Gentse taxichauffeurs willen stoppen én vragen hinderpremie

© archief/fvv

“Drie oproepen kreeg ik deze week”, zegt taxichauffeur Fouad Oulad Khile. “Maar ik rij niet meer uit. Te gevaarlijk voor mezelf.” In naam van de Gentse zelfstandige taxichauffeurs roept hij op tot een taxiverbod. “En geef ons de hinderpremie zodat we onze investeringen kunnen afbetalen.”

Jan Claeys

“Wij zijn afhankelijk van restaurants, hotels en luchthavens”, zegt de bekendste taxichauffeur van Gent. “Als die sectoren stilvallen, dan hebben wij ook geen werk meer. Wat nu het geval is: ik krijg dagelijks minstens tien oproepen. Deze week had ik er alles samen nog maar drie.” Waarop hij vriendelijk bedankt.

“Ik werk niet meer. Ik moet aan de veiligheid van mijn kinderen en mijn gezin denken. In een auto kan je nooit de afstand van anderhalve meter bewaren.” Komt erbij dat de meeste oproepen uit de ziekenhuizen komen. “Om mensen van de spoedafdeling terug naar huis te brengen. Dat doe ik al helemaal niet meer.”

Ook V-Tax, het grootste taxibedrijf van Gent, besliste deze maand om haar taxi’s niet meer te laten uitrijden. Officieel mag het nog, staat te lezen op de website van de Stad Gent. “Taxichauffeurs en andere private vervoersdiensten zoals Uber mogen nog verder rijden. Je mag wel maar met 1 persoon in een taxi, tenzij je met je gezin reist.”

Eigen veiligheid op het spel

Maar Fouad spreekt in naam van de ‘kleine’ Gentse taxichauffeurs. “Er zijn nog wel een aantal cowboys die blijven rijden. Maar dat is niet verstandig. Voor misschien 20 euro per dag zetten ze hun eigen veiligheid en dat van hun familie op het spel.”

“Beter zou zijn om onze sector verplicht stil te leggen en ons ook die hinderpremie te betalen. Veel collega’s hebben de afgelopen jaren fel geïnvesteerd, onder meer in elektrische wagens. Die afbetalingen moeten blijven gebeuren.”