Babyspeciaalzaken mogen dan toch niet open: dit zijn de essentiële winkels waar je nog wel terechtkan

Babyspeciaalzaken mogen dan toch niet open. Dat was verkeerd gecommuniceerd door de overheid, zo blijkt nu.

tg

Na de verlenging van de coronamaatregelen vrijdag, was ook beslist om aan de lijst met essentiële winkels zoals voedingswinkels, apotheken en krantenwinkels een extra categorie toe te voegen. Voortaan mogen ook ‘winkels met basisvoorzieningen voor pasgeborenen’ de deuren openen.

Volgens Rodrique Tournel, zaakvoerder van babyspeciaalzaak Ciao Bambino in Sint-Truiden, leidde dat tot gemengde reacties in de sector. Lokale ondernemers staan volgens hem niet echt te springen om hun zaak te heropenen. Volgens Tournel vragen veel ondernemers zich af of een bezoek aan een babywinkel echt een ‘essentiële verplaatsing’ is.

“Natuurlijk kan je in je winkel zelf de nodige maatregelen nemen. Handgel gebruiken, een maximum aantal klanten toelaten,... Maar op dit moment is het risico op besmetting gewoon te groot. Wij kiezen er daarom voor om de winkel gesloten te houden. Uit zorg voor onze klanten leveren we alle bestellingen persoonlijk aan huis. Eenzelfde geluid is te horen bij mijn collega’s in de rest van Vlaanderen. Stel je maar eens voor dat een zwangere mama of een baby besmet geraakt”, klinkt het.

Maar nu blijkt het om een miscommunicatie te gaan van de fod Economie, weet VTM-nieuws.

Welke winkels zijn wel ‘essentieel’?

Alle voedingswinkels (ook nachtwinkels) mogen open blijven tot maximaal 22 uur. Het gaat naast grootwarenhuizen om bakkers, slagers, kruideniers, drankenhandelaars, bio - en hoevewinkels, viswinkels, ...

Ook winkels voor dierenvoeding mogen open blijven. Social distancing moet gegarandeerd worden.

Ook chocolatiers, ijsjeszaken, traiteurwinkels, wijnzaken en winkels waar alcoholhoudende dranken worden verkocht mogen open blijven, voor zover ze geen degustatie ter plaatse aanbieden.

Voedingswinkels (voor mensen en dieren) die ook non-food producten verkopen blijven open zonder de non-food afdelingen te hoeven sluiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de warenhuizen van Makro.

Winkels die voeding en dierenvoedingverkopen, mogen ook bloemen en planten aanbieden met inachtneming van de social distancing maatregelen (bv. AVEVE).

Verder apothekers, krantenwinkels, tankstations en brandstofleveranciers (huisbrandolie).

Bron: https://www.info-coronavirus.be

bekijk ook

UITGELEGD. Daarom blijf je beter “in uw kot”: zo snel verspreidt het coronavirus zich

Hoelang blijf je besmet met het coronavirus?

Hoe het coronavirus onze cellen kaapt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen