Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Eerste uitgebreide studie legt verhoogde risico van coronavirus bij ouderen bloot

Een patiënt met COVID-19 wordt overgebracht met een helikopter in het Franse Straatsburg.Beeld AFP

In China is een eerste uitgebreide studie gepubliceerd over het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames door het coronavirus in het land. De studie toont aan hoe kwetsbaar mensen van middelbare leeftijd of ouder zijn.

Uit de analyse blijkt dat het totale sterftecijfer voor bevestigde gevallen 1,38 procent bedraagt, maar het cijfer stijgt sterk met de jaren, van 0,0016 procent onder de tien jaar naar 7,8 procent boven de tachtig jaar. De studie toont aan dat slechts 0,04 procent van de 10- tot 19-jarigen ziekenhuiszorg nodig had, vergeleken met meer dan 18 procent bij 80-plussers. De studie toont dramatische stijgingen onder groepen van middelbare leeftijd, met 4 procent van de 40-plussers die ziekenhuiszorg nodig hadden, en meer dan 8 procent van de 50-plussers.

De schattingen zijn gebaseerd op een analyse van 70.117 gevallen die door laboratoria bevestigd en klinisch gediagnosticeerd zijn op het Chinese vasteland en 689 positieve gevallen van mensen die uit Wuhan zijn geëvacueerd.

Wereldwijd toepasbaar

De schattingen kunnen op elk land worden toegepast. “Onze analyse toont heel duidelijk aan dat een ziekenhuisopname op vijftigjarige leeftijd veel waarschijnlijker is dan een ziekenhuisopname bij patiënten onder de vijftig jaar”, zegt professor Azra Ghani, een medeauteur van de studie, in The Guardian. “Bij die groep is er ook meer kans dat het de patiënt fataal wordt.”

Omdat landen verschillende benaderingen volgen om te testen en soms van week tot week van teststrategie veranderen, hebben de wetenschappers moeite om de sterftecijfers tussen landen met elkaar te vergelijken. Een andere moeilijkheid is het berekenen van het percentage mensen dat overlijdt nadat ze geïnfecteerd zijn geraakt, omdat veel gevallen nooit worden bevestigd. In de studie wordt het aantal onopgemerkte gevallen geschat op een totaal sterftecijfer van 0,66 procent.

Bevestiging

De studie bevestigt de bevindingen die wereldwijd worden waargenomen, waarbij het virus de meeste schade toebrengt aan oudere mensen die onderliggende gezondheidsproblemen hebben, zoals medische aandoeningen die de longen of het hart verzwakken.

Een 3D-kaart van het bindingsproteïne van het virus zal nu door wetenschappers worden gebruikt om te zoeken naar geneesmiddelen die het virus kunnen neutraliseren voordat een infectie zich voordoet. Als een nieuwe antistof zich sterker en vaker aan die plaatsen op het virus kan binden, zal het antilichaam het virus uit de cellen blokkeren, waardoor het een potentieel effectieve behandeling voor virale infecties is.