Nieuwe leerstof voor leerlingen na de paasvakantie, ook als scholen nog tijdje dicht blijven

Ben Weyts © BELGA

Als de scholen niet meteen na de paasvakantie kunnen heropenen, dan zullen de leerkrachten overgaan tot de ‘preteaching’ van nieuwe leerstof. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maandagavond na overleg met het onderwijsveld. De Koepel van Ouderverenigingen van het Officieel Gesubsidieerd Onderwijs (KOOGO) maakt zich zorgen over het plan om scholen na de paasvakantie nieuwe leerstof te laten geven als kinderen dan nog thuis moeten blijven.

blg, tg

Wegens de maatregelen tegen de coronapandemie die de Nationale Veiligheidsraad genomen heeft, zijn de scholen in heel het land nu al voor de derde week gesloten. Voorlopig gelden de maatregelen tot 19 april, de laatste dag van de paasvakantie. Mogelijk worden ze nog met twee weken verlengd, tot 3 mei.

“De scholen bereiden zich momenteel voor op drie scenario’s, zegt minister Weyts, die maandag overleg pleegde met de onderwijskoepels, het GO!, de onderwijsvakbonden en de CLB-centrumnetten. “Ze houden rekening met een heropstart vanaf 20 april, een heropstart in mei, en het niet of nauwelijks nog heropstarten voor de zomervakantie. In ieder geval staan voor de komende periode alle neuzen in dezelfde richting”, benadrukt Weyts.

“Als de scholen meteen na de paasvakantie niet heropenen, dan gaan de leerkrachten over tot ‘preteaching’, waarbij al nieuwe leerstof behandeld wordt”, zegt Weyts. “Het is belangrijk om de leerlingen geboeid te houden. Anders leren onze jongeren ook weinig bij, wat nefast is voor de onderwijskwaliteit.” Als de scholen daarna opnieuw opengaan, wordt teruggekomen op deze leerstof.

Zowel leerkrachten als ouders krijgen nog “handvaten” over hoe ze met deze nieuwe fase in het afstandsleren zullen moeten omgaan, aldus Weyts, die niet wil dat er leerweken verloren gaan.

Alle onderwijspartners benadrukken dat dit schooljaar geen verloren jaar mag worden voor de leerlingen. “De resterende onderwijstijd zal optimaal benut worden en er komen hoe dan ook faire evaluaties, zeker van de leerlingen die op scharnierpunten staan in hun onderwijstraject.”

De paasvakantie moet in ieder geval behouden worden als een rustmoment voor leerkrachten en leerlingen, is de consensus. Twee weken lang zullen er geen taken vanop afstand doorgestuurd worden.

Vakantie wordt niet ingekort

Om te bekijken hoe de resterende tijd van het schooljaar het best kan worden benut, heeft Weyts een denktank opgezet met mensen van het veld en pedagogen. Dat er zou worden geraakt aan de zomervakantie, bijvoorbeeld om verloren lestijd in te halen, is momenteel geen optie.

“Leerkrachten moeten nu al harder werken dan wanneer ze voor de klas zouden staan. Dan doodleuk zeggen dat de vakantie wordt ingekort, zou bijzonder demotiverend werken”, luidt het in de omgeving van de minister.

Over eventuele eindexamens en hoe die zouden verlopen, wordt later gepraat.

Ouderverenigingen maken zich zorgen

De Koepel van Ouderverenigingen van het Officieel Gesubsidieerd Onderwijs (KOOGO) is niet enthousiast.

“Meer, we maken ons zorgen”, zegt Hannelore Lambrighs, coördinator van KOOGO. “We merken nu al dat veel ouders problemen ondervinden met het herhalen, omdat ze thuiswerken, niet thuis kunnen zijn omdat ze in de zorg werken, of omdat ze hun kinderen niet gemotiveerd krijgen.”

Al begrijpt Lambrighs wel dat er manieren gezocht worden om al nieuwe leerstof te geven. “We hopen alleen dat die daarna in de school grondig herhaald zal worden, en dat scholen het niet als geziene leerstof zullen beschouwen. Het is afwachten hoe scholen daarmee zullen omgaan.”

Ook vindt de oudervereniging de manier waarop de leerstof bij de kinderen komt belangrijk. “Het moet voldoende kwalitatief zijn, zodat kinderen het echt zelfstandig kunnen en ouders het niet moeten overbrengen. Niet elke ouder heeft de vaardigheden om leerstof over te brengen. Zaken dreigen dan fout overgebracht te worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen