de prijzen opdreef. ‘Dat is een vals gerucht dat we in een officiële communicatie in overleg met onze advocaten zullen ontkrachten’, zegt woordvoerder Pierre-Yves Dauvister.

De Block nee, De Backer ja

Ondanks de harde woorden aan beide kanten, wil het bedrijf materiaal blijven leveren aan de federale overheid in de strijd tegen het coronavirus. Dat De Backer recentelijk binnen de regering-Wilmès de leiding over de bevoorrading van medische hulpmiddelen overnam van De Block, schept ruimte voor een tweede kans. ‘De heer De Backer is erg reactief en pakt de zaken professioneel aan’, zegt Dauvister.

Het is nu niet het moment om de rekeningen te maken. Dat is iets voor na de crisis

Pharmasimple

Pharmasimple, een beursgenoteerd groeibedrijf dat de Waalse overheid als aandeelhouder heeft, steekt niet weg dat het grote vraagtekens plaatst bij de werkwijze van het kabinet-De Block. Dauvister: ‘Maar we willen geen polemiek. Het is nu niet het moment om de rekeningen te maken. Dat is iets voor na de crisis. Laten we ons nu vooral richten op de toelevering van medisch materiaal aan de hulpverleners.’

Meer