Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

Corona dwong deze ondernemers tot creativiteit

Kunstenares Charlotte DebaereBeeld Damon De Backer

Voor heel wat ondernemers betekende de lockdown letterlijk: de deuren sluiten. Deze vier creatieve zelfstandigen proberen er het beste van te maken - vanuit hun woonkamer. 

Kunstenares Charlotte Debaere.Beeld Damon De Backer

Charlotte Debaere, beeldend kunstenaar en ergotherapeut: ‘Ik kan wel nog altijd digitaal lesgeven en zelf schilderen’

“In zekere zin was ik op deze situatie voorbereid. Ik pendel, dus ik wist al dat er een lockdown zat aan te komen. Dat heeft me mentaal de tijd gegeven om me te organiseren. Ik geef onder andere flow-workshops en sessies mediterend schilderen – die vallen nu uiteraard weg, maar ik kan wel nog altijd digitaal lesgeven en zelf schilderen. Op dit moment ben ik aan drie eigen werken bezig. Ik merk dat deze periode me heel veel inspiratie geeft: je voelt veel en er hangt heel wat energie in de lucht die je kan omzetten in kunst. De WHO raadt bovendien aan om een artistieke uitlaatklep te zoeken voor emoties die nu veel harder binnenkomen. Ik zie dat bij mijn cliënten ook. De schilderlessen geef ik namelijk voort online. Ik had het geluk dat een aantal van mijn klanten al materiaal hadden voor de lockdown van start ging, maar ik was wel benieuwd naar hoe mijn begeleiding zou gaan online. Ik vertrek immers altijd vanuit de energie die een persoon uitstraalt.

“Vaak starten we een schilderles met een meditatie, zodat mijn klanten zich kunnen focussen op de informatie of de kleuren die ze in hun schilderij willen verwerken. Daarna gaan ze aan de slag, en ik stuur hen bij waar nodig. Ook dat heeft te maken met het aanvoelen van hun energie. Soms merk ik dat ze even een pauze nodig hebben, een stapje naar achteren moeten doen, of dat ze ergens op blokkeren. Ik wil het geen creatieve therapie noemen, omdat niet iedere sessie een therapeutische insteek heeft, maar het gaat wel verder dan intuïtief schilderen, omdat mijn klanten echt een heel emotioneel proces doormaken tijdens het creëren. Soms zijn het vrolijke gesprekken en resulteert dat in schilderijen met heldere kleuren. Maar het gebeurt ook wel dat mensen letterlijk door een donkere fase moeten, vooraleer ze met het licht aan de slag kunnen. Daar begeleid ik hen dan bij.

“Ik ben blij dat het online ook zo vlot gaat, al weet ik nog niet hoe dit zal gaan wanneer ik nieuwe intakes ga hebben. Het doet me deugd dat ik me toch nuttig kan maken met de tools die ik heb, met hoe ik mensen kan lezen, met schildertechnieken en ergotherapie – mijn klanten hebben er duidelijk veel aan in deze verwarrende tijden. Het is belangrijk om er nu voor elkaar te zijn.”

Diëtist Hans Verdoodt.Beeld Damon De Backer

Hans Verdoodt, afslankcoach en mede-uitbater van DJYM, een winkel voor gezondheids- en schoonheidsartikelen in Antwerpen: ‘Ik ben elke dag op Skype een aantal uur beschikbaar voor iedereen die daar nood aan heeft’

“Wij hebben geluk dat we al langer consultaties vanop afstand geven voor mensen uit heel Vlaanderen die niet altijd naar Antwerpen kunnen afzakken. We zijn het dus gewend. Vandaag bieden we onze klanten de mogelijkheid aan om het consult met of zonder beeld te laten verlopen, maar sowieso is het gebaseerd op een vertrouwensband. De begeleiding is essentieel om op een gezonde manier af te vallen, om een dieet vol te houden of om op gewicht te blijven. Wij hebben klanten die jaren na het afronden van het dieet nog af en toe binnenspringen voor een opvolggesprek.

“Daarom zetten wij sterk in op die persoonlijke ondersteuning en hosten we webseminars op onze Facebook- en Instagram-pagina waar we uitleg geven en mensen vragen kunnen stellen. Ik bundel ook regelmatig tips op onze blog en we hebben YouTube-video’s waarin iedere fase van het eiwitdieet grondig uitgelegd wordt zodat onze klanten die thuis nog eens rustig kunnen bekijken. Zoals je hoort: we waren al behoorlijk digitaal. (lacht) Voor deze periode heb ik ook besloten om me elke dag op Skype een aantal uur beschikbaar te stellen voor iedereen die daar nood aan heeft. Ook voor mensen die geen klant zijn bij ons, maar die misschien niet meer terecht kunnen bij hun eigen coach.

“Het leeuwendeel van onze klanten is heel gemotiveerd om het dieet voort te zetten. Het gezonde eten geeft hen structuur, en dankzij de proteïneshakes moeten ze op zich niet veel meer in huis halen. Ze zien het als het ideale moment om nu even door te bijten; de cafés en restaurants zijn dicht en je hebt geen etentjes met vrienden, dus de verleiding is veel kleiner. We hebben daarom ook nog gemiddeld één nieuwe starter per dag. Maar natuurlijk zijn er nu ook mensen die hervallen in comfortfood omdat ze het mentaal wat lastiger hebben met de hele situatie. Zij zeggen ons dat dan ook eerlijk, en dan bekijken we samen hoe we het verder zullen aanpakken.

“In principe zou iemand wel kunnen liegen wanneer hij of zij me moet melden welk getal er zichtbaar is op de weegschaal, maar dan bedriegen ze eigenlijk vooral zichzelf. Bovendien zijn die getallen maar een leidraad. Het essentiële is dat je gezonder gaat leven, je gewoontes aanpast en je je beter in je vel voelt.”

Boekhandelaar Wouter Cajot.Beeld Damon De Backer

Wouter Cajot, uitbater van boekhandel ’t Stad Leest: ‘Iedereen die binnen de Antwerpse ring woont krijgt zijn boek persoonlijk met de fiets aan huis geleverd’

“Wij hebben onze boekhandel al enkele dagen voor de lockdown gesloten. We voelden aan dat een volledige sluiting er sowieso zat aan te komen en we merkten dat er steeds minder volk in de winkel kwam. Op dat moment hadden wij nog geen online verkooppunt, dus wij hebben die drie dagen gebruikt om een webshop uit te bouwen, die nu goed draait. Mensen kunnen bij ons bestellen, en iedereen die binnen de Antwerpse ring woont krijgt zijn boek persoonlijk met de fiets aan huis geleverd – wie voor drie uur ’s middags heeft besteld krijgt het leesvoer dezelfde dag nog in handen. Natuurlijk was dat even een aanpassing, maar ik kon gelukkig terugvallen op vrienden van ons bij fietsen De Geus, die een transportfiets ter beschikking hebben gesteld. Je merkt dat de solidariteit groot is.

“Steeds meer mensen voelen nu echt dat het belangrijk is om de lokale handelaar te steunen en te shoppen bij zaken in eigen land of eigen stad. Mijn fietsronde duurt ook gemakkelijk drieënhalf uur, omdat men vaak toch een babbeltje wil slaan – uiteraard vanop veilige afstand. Ook op onze andere online-initiatieven krijgen we heel veel positieve reacties. Collega Sofie heeft elke dag om vijf uur een voorleesmoment voor de kindjes, en ik geef elke zondag om halfacht boekentips via Facebook. Dat zijn tips gebaseerd op nieuwe titels, maar ook ouder werk passeert de revue. Ik probeer altijd een goeie mix te voorzien; fictie, wat non-fictie, een roman. De Pest van Albert Camus ga ik nu even niet pitchen. (lacht)

“De thuisblijvers zijn echt aan het lezen deze dagen. Het is voornamelijk literatuur die wordt besteld, al doen de kookboeken het ook goed. We verkopen ook veel oefenboekjes voor schoolwerk. We zeiden het nog tegen elkaar: allee, die ouders mogen allemaal zulke plezante boeken lezen en de kinderen moeten het stellen met huiswerkblaadjes. We houden de moed erin, ja. We lanceren deze week ook nog onze eigen boekenclub en we gaan ook onze playlist van de winkel delen, zodat mensen toch een ’t Stad Leest-gevoel bij hen thuis kunnen hebben. We vinden het belangrijk om interactief te blijven met onze klanten, want als lokale handelaar ga je prat op dat persoonlijk contact. Dat blijven onderhouden is voor ons essentieel.”

Personal coach Julien Prudhomme.Beeld Damon De Backer

Julien Prudhomme, kinesist, high performance coach en personal trainer: ‘Ik stel een schema op en ik kijk digitaal mee tijdens hun trainingssessie zodat ik waar nodig kan corrigeren’

“Onze deuren waren al voor de lockdownmaatregelen gesloten – niet uit economische maar vooral uit ethische overweging. Je werkt letterlijk in nauw contact met je klanten, en we vonden het alleen maar juist om dat contact even te beperken. Maar dat wil niet zeggen dat we hen nu loslaten. De trainingen gaan door, maar dan van thuis uit. Ik heb daar gelukkig wel wat ervaring mee. Mijn klantenbestand is heel breed en internationaal, en bevat onder andere ook professionele atleten en dj’s. Wanneer zij in het buitenland zijn geef ik hen trainingsschema’s en volg ik die online op. Dat doe ik nu ook voor andere klanten.

“Ik stel een schema op en ik kijk digitaal mee tijdens hun trainingssessie zodat ik waar nodig kan corrigeren. De juiste houding is ontzettend belangrijk tijdens het sporten en soms kunnen kleine details zoals de manier waarop je knie gedraaid staat al een verschil uitmaken. Dat ‘maatwerk’ heb je niet met algemene work-outvideo’s, al bied ik die ook aan op mijn algemeen toegankelijke Instagram-pagina. Ik wil daar vooral laten zien dat er eigenlijk geen excuus is om niet te trainen, zelfs al heb je geen professioneel materiaal in huis. Ik kan met gemak een wekelijks schema voor een full body workout zonder extra materiaal voorschrijven. Die creatieve uitdaging houdt het interessant, en je merkt dat mensen zelf ook meedenken naar oplossingen. Bovendien geeft het mij nu ook nieuwe mogelijkheden, zoals sportsessies voor bedrijven vanop afstand. Deze week geef ik bijvoorbeeld zo’n digitale training voor de werknemers van Tomorrowland.

“Ik was blij dat ‘blijven bewegen’ opgenomen is in de richtlijnen van de overheid, dat duidelijk wordt gemaakt dat sport belangrijk is voor het algemene welzijn – en natuurlijk helemaal als dat sporten op een veilige manier gebeurt. Als je al drie jaar traint, ken je je lichaam en weet je beter hoe een bepaalde oefening moet voelen dan mensen die de voorbije tien jaar aan hun bureau gekluisterd zaten en nu plots met YouTube-video’s onbegeleid aan het sporten gaan. Zij lopen meer kans op blessures. Maar toch is het beter om nu iets van beweging te doen dan om in je zetel te hangen.”