WHO: ‘Corona in Europa bijna op de piek’

De WHO, de wereldgezondheidsorganisatie, stelt dat het erop lijkt dat het coronavirus in Europa stabiliseert in Europa. Zo zijn er in Italië minder gevallen vastgesteld dan in de laatste twee weken.

Mike Ryan, directeur medische noodgevallen bij de WHO, zegt op maandag dat de organisatie hoopt dat Italië en Spanje langzaam aan naar een piek bewegen. De WHO stelt ook dat de lockdowns die de Europese landen hebben ingesteld, binnenkort zullen zichtbaar worden.

Twee weken

‘De nieuwe gevallen die we nu zien, reflecteren de twee weken hiervoor en de mensen die er twee weken geleden aan zijn blootgesteld’, aldus Ryan.

‘Het doet denken aan de manier waarop we naar het heelal kijken door een telescoop, dan zien we ook het leven van enkele miljarden jaren geleden, een realiteit die eerder bestond’, zei Ryan. Maar, zegt het WHO ook, het is belangrijk dat we ons aan die maatregelen houden. ‘De curve gaat niet van zichzelf liggen. We moeten op deze strategie blijven inzetten.’

De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft aangekondigd dat de maatregelen zullen worden verstrengd in zijn land. Zij die in non-essentiële sectoren werken, moeten tijdens de paasperiode thuisblijven. In Spanje is er een kleine vermindering in het aantal gevallen ten opzichte van gisteren. Ook in Oostenrijk, Griekenland en Cyprus zijn de maatregelen maandag verscherpt.

Lockdown

In Rusland is een groot deel van het land in lockdown gegaan. In Moskou moeten de 12,7 miljoen inwoners binnen blijven. Enkel voor een noodgeval mogen inwoners daar buiten.

In Italië, waar de dodentol binnen Europa het zwaarste is, zijn reeds 11.000 doden te betreuren. Er zijn 102.000 bevestigde gevallen, dat is het tweede meest besmette land ter wereld. Enkel de VS telt meer gevallen van covid-19. Daar vielen 3.000 doden.

Lombardije, de regio rond Milaan waar het Italiaanse epicentrum van de pandemie ligt, kende wel het minste aantal nieuwe gevallen sinds de uitbraak. De lockdown daar blijft alvast duren tot met Pasen.

In België liggen er momenteel 4.524 mensen in het ziekenhuis met covid-19, bijna 1.000 mensen liggen op intensieve zorgen.

Meer