Amerikaanse sancties wegen op omzet en winst Huawei

Het Chinese technologiebedrijf Huawei heeft vorig jaar minder omzet en winst geboekt dan de onderneming had gehoopt. Dat heeft Eric Xu, voorzitter van Huawei, bij de voorstelling van de jaarcijfers van de onderneming toegegeven. Vooral Amerikaanse tegenwerking heeft er volgens Xu voor gezorgd dat Huawei zijn doelstellingen niet heeft gehaald.

Huawei boekte het voorbije jaar een omzet van 858,8 miljard yuan (112 miljard euro). Dat betekende een stijging met 19,1 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep met 5,65 procent op tot 8,05 miljard euro.

Sancties

Het bedrijf had echter gehoopt op een omzet van 123 miljard euro. Ook de winstgroei toonde een duidelijke vertraging. Drie jaar geleden kon Huawei immers nog een winstgroei met 28 procent optekenen. Een jaar eerder was dat 25 procent.

‘De vertraging moet aan de Amerikaanse boycot worden toegeschreven,’ betoogt Eric Xu. ‘De Verenigde Staten hebben Huawei immers op een zwarte lijst geplaatst. Daardoor werden niet alleen de verkopen op de Amerikaanse markt geraakt. Ook in andere landen voelde het bedrijf de Amerikaanse maatregelen.’

De Verenigde Staten betichten het bedrijf ervan zich aan spionage voor de Chinese staat schuldig te maken. De Amerikaanse regering probeert Huawei daarom wereldwijd uit contracten voor de uitrol van mobiele netwerken met 5G-technologie te houden.

Door die maatregel bleek de samenwerking met grote Amerikaanse technologiebedrijven zoals Google niet langer mogelijk. Hierdoor konden onder meer ook apps van Google – zoals Gmail of Google Maps – niet langer op de smartphones van Huawei worden geïnstalleerd.

Smartphones

‘Dat alles heeft ervoor gezorgd dat de omzet uiteindelijk 10 miljard euro onder de verwachtingen is gebleven,’ aldus de topman. De vertraging was volgens Xu in grote mate te wijten aan de consumentendivisie, die verantwoordelijk is voor de productie van smartphones en andere apparaten.

Deze divisie vertegenwoordigde vorig jaar 54 procent van de totale omzet van het bedrijf. Tot drie jaar geleden zorgde de afdeling netwerk-uitrusting nog voor de meerderheid van de inkomsten. Daarnaast benadrukte Xu dat het bedrijf tevens zijn investeringen in onderzoek en ontwikkeling heeft opgedreven. Ook dat heeft de winst onder grotere druk geplaatst.

Huawei heeft inmiddels smartphones zonder het besturingssysteem Android van Google op de markt gebracht. Het bedrijf lukte er nochtans in het voorbije jaar Apple in de ranglijst van grootste smartphone-verkopers in de wereld van de tweede plaats te duwen.

Dat was vooral te danken aan de Chinese markt. China vertegenwoordigde vorig jaar ongeveer 60 procent van de totale verkoop van Huawei-smartphones.

Over de impact van het coronavirus op de activiteiten van het bedrijf dit jaar kon Xu naar eigen zeggen geen inschatting maken.

Meer