Direct naar artikelinhoud
InterviewRuud Van Thienen

Waarom je niet mag sporten als je symptomen hebt van corona

Wie gezond is, gaat beter sporten. Wie ziek is, blijft thuis.Beeld AP

In tijden van lockdown light worden we aangemoedigd om te blijven bewegen. Behalve dan wie symptomen van corona vertoont. Die mag net níét sporten. ‘Dat kan tot hartritmestoornissen of zelfs een hartstilstand leiden’, waarschuwt sportarts Ruud Van Thienen.

Waarom mogen we niet sporten als we coronasymptomen hebben?

“Sport is heel goed voor je immuunsysteem, alleen kan dat mechanisme zich tegen ons keren als we ziek zijn. Als je sport, neemt de doorbloeding van je lichaam toe. Je hart gaat sneller slaan en pompt het bloed veel beter rond. Zo komen ook je witte bloedcellen makkelijker in alle hoekjes van je lichaam terecht, om indringers te lijf te gaan. Dat principe houdt een risico in als je mogelijk een virale infectie hebt, zoals het coronavirus. 

“Als je dan sport, krijg je mogelijk een tegengesteld effect. Door de inspanning gaat je hart harder pompen, maar verspreidt het ook alle viruspartikels in je bloed veel beter over je lichaam. Het virus kan je lijf dus veel makkelijker doorkruisen. En dat kan gevaarlijk zijn voor je hart. Als het virus zich daarop nestelt, kan dat leiden tot een hartspierontsteking. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot een hartstilstand, maar vaker laat het op lange termijn sporen na. Mensen die ooit een hartspierontsteking hadden, hebben een grotere kans om later hartritmestoornissen te ontwikkelen.”

Niet sporten als je symptomen hebt, geldt dat enkel voor het coronavirus of ook voor een doorsnee seizoensgriep? 

“Dat geldt voor alle mogelijke acute infectieziektes. Als sportarts raad ik zelden mensen af om te gaan sporten, maar dit is een van de weinige uitzonderingen. Vooral wie nieuwe of wat ernstigere symptomen heeft, moet opletten. Zeker als je koorts maakt, is sport echt uit den boze. Al moet je dan ook niet per se stilliggen, een korte, rustige wandeling is bijvoorbeeld geen probleem.

“Die regel is er dus niet enkel voor het coronavirus, al moeten we nu extra voorzichtig zijn. Alle virussen en bacteriën hebben een affiniteit voor bepaalde weefsels waar ze zich graag op nestelen. Het is mogelijk dat het coronavirus een hoge affiniteit heeft voor de hartspier, maar dat weten we nu nog niet. We nemen daar dus beter geen risico mee.”

‘Als je koorts maakt, is sport echt uit den boze’, zegt sportarts Ruud Van Thienen.Beeld Photo News

Hoe lang moet je rusten bij ziekte?

“Eerst tot je symptomen voorbij zijn, daarna las je best nog enkele rustdagen in. De vuistregel is: evenveel dagen rust als het aantal dagen dat je koorts maakte. Als je geen koorts, maar mildere symptomen had, volstaat een rustperiode van twee dagen.”

Voor de duidelijkheid: dit geldt enkel voor wie ziek is?

“Absoluut. Wie gezond is, heeft er alle baat bij om vaak te sporten. Het is, samen met een gebalanceerde voeding en een goede nachtrust, de hoofdfactor om je immuunsysteem te versterken. In een ideaal scenario beweeg je dan drie tot vijf keer per week, telkens dertig à vijftig minuten, tegen geen al te hoge intensiteit: zo’n 60 procent van je maximale hartslag of vermogen. Dat werpt echt vruchten af. Onderzoek toont aan dat wie niet sport gemiddeld vier keer per jaar ziek wordt. Wie voldoende, maar met mate sport, wordt gemiddeld twee keer per jaar ziek. Dat mogen we, zeker nu, niet uit het oog verliezen.”