Is 100 jaar oud tbc-vaccin het wapen tegen corona?

Een vaccin, dat gebruikt werd tegen tuberculose, wordt in Melbourne toegediend aan verplegend personeel in Australië om te zien of het bescherming biedt tegen het coronavirus.

De BCG, de bacillus Calmette-Guerin, wordt al honderd jaar gebruikt, maar niet alleen voor tbc. Het is een gebruikelijke immunotherapie tegen blaaskanker en kan het lichaam voorbereiden op infecties.

Het duurt nog minstens een jaar eer we een Covid-19-specifiek vaccin vinden, vandaar dat de WHO aan laboratoria heeft gevraagd om te zien of reeds bestaande vaccins als bijwerking ook het coronavirus aanvallen. In Melbourne is een onderzoekscentrum bezig met het testen van BCG.

Het idee is niet dat BCG werkt tegen Covid-19, maar dat het uw systeem een volledige boost geeft, waardoor uw lichaam een infectie sneller kan afweren.

Griepvaccin

Personeel uit een ziekenhuis in Australië heeft zich kandidaat gesteld om onderdeel uit te maken van een studie voor het middel. De 4.000 personeelsleden kunnen willekeurig toegewezen worden aan een placebo- of medicatiegroep. De ene groep krijgt een griep- en tbc-vaccin, de andere groep enkel het griepvaccin.

Vergelijkbaar onderzoek is aan de gang in Nederland. Er zouden ook nog testen worden georganiseerd in andere Australische steden en Boston, in de VS.

Het is vooralsnog niet de bedoeling om het vaccin te gebruiken om iedereen een immuniteitsboost te geven. De prioriteit ligt bij mensen die in de eerstelijnshulp staan.

Bloedtest

Door een bloedtest aan het begin en op het einde van het experiment, dat drie maanden duurt, zal aan te tonen zijn hoe goed het tbc-vaccin helpt bij het bestrijden van het coronavirus.

De onderzoekers benadrukken dat, hoewel het tbc-vaccin niet tegen corona kan ingezet worden als preventief vaccin, er goede hoop is dat het helpt. De enige manier om dat uit te vissen, is door het experiment aan te gaan.

Lees ook:

Meer